Tuesday, 29 November 2011

Cyst dan fibroid : Agar tidak berulang.

Didunia modern ini, ramai kita dengar mengalami penyakit ini, penyakit itu... seperti penyakit kanser, Dalam keluarga terdekat saya sendiri 3 orang telah mengidap kanser. Perkara sebegini sering membuat saya takut dan menyedarkan saya betapa pentingnya menjaga kesihatan dan pemakanan. Pemakanan sememangnya mempengaruhi kesihatan kita. Sebab tu kalau kita kurang menjaga pemakanan kita, pastikan pengambilan vitamin dan zat galian dititikberatkan. Penyakit sebenarnya tidak datang serta merta, ianya berada dalam tubuh cuma ianya tidak aktif. Untuk pastikan ia tidak aktif, pastikan antioksidan kita mencukupi.

Selain dari kanser, CYST dan FIBROID juga sering disebut-sebut. Walau pun ada cyst tidak membahayakan kesihatan tapi kadang kala ia senantiasa membuat seseorang risau.

Apa yang saya tahu mengenai cyst dan fibroid ialah ianya adalah salah satu ketumbuhan abnormal sel dalam badan yang disebabkan oleh faktor radikal bebas. Walaupun selepas pembedahan, Ia boleh tumbuh semula jika radikal bebas tidak dikawal baik oleh antioksidan. Ada yang terpaksa menjalani 3 kali operation membuang cyst. Ianya boleh recurrent jika antioksidan dalam badan kita tidak mencukupi.

Apa dia radikal bebas?

Penerangan secara sains, Radikal bebas adalah molekul yang kekurangan satu elektron.
Ini membuat molekul tersebut menjadi tidak stabil.
Radikal bebas akan selalu berusaha mengambil elektron dari molekul atau sel lain.

Radikal bebas dapat dihasilkan dari hasil metabolisme tubuh sendiri dan faktor luaran seperti asap rokok, hasil penyinaran ultra ungu, zat kimia dalam makanan dan bahan pencemar lain.

Penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas bersifat kronis, iaitu diperlukan masa waktu bertahun-tahun untuk penyakit tersebut menjadi nyata. Contoh penyakit yang sering dihubungkan dengan radikal bebas adalah serangan jantung dan barah.

Untuk mencegah atau mengurangi penyakit kronik karena radikal bebas diperlukan antioksidan.







Untuk bahasa mudah yang saya fahami, pertumbuhan sel yang tidak normal boleh mengakibatkan ketumbuhan atau lebih teruk dikenali sebaga kanser kerana ianya merebak dengan sangat cepat.

Bagaimana nak kawal radikal bebas ini? 

Ianya boleh dikawal melalui pengambilan antioksidan yang boleh didapati dalam makanan harian kita. Antara makanan yang kaya dengan antioksidan ialah anggur hitam, vitamin C, buah beri, strawberi dan banyak lagi. Namun kandungan antioksidan dalam setiap buah adalah berbeza antara setiap satunya.




ANTIOKSIDAN bertindak dengan menuetralkan RADIKAL BEBAS. Dengan ini radikal bebas dalam tubuh boleh dikawal.

3 Testimoni dari Upline saya...

Seorang wanita yang melalui pembedahan sebanyak 3 kali untuk membuang cyst, maka saya mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengamalkan pengambilan supplement yang tinggi antioksidan. Apakah vitamin yang kaya dengan antioksidan? Saya gunakan formula ACE iaitu vitamin A, Vitamin C dan Vitamin E. Selain itu pengambilan GLA juga sangat membantu.

Seorang ibu yang menyusu yang pernah mengalami Mastitis juga saya saya nasihatkan mengambil vitamin yang kaya dengan antioksidan agar perkara yang sama tidak berulang. Adakah benar ibu yang menyusu yang mengambil vitamin E tidak mudah mendapat Mastitis? Ianya hanya sebagai langkah berjaga-jaga.

Seorang ibu yang juga menyusu pernah meminta saya memberikan panduan untuk mengurangkan bengkak (ketumbuhan kecil) di bahagian alat sulitnya kerana tidak mahu menjalani pembedahan, Syukur, beliau tidak perlu menjalani pembedahan untk membuang ketumbuhan di bahagian alat sulitnya. Syukur sangat.



Bagi anda yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh hubungi saya melalui email juliemauryn@yahoo.com atau PM saja difacebook.....
Setiap pembelian akan disertai dengan konsultasi dan panduan pengambilan vitamin yang betul.



Salam sayang dari Healthy by Nature

Saturday, 26 November 2011

DIABETES (KENCING MANIS)

Apakah Itu Diabetes:

Diabetes (kencing manis) dikelaskan sebagai satu keadaan dimana metabolisma terganggu.

Sebelum saya meneruskan huraian mengenai Diabetes, mari kita cuba pahami proses Metabolisma badan.

Metabolisma merupakan proses dimana makanan dipecahkan dan digunakan untuk penghasilan tenaga. Sebahagian besar daripada makanan yang kita makan ditukarkan kepada glukos.
Glukosa adalah satu bentuk gula dalam darah - ia adalah sumber 'bahan api' utama bagi badan kita.



Apa berlaku apabila makanan telah dihadam?

 Selepas makanan dihadam, glukosa akan menyerap ke saliran darah.

Organ 'Pankreas'akan menghasilkan insulin.

Insulin bertanggungjawap sebagai pengankut glukosa dari aliran darah ke otot2, lemak dan sel jantung, dimana glukosa digunakan untuk menjana jentera sel.

Insulin merupakan hormon tunggal menjalani fungsi di atas.

Pada keadaan NORMAL – Pankereas akan bertindak secara balas (termostat) dalam setiap turun naik yang halus pada paras gula darah dan jika:
• Paras gula dalam darah naik, insulin akan dikeluarkan.
• Paras gula dalam darah rendah, insulin tidak akan dikeluarkan.


Terdapat 3 jenis utama  Diabetes:
a. IDDM (Insulin Dependent Diabetes Mellitus) – Kes ini berlaku sejak bayi/ kecil . Jumlahnya hanya 10% pergantungannya kepada insulin.

b. NIDDM ( Noninsulin Dependent Diabetes Mellitus) – 90% kes kencing manis adalah jenis ini. Ia berlaku selepas dewasa. Ada 2 kemungkinan - kekurangan insulin atau insulin kurang aktif.

3. Gestational Diabets - Kes ini berlaku apabila ibu2 yang mana peningkatan glukosa dalam aliran darah berlaku semasa mengandung (siibu tidak mempunyai diabetes sebelum mengandung)


TIADA UBAT SEGERA dagi diabetes tetapi: PENCEGAHAN & PERHATIAN dapat memberi manfaat.


SIAPA BERPOTENSI MENGIDAP KENCING MANIS?
a. Obesiti
b. Middle age
c. Inactive – tidak bersenam
d. Mereka yang mempunyai keinginan yang tinggi terhadap makanan manis

TANDA-TANDA
a. Keletihan/ kelesuan
b. Dahaga yang luar biasa
c. Kerap buang air kecil
d. Kulit- gatal -- mudah jadi jangkitan
e. Penglihatan mula kabur
f. Hilang Imbangan
g. Luka lambat sembuh
h. Kebas-kebas kaki


SEBAB
a. Makanan
-gula berlebihan / ‘hidden sugar’
-kekurangan zat ( B complex)
b. Obesiti
-insulin kurang sensitive ( pintu /pembuka pintu)
c. Kurang active
-menurunkan keperluan insulin
-Kajian mendedahkan – sel tak perlu insulin jika bersenam
d. Keturunan





PROSES PERTUKARAN GULA KEPADA TENAGA

PANKREAS ----> INSULIN ----> GULA ----> SEL ----> TENAGA


KOMPLIKASI-KOMPLIKASI KENCING MANIS:

a. Hilang Penglihatan
b. Importancy
c. Gangrene
d. Infection
e. SERANGAN JANTUNG / STROKE ( arteriosklerosis) - penyempitan arteri
besar.Risikonya 2 hingg 4 kali ganda. Untuk stroke 2 – 6 kali ganda.
f. MASALAH NEUROLOGI (Neuropati) – paling lumrah, jejaskan fungsi saraf seperti
sensasi semut-semutan, rasa terbakar, dan kebas.
g. Tekanan darah tinggi
h. Sakit buah pinggan


KEPERLUAN VITAMIN:


1.B-COMPLEX
•Paling penting kerana ia dilibatkan secara rapat dalam metabolisme gula dan
pembebasan tenaga.
•Dalam kes neuropati (terutama kesakitan atau gejala kebakaran) - 80%
bertambah baik, dan mendapat kelegaan menyeluruh
•Boleh meningkatkan penggunaan glukosa
•Amat penting bagi kencing manis jenis NIDDM
•Bantu mereka yang mengalami ulser kaki, bantu sembuhkan ulser.
•Kekurangan B 6 – keadaan ini lebih banyak berlaku berbanding orang biasa
(sihat). B 6 perlu bagi membolehkan metabolisma normal bagi asid amino yang
dimakan tritotan. B-Complex ada 8 kumpulan ( 8 B). Seluruh kumpulan itu mesti
ada kerana ia saling bergantung untuk memberi kesan yang terbaik.

2.ZINC
•Paling mustahak kerana insulin mengandungi zinc paling tinggi.
•Zinc banyak hilang waktu kencing, ia perlu diganti.
•Pankreas mengandungi kira-kira ½ jumlah simpanan zinc berbanding orang
normal.
•Zinc merupakan komponen di dalam sebilangan 90 enzim badan.
•Kulit mengandungi 20% keseluruhan zinc.
•Bantu penyembuhan luka.
•Bantu penyembuhan ulser /ulser kulit.
•Bantu penyembuhan insisi pembedahan.
•Merangsang sistem pengimunan badan.

3.FIBER
Ada 2 jenis:-
1. Soluble (Larut air) – 100%
•senjata paling baik.- bagi kes yang serious & hendak tindakan cepat
•berfungsi mencegah perubahan paras gula darah secara mendadak.
•kurangkan kolesterol total.
•sasaran jenis soluble kepada “kolesterol – jahat”( LDL), manakala “kolesterol - baik ( HDL) tidak diganggu.
•Orang kencing manis kerap mengalami sembelit. Ia berfungsi untuk mengatasi nya

2. Insolubble – tindakan sama tetapi kandunganya kurang – ada yang 50% soluble dan 20% soluble


4.VITAMIN C 
•Jika diserang oleh stress – Vitamin C dipupuskan pada kadar yang amat tinggi, ia dilibatkan dengan beberapa hormon adrenal. Amat perlu diganti.
•Memperbaiki sistem pengimunan badan.
•Melindungi daripada pencemaran persekitaran udara.
•Menguatkan kapilari dan saluran darah agar saluran darah tidak mudah membocorkan darah dalam tisu.
•Melindungi Vitamin E dalam badan.
•Mengurangkan tempoh serangan selsema.
•Perlindungan terhadap canser.

5. PERFORMANCE DRINK
•Rumusan eksklusif Opticarb memberi karbohidrat bagi daya ketahanan dan elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera.
•Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah.

Saya boleh dihubungi melalui email juliemauryn@yahoo.com atau PM saja di Fbook...
Salam Sayang dari Healthy by Nature

Friday, 25 November 2011

Tambah sesi pam dan ESP, susu mula meningkat.

Pertama kalinya saya memakan shaklee adalah produk set B dan ESP. Sehingga kini masih mengamalkannya...



Degan set B dan ESP sahaja saya telah dapat meningkatkan susuibu saya. Selain dari ini juga saya dapati kulit saya semakin sihat, tidak lagi nampak kekeringan. Saya juga rasa lebih bertenaga dalam membuat aktiviti harian.

ESP adalah supplement paling penting kerana setiap kali minum ESP breast mudah rasa bengkak. Saya juga mengamalkan meminum ESP diantara breakfast dengan lunch dan antara lunch dengan dinner, ini membuatkan saya rasa kenyang dan ini membantu saya mengawal memakan makanan yang tidak sihat.

Berikut merupakan testimoni dari seorang customer mengenai ESP...

Email ini dari seorang customer saya yang mesra saya panggil Fifi.(credit to anakkuwiraku)

Salam akak, selepas amik ESP susu saya mudah bengkak....ditambah saya dah tambah sesi pam seperti akak suggest guna jadual pam akak. Rasa menyesal tak amik dari 2 bulan lepas. Jika dulu susu saya sehari maksimum dengan set B pun dalam 18oz tetapi kini dapat juga 25 oz sehari. Alhamdulillah sangat seronok. Tapi memula saya risau sebab anak saya minum sikit aje lepas saya amik ESP ...namun sebab dia tak nangis maka saya rasa dia ok. Sejak tu senang saya kumpul stok. ESP ni mungkin nampak mahal tapi kesan dia saya puashati. Nanti nak rekomen kat kekawan yang makan set b supaya amik ESP supaya kesan lebih best! Memang kena letak dalam list budget bulanan nampak gayanya. Oh ye, suami saya muka saya berseri sejak makan vitamin...saya sangat suke! Apapun terima kasih sebab sabar layan karenah saya. Teruskan sharing diblog ye!






 Syukurlah, saya yang membaca pun boleh rasa, betapa gembiranya Fifi.

Ramai juga customer yang tak menyusu anak lagi, tapi tetap amalkan minum ESP at least 2 kali sehari...time breakfast dan sebelum tidur supaya menjaga kecantikan luar dan dalam. Bagi anda yang belum cuba, why not give yourself a try...seriously akan dapat rasa beza dengan protein yang pernah anda amik sebelum  ini.
Last but not least, tips dari seorang ibu....





*sila klik untuk besarkan imej

Testimoni diatas credit dari blog anakkuwiraku.com


Boleh email kepada saya di juliemauryn@yahoo.com atau sms kan kepada saya 012-2395501 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.


Tuesday, 22 November 2011

6 LANGKAH UNTUK MENDAPATKAN KULIT CANTIK

Kulit yang berseri dan gebu adalah langkah pertama untuk kelihatan cantik.

Didunia moden ini, kulit sebegini boleh kita miliki dengan rawatan kulit yang mahal, kulit produk high-end atau lapisan solek yang tebal.


Tetapi rahsia sebenar untuk mendapatkan kulit yang cantik adalah lebih kepada beberapa perkara asas. Ini mempunyai kaitan dengan diet yang seimbang dan gaya hidup yang sihat. Kedua-dua faktor inilah yang paling penting yang mempengaruhi keadaan kulit anda.


Amalkan 6 tips dibawah untuk mendapatkan kulit cantik secara natural. 





 

Vitamin Power
 

Perbaharui kulit anda dengan pengambilan vitamin setiap hari.

i. Vitamin A membantu membaiki tisu tubuh badan, menghalang kulit kering dan melambatkan proses penuaan. Sila pastikan untuk tidak mengambil vitamin A berlebihan kerana ia memudaratkan. Pastikan anda mendapat vitamin A dengan meminum susu dan memakan cheese, telur, butter, bayam, broccoli, carrot and fish oils.

ii. Vitamin B memingkatkan proses kitaran kulit dan warna kulit. Ianya vitamin larut air, maka boleh dimakan setiap hari. Sumber vitamin B adalah yoghurt, brown bread, wheatgerm, yeast, cereal and sayuran hijau.


iii. Vitamin C membantu mengekalkan level kalogen. Kalogen adalah unsur protin pada kulit yang penting untuk proses penyembuhan kulit dan mengekalkan kulit licin, 'firm' dan kelihatan sihat. Vitamin C juga vitamin larut air, maka boleh dimakan setiap hari.Makan banyak buah-buahan citrus, strawberry, blackcurrants, ubi, cabbage, broccoli and sprouts.


Air, Pastikan Minum Air Mencukupi

 

Air mengeluarkan toksin dari tubuh badan, maka perlu minum banyak air.

Pastikan meminum air sekurang-kurangnya 8 hingga 12 gelas sehari.




Tidur Untuk Kecantikan

 

Kulit kita yang sering terdedah kepada berbagai agen kerosakkan pada siang hari dibaiki semasa kita tidur.

Berapa jam perlu tidur bergantung kepada induvidu. Ada yang memerlukan 8 hingg 9 jam, manakala, ada yang hanya memerlukan 5 jam sahaja untuk membaiki kerosakkan kulit.


Ingat, Perlu tidur untuk mendapatkan kulit cantik.



Jangan Stress
 

Stress dan tension mempercepatkan pembentukkan garis-garis penuaan pada bahagian mata kita.

Kalau boleh, jangan stress selalu. Mengamalkan Yoga dapat menggurangkan stress.

 

Alam Sekitar dan Kulit Anda

Pencemaran dan pendedahan kepada sinar ultraviolet akan merosakkan kulit anda.


Adalah penting untuk menggunakan krim atau losyen sunblock untuk menlindungi kulit anda.


Pililah SPF (Sun Protection Factor) yang bersesuaian dengan corak hidup anda.

Kalau anda selalu menghabiskan masa di rumah atau pejabat, SPF 15 sudah memadai.
Kalau anda akan berada diluar selama 1 hingga 2 jam, SPF 30 mungkin diperlukan.
Kalau anda mempunyai aktiviti luar selama 2 jam atau lebih, SPF 50 mungkin diperlukan.


Hadkan tabiat kurang sihat


Kita semua maklum bahawa pengambilan alkohol, merokok dan dadah bukanlah langkah kearah kulit yang cantik. Jika diambil berlebihan sudah tentu kulit kita kelihatan tidak sihat.


Salam Sayang dari Heathy by Nature....

Monday, 21 November 2011

Kesan Sampingan / Healing Crisis

Ramai yang mencuba Shaklee, dan macam2 result diperolehi. Ada yang sekali ambil sudah rasai perubahan, ada yang lepas sebulan baru nampak, ada yang siap demam2, ada yang miuntah2, ada yang naik ruam dan sebagainya.

Apakah Shaklee mempunyai kesan sampingan?

Jawapannya TIDAK.

Shaklee adalah produk dari bahan2 semulajadi yang tidak mengandungi sebarang dadah atau bahan perangsang, jadi ia tidak meninggalkan kesan sampingan. Akan tetapi, pengguna mungkin mengalami perkara2 seperti kelesuan, pening, muntah2, demam dan sebagainya. Ini adalah disebabkan KRISIS PEMULIHAN atau healing krisis. Namun sayangnya ramai yang salah anggap, menganggapnya sebagai kesan sampingan.


Apakah yang menyebabkan krisis pemulihan?

1. Krisis pemulihan adalah petanda yang baik kerana ia menunjukkan tubuh badan anda bertindak ke atas vitamin yang anda ambil.

2. Krisis pemulihan adalah tanda sel badan dan organ dalaman anda sedang dirawat.

3. Ia adalah proses di mana badan kita menyahtoksin atau mengeluarkan toksin dan benda2 yang berbahaya dari dalam tubuh.(Jika perlu customer disarankan mengambil herb-Lax untuk penyingkiran toksik)

4. Badan sedang menjalani proses pembiasaan dengan vitamin tersebut.

Biasanya yang mengalami krisis pemulihan adalah mereka yang tidak pernah mengambil sebarang vitamin sebelumnya, terdedah kepada pencemaran, kurang rehat, badan terlalu penat/lemah, stress dan mempunyai penyakit.

Usah dirisaukan sekiranya anda mengalami krisis pemulihan kerana ia adalah sementara dan satu petanda yang amat bagus. Cara untuk mengatasinya ialah dengan menambah kuantiti air yang diambil, dah berdoa sebanyak-banyaknya.

Vitamin tidak sesuai?

Ya, ada beberapa golongan yang tidak sesuai untuk mengambil sesetengah vitamin.

1. Mereka yang menghidap diabetes TIDAK SESUAI mengambil soy protein..

2. Mereka yang menghidap SLE (lupus)dan masalah buah pinggang. tidak sesuai mengambil alfalfa.

Sekiranya anda mengalami keadaan di mana rashes, atau sembab, atau gatal2 selepas mengambil alfalfa, saya sarankan anda terus berjumpa doktor dan minta dibuat ujian darah untuk SLE.

Lain-lain, yakin dengan apa yag kita ambil, dan lenhkapka n pengetahuan seperti di atas, agar kita tidak terlepas dari mendapat kebaikan Shaklee. Jika anda berhenti selepas mengalami healing crisis (krisis pemulihan), anda telah melepaskan satu peluang untuk membekalkan tubuh badan sengan nutirisi yang lebih baik.


Credit dari Ibu AddinNusa.

Sekain, Salam dari Healthy by Nature

Sunday, 20 November 2011

TESTIMONI BABY UNDERWEIGHT

 Testimoni ini saya copy and paste dari blog Upline saya (anakkuwiraku.com) berkenaan Baby underweight....... Tidak diedit ok...
 Katanya:-


Ini ialah mesej yang ibu terima dari auntie Yusniza semalam ...

"Before ini Yus bawa baby for check up and doctor kata baby Yus underweight. Then doctor tu kata nutrisi dalam susu badan Yus yang kurang...tapi sejak Yus makan vitamin Shaklee ni nampak pertambahan berat baby Yus. Sebelum2 ini selalunya dia naik 100mg atau 200mg sahaja. Baru2 ni g check up baby Yus naik 500mg"

Sebenarnya ibu mengenali auntie Yus semasa bulan puasa baru ini..beliau mendapat no telefon ibu dari sebuah forum. Setelah sebulan mencuba produk Shaklee, beliau mendapati anaknya masih bermasalah berat badan yang tidak ideal. Beliau meminta consultation ibu mengenai hal ini dan ibu mencadangkan agar beliau mengambil 2 multivit sehari iaitu pagi dan malam. Dan alhamdulillah kini beliau sangat berpuashati dengan apa yang beliau amalkan dengan pemakanan yang sihat menghasilkan susu yang penuh nutrisi.

Benarlah term yang digunakan oleh doktor tersebut...seandainya bayi itu mengalami berat yang tidak ideal atau erti kata lain underweight dan ianya berlarutan maka dapat disimpulkan bahawa susu ibu itu BUKAN tidak berkualiti TETAPI HANYA KURANG NUTRISI. Maka untuk memastikan susuibu penuh nutrisi pastikan kta mengamalkan pemakanan yang seimbang dan sihat selain pengambilan vitamin yang bersesuaian. Jika anda mempunyai masalah untuk membeli vitamin maka boleh dapatkan daripada horpital kerajaan kerana kerajaan juga prihatin dan tidak mahu rakyatnya hidup dengan kekurangan zat. Namun jika anda berkemampuan, tidak salah kita memperuntukkan sedikit kewangan untuk memberikan tubuh kita serta anak dengan sesuatu yang baik.

Salam sayang dari ibu..


Saya memang bersetuju dengan pendapat diatas.. Sekiranya pemakanan kita tidak seimbang atau tidak mencukupi dari segi nutrisi, adalah lebih baik jika kita mengambil vitamin2 untuk memenuhi keperluan nutrisi untuk baby kita. Ini juga di tegaskan dalam banyak bahan bacaan mengenai Breastfeeding. Antara yang popular di internet adalah kellymom.com. Ini katanya:


The Recommended Intakes (RI) for nutrients have a wide safety margin built in – if you do not meet the RI for a nutrient, it does not mean that you are deficient. If a mother does not get adequate amounts of certain nutrients (such as vitamin B6, vitamin B12 or iodine) it can decrease nutrient levels in her milk, however this is usually only a problem in areas of malnutrition. The best solution in such cases is to improve or supplement the mother’s diet.
(http://www.kellymom.com/nutrition/vitamins/mom-vitamins.html)

Sekian dan salam sayang dari Healthy by Nature. Boleh hubungi saya di juliemauryn@yahoo.com

APA SEBENARNYA ENERGIZING SOY PROTEIN?

Saya ingin share berkenaan dengan produk Shaklee Energizing Soy Protin atau nama pendeknya ESP. Daripada namanya sendiri, Energizing Soy Protein, kita tahu ESP adalah satu sumber protin dari Soya. ESP adalah dalam bentuk serbuk yang boleh dibancuh dan diminum.

Ianya mungkin mahal pada sesetengah orang, saya sendiri pun mengakuinya. Namun hasil yang ibu perolehi dari minum soy protin Shaklee ini sangat ketara. Selain dari membantu dalam pembekalan tenaga, Ia juga membantu mencerahkan wajah, menghaluskan tekturs kulit dan membuang semua sel mati akibat jerawat yang lama, susuibu juga sangat pekat dengan pengambilan protin, sangat berbaloi bagi ibu.

Ianya juga sesuai untuk mereka yang ingin kurus/berdiet secara seimbang, dimana protin diperlukan untuk membina atau mengekalkan otot2 yang sediada. Menurut buku, 'Burn the fat, Build the muscle', Protein merupakan entiti yang diperlukan dalam penukaran karbohidrat kepada tenaga.




SEJARAH ESP
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya yaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.


ENERGIZING SOY PROTEIN
Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat ,sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya.Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 grm protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air ( bukan dengan bahan kimia ) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan lactose. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik . Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya. (GMO) dimana is disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

SIAPA PERLU PADA SOY PROTEIN INI ?

1. Orang yang ingin kekal sihat

2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.

3. Kanak-kanak bersekolah

4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak

5. pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan

6.pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik, dan lain-lain

7. Ahli sukan dan bina badan

8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat .

CARA MAKAN- 2 sudu makan di bancuh dengan satu gelas air sejuk/ suam. boleh juga dicampur dengan air jus buah-buahan.
Dicadangkan untuk diminum pada waktu pagi dan petang ( 2 kali sehari).




(Entry ini credit dari anakkuwiraku.com)

Sekiranya anda ingin mencuba ESP, boleh hubungi saya di juliemauryn@yahoo.com..
Salam Sayang dari Healthy by Nature...

Friday, 18 November 2011

VITAMIN UNTUK MIGRAINE



Tubuh kita memerlukan beberapa vitamin dan mineral untuk mengekalkan sistem saraf kita. Sistem saraflah yang bertanggungjawap kepada terjadinya sakit kepala atau migrain. Menurut pembacaan saya Riboflavin dan B-6,  beserta dengan vitamin D and magnesium, menurut kajian dapat menggurangkan kekerapan berlakunya migrain. 

Jika anda mengalami masalah migrain sila dapatkan vitamin atau multivitamin yang mengandungi nutrien berikut:-


Riboflavin

Riboflavin atau vitamin B-2 adalah salah satu vitamin daripada lapan vitamin B-complex. Menurut kajian, riboflavin dapat membantu menukarkan makanan kepada tenaga dan ianya juga membantu mengekalkan kesihatan sistem saraf. Dengan pengambilan  400 milligrams setiap hari, Riboflavin dapat mengurangkan kekerapan dan jangkamasa migrain sebanyak 1.5 pengurangan. Namun, kajian masih lagi dibuat mengenai bagaimana Riboflavin membantu menghilangkan migrain.


Vitamin B-6


Tubuh badan memerlukan vitamin B-6 or pyridoxine untuk membentuk neurotransmitters serotonin and norepinephrine. Ia juga memelihara kesihatan 'myelin sheath' iaitu satu lapisan yang melindungi sistem saraf kita. Mereka yang selalu mengalami Migraine selalunya mempunyai neurotransmitters pada level yang rendah. Kekurangan ini dapat dibaiki dengan pengambilan tambahan B-6. Kerosakan pada 'myelin sheath' and sarafyang disebabkan oleh kekurangan B-6 deficiency boleh menyebabkan sakit kepala. Oleh sebab itu mengambil supplement B-6 dapat membantu mengurangkan sakit kepala.

 

Vitamin D

Menurut the American Headache Society, lebih kurang  40% daripada mereka yang mengalami migraine yang teruk telah menunjukkan kekurangan vitamin D dalam tubuh badan mereka. Vitamin D merupakan satu vitamin yang dihasilkan oleh tubuh badan apabila cahay matahari menembusi kulit kita. Dalam kajian mereka, didapati pengambilan supplemen vitamin D telah menunjukkan respon yang positif. Supplemen ini juga tidak menyebabkan kesan-kesan negatif. Vitamin ini tidaklah efektif sangat dalam menggurangkan kesakitan migrain tetapi ianya serba sedikit dapat membantu.

 

Magnesium

Magnesium, adalah sejenis mineral yang mempunyai pelbagai fungsi dalam tubuh badan kita. Ini termasuklah membantu dalam  proses impuls saraf. Pengidap migrain secara tipikal mempunyai level magnesium pada sel yang rendah berbanding dengan mereka yang tidak mengalami masalah migrain. Oleh yang demikian, dengan meningkatkan pengambilan magnesium dapat menggurangkan migrain. Pengambilan Magnesium sebanyak 600 milligrams sehari dapat membantu.

Produk Shaklee yang mengandungi Vitamin dan mineral diatas adalah:

VITALEA (MULTIVITAMIN)
B COMPLEX                                                          
OSTEMATRIX (CALCIUM MAGNESIUM)                              
ENERGIZING SOY PROTEIN

Kelebihan mengambil vitamin Shaklee:
IANYA DARI SUMBER SEMULAJADI
BUKAN SINTETIK
MEMPUNYAI PENYERAPAN KE TUBUH BADAN YANG EFEKTIF

TESTIMONI

Ramai yang telah mengambil Vitamin diatas dan mendapati migrain kata mereka:
Norita mohd Idris: Saya pesakit migraine 11 thn dulu, saya cure dengan air kosong, esp, kalsium dan b com.
September 15 at 6:38pm ·
Rafaliah Yusop: sy pun pesakit migraine gak, oste + b-co + esp + air kosong..mmg cure..=) 
September 16 at 2:32pm

Nur Adha Mansor: kak nadia..utk soalan (3) tu ye, memang betul...sbb adha memang ada migrain sebelum ni dan biasanya amik poston je br ok..panadol pun xjalan dah...Alhamdulillah...lepas amik set b pd awalnya n tambah dgn oste..skrg ni dah sgt2 jarang kena migrain...kalau rasa nak sakit sikit..adha terus amik b-complex n oste dan ia memang membantu...



Sekiranya anda ingin memcuba Vitamin ini, sila rujuk dengan saya di juliemauryn@yahoo.com atau PM saja di Facebook.....
Salam Sayang dari Healthy by Nature....

Tuesday, 15 November 2011

VITAMIN UNTUK MASALAH PIGMENTASI

Ramai antara kita yang sangat risau tentang pigmentasi kulit, apa tidaknya ia seolah-olah mencomotkan wajah kita... Sebelum ini saya hanya menjaga kulit muka secara luaran. Selepas saya mengenali Shaklee barulah saya sedar kepentingan menjaga kulit dari dalaman...

            Berbalik kepada masalah Pigmentasi. Pigmentasi yang disebabkan oleh melanin, sebenarnya dihasilkan oleh melanosit dan melanosomes. Apabila enzim dalam sel-sel melanosome (dikenali sebagai Tyrosinase) diransangkan, ia akan dilepaskan dan menjadi melanin. Melanin ini dilepaskan ke dalam kulit (epidermis). Pembaharuan sel Asli dan sinar ultraviolet menyebabkan sel-sel epidermis membentuk di permukaan kulit. Apabila kita semakin tua, hiper-pigmentasi boleh berlaku, dimana tompok2 pigmen atau freckles terbentuk pada kulit muka.

Sebenanya Melanin pigmen memberikan perlindungan kulit kita terhadap sinaran lampau ungu. Pengeluaran melanin boleh meningkatkan atau bergurang dan boleh mewujudkan perubahan warna kulit. Pengeluaran melanin yang berlebihan atau dikenali sebagai hyperpigmentation (bintik-bintik hitam), adalah berkaitan dengan pendedahan cahaya matahari, parut jerawat, perubahan hormon, kekurangan pemakanan atau ubat-ubatan preskripsi.

Selain dari mengurangkan pendedahan pada cahaya matahari baik dengan menggunakan produk2 kecantikan, penggunaan vitamin juga memberikan Bonus dalam mengurangkan masalah pigmen melanin ini. Vitamin yang di rekomenkan adalah:-


      
Vitamin A
         
 

            Vitamin A merupakan satu vitamin yang sangat penting bagi kulit. Sekiranya Vitamin A tidak mencukupi, kulit kita akan kelihatan kering dan bersisik. Vitamin A juga bertindak sebagai antioksida dimana ia boleh menggantikan lapisan hyperpigmented mati dengan menggalakkan pembaharuan sel kulit. Wanita yang hamil atau bercadang untuk hamil harus mengelak daripada produk ini secara berlebihan.   

   Vitamin C 
            Vitamin C memainkan peranan dalam mencegah hyperpigmentation. Ia adalah produk yang larut air yang boleh diserap ke dalam kulit untuk melindungi molekul air tidak larut yang terletak di dalam membran sel. Sebagai anti-oksida yang kuat, aplikasi topikal vitamin C boleh melindungi kulit daripada sinaran ultra violet matahari dan melambatkan proses penuaan.. Asid askorbik yang terkandung dalam Vitamin C menggalakkan pembaharuan sel melalui pengelupasan.

      
Vitamin E
         
 

            Radikal bebas, spesies molekul yang tidak stabil, mempercepatkan proses penuaan dengan mengehadkan pembaruan sel. Sebagai anti-oksidan, vitamin E boleh menghalang radikal bebas daripada memasuki kulit dan meningkatkan pembaharuan sel. Walaupun ia tidak mengurangkan pengeluaran melanin, ia membantu mengelupas lapisan kulit mati termasuklah kulit yang mempunyai hiper-pigmen. Dengan SPF setanding 3, ia hanya boleh digunakan sebagai pelindung matahari lembut.

      Vitamin B Compleks
               Saya juga mengesyorkan vitamin B complex dalam penjagaan kulit kerana vitamin inilah yang bertanggungjawap dalam setiap sintesis pembentukan sel baru termasuklah sel kulit. 


Oleh yang demikian maka, saya sangat2 mencadangkan pengambilan Vitamin B complex, Vitamin C dan Vitamin E sebagai Vitamin asas atau minimum yang perlu diambil sekiranya anda ingin menggurangkan kesan pigmentasi...

Sekiranya berkemampuan boleh ditambah dengan Carotomax sebagai sumber Vitamin A. Dan jika boleh, tambahkan Enegizing Soy Protin kerana protin adalah ingridient utama pembentukan sel....


FULL PACK VITAMIN C, B COMPLEX, VITAMIN E DAN ENERGIZING SOY PROTEIN



CAROTOMAX 




Jika anda ingin memesan biarpun trialpack, sila hubungi saya di juliemauryn@yahoo.com atau PM saya di Facebook, lebih senang...
Salam Sayang dari Healthy by Nature....

Monday, 14 November 2011

VITAMIN SHAKLEE MEMNAMBAHKAN SUSUIBU??

Ramai ibu-ibu yang tertanya-tanya apakah kebenaran tentang vitamin boleh menambahkan susu ibu? Ada berpendapat ini adalah tidak benar..... Jawapan saya, "memang pun tidak benar"..... Ini saya terangkan kenapa....

Tuntutan cara hidup hari ini menyebabkan ramai para isteri yang bergelar ibu juga turut bekerja demi menampung perbelanjaan dan keperluan keluarga.

Memandangkan bila seseorang isteri itu bekerja maka secara langsung si ibu [ bagi yang bergelar ibu dan mempunyai matlamat menyusukan anaknya] akan mempunyai banyak tanggungjawab yang harus dipikul. Isteri itu perlu melakukan tugas rutin rumahtangga selain menunaikan tanggungjawab sebagai seorang ibu dan seorang isteri. Bukan semudah yang disangka.

Bagi yang mampu menjaga amalan pemakanannya dan mampu menyediakan makanan harian mengikut pyramid makanan, tahniah kerana anda melangkah satu kehidupan yang sihat dan sejahtera. Bagaimana bagi kita yang tidak mampu mengikut saranan dalam pyramid makanan?
Pengambilan makanan tambahan hanyalah sabagai satu option bukan satu kemestian. Balik kepada apa yang anda mahukan.


Vitamin bukan berfungsi untuk membanyakkan susu. Ia lebih kepada kesihatan badan ibu secara fizikal dan mental. Ibu yang bekerja perlu sihat dan bergerak aktif  selain emosi yang sihat dan sentiasa bersemangat menjalani kehidupan seharian. Maka jangan salah faham atas keperluan vitamin ini pada individu yang mengambilnya. Hakikatnya vitamin itu TIDAK MEMBANYAKKAN SUSUIBU.


Kita perlu tahu konsep asas penyusuan ialah : Lebih kerap paydara dikosongkan maka lebih banyak susu yang dihasilkan dengan syarat :
1.    si ibu sihat dan menjaga pemakanannya
2.    si ibu memastikan pengambilan air secukupnya demi menggantikan cecair yang keluar untuk menghasilkan susuibu.
3.    Si ibu tenang , emosinya stabil dan BEBAS dari sebarang tekanan dalaman atau luaran [ keluarga atau pejabat]
4.    Elakkan berdiet kerana ibu yang menyusu memerlukan tambahan kalori.

Kita juga perlu tahu komposisi nutrient utama dalam susuibu ialah protein, diikuti kalsium dan vitamin serta zat galian lain. Maka si ibu disarankan memastikan pengambilan protein serta kalsium yang mencukupi  disamping vitamin dan galian lain demi membantu penghasilan susuibu dengan lebih lancar. Keperluan protein dan kalsium yang mencukupi memang benar-benar membantu melancarkan penghasilan susuibu. Lagi banyak yang diperah maka lebih banyak yang akan dihasilkan terutama apabila penghasilan susuibu sangat lancar.

Tidak dinafikan pengambilan supplement tertentu akan menyebabkan si ibu merasa payudara cepat penuh dan ada juga yang melalui bengkak susu seperti dalam pantang walau anak sudah melebihi 6 bulan menyusu. Namun tetap kena berpegang prinsip asas penyusuan.


Dalam Pengalaman saya menyusu yang kini telah hampir setahun setengah, saya senantiasa pastikan 4 perkara di atas di titikberatkan.


Bagi anda yang ada kekangan menyediakan makanan mengikut pyramid makanan, boleh cuba mengambil makanan tambahan demi menjayakan penyusuan namun perlu diingat, konsep asas penyusuan perlu diutamakan.

Apa Fungsi Vitamin bagi Ibu Menyusu?

Vitamin hanya membantu ibu kekal sihat, bertenaga, aktif, mood yang sihat, bebas dari sebarang tekanan. Vitamin ini secara langsung memperkayakan nutrisi yang terdapat dalam susuibu. Bila ibu sihat dan bebas dari tekanan maka secara langsung membantu menjayakan penyusuan.

Apabila anda membuat belian apa2 produk yang diberi jaminan selamat untuk menjayakan penyusuan, pastikan anda dapat khidmat nasihat pengedar kerana harga yang anda bayar sudah termasuk dengan harga konsultasi.

Sekadar testimoni....

Seorang pengguna consume vitamin Set B (penyusuan)..




credit


Boleh hubungi saya di juliemauryn@yahoo.com atau PM saja di Fbook..

Salam Sayang dari Healthy by NAture...

Sunday, 13 November 2011

Susu mula menitik sambil menunggu anak angkatnya lahir

Terus terang, entry ini saya petik dari blog sahabat baik (sebenarnya Upline saya) saya, Puan Norita...

Selepas 6 tahun menunggu tetapi masih belum ada rezeki melahirkan anak, maka beliau dan suami bernekad nak ambil anak angkat. Hebatnya wanita ini, beliau mempunyai jiwa keibuan yang sangat kuat. Beliau berniat hendak menyusukan anak angkatnya.

Beliau meminta konsulatasi dari saya dan vitamin yang bagus untuk membanyakkan susu. Saya terangkan konsep asas penyusuan agar beliau tidak salah faham. Saya terangkan seperti selalu yang kongsikan, vitamin tak banyakkan susu cuma ia bantu ibu sihat dan bertenaga dan mempercepatkan penghasilan susu dengan lebih baik apabila si ibu kerap memerah.

Dalam kita usaha, jangan lupa mengharap pada kasih Al Khaliq kerana DIA sebaik-baik pemberi. Saya mengingatkan beliau agar terus berdoa dan berzikir pada ALLAH.

Alhamdulillah selepas 3 minggu lebih, susunya dah mula menitik dan menampakkan hasil. Ini dinamakan induce lactation. Beliau amalkan vitamin lengkap untuk penyusuan.

Hebatnya jiwa wanita ini kan? Beliau berusaha nak menyusukan anak walau anak angkat.

Hakikatnya duit boleh kita cari....tapi kepuasan adalah yang paling hebat.

Maka, jika anda adalah seorang ibu yang pernah melahirkan dan mahu menyambung semula penyusuan atau nama lain proses relaktasi, saya mengalu-alukannya.

Saya akan berikan panduan, apakah yang perlu dilakukan dan produk lengkap yang perlu diambil. Paling utama ialah tanya hati. Jika hati mahu, semua jadi.

Jika anda sedang hamil dan sedang menunggu kelahiran anak tersayang, mulakan hari ini dengan menjaga taraf kesihatan dengan pengambilan makanan yang berkhasiat dan vitamin yang penting. Ia membantu apabila anda melahirkan dan ingin menyusukan si kecil anda!

credit

Boleh email kepada saya di juliemauryn@yahoo.com atau PM saya di Facebook...


Salam sayang dari Heatlhy by Nature..

Saturday, 12 November 2011

APAKAH KELEBIHAN OSTEMATRIX (KALSIUM MAGNESIUM)

Ostematrix Shaklee merupakan gabungan nutrien2 penting. Nutrien2 tersebut adalah:

  • Vitamin D3 (as cholecalciferol)



  • Vitamin K (as phytonadione)



  • Calcium (as calcium carbonate, calcium citrate and calcium citrate malate)



  • Magnesium (as magnesium oxide, magnesium citrate and magnesium gluconate)



  • Zinc (as zinc gluconate)



  • Copper (as copper gluconate)



  • Manganese (as manganese gluconate)



  • Sodium



  • Boron (as trace mineral protein hydrolysate)


Fungsi OsteMatrix: -  
 
  • Pembentukkan tulang dan gigi yang kuat
  • Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
  • Membantu dalan pengecutan otot dan pelancaran saraf
  • Menolong mengurangkan simpton2 senggugut seperti perut kembung, kekejangan, rentesi air, mudah meradang dan kemurungan 
  • membantu mengekalkan tahap tenaga yang mencukupi

Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.
 
Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium.  Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.
 
Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.
 
Magnesium memainkan peranan penting dalam prosesan tenaga dalam sel. Ia juga mempenggaruhi tahap tenaga keseluruhan kita. Apabila magnesium tidak mencukupi, pengeluaran tenaga dalam terhad dan akan menyebabkan keletihan dan kelemahan. Magnesium adalah penting untuk mengekalkan tahap tenaga yang mencukupi.

Magnesium juga penting untuk mengawal paras kalium dan untuk fungsi kelenjar adrenal; kedua-duanya adalah penting untuk mengekalkan tenaga yang tinggi. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa supplement magnesium meningkatkan prestasi dan ketahanan pelari jarak jauh, pemain ski merentas desa, penunggang basikal dan perenang.

Magnesium dan kalsium bekerjasama untuk mengawal tindakan otot; ketidakseimbangan sama ada akan mencetuskan ketegangan dan kekejangan. Magnesium melegakan otot. Sekiranya magnesium tidak mencukupi otot akan tegang, menyebabkan kekejangan. Ini boleh berlaku apabila anda mempunyai terlalu banyak kalsium dan magnesium yang terlalu sedikit. Perkara yang sama boleh pada berlaku jantung, yang merupakan otot. Jantung boleh menjadi kejang dan tidak boleh relax, ia seolah-olah "membeku" dan tidak boleh berfungsi dengan normal. Mengambil magnesium serta-merta akan membolehkan jantung untuk berfungsi normal.
.
Kajian menunjukkan bahawa magnesium juga mempunyai kesan yang sangat positif untuk mengekalkan tahap tekanan darah yang sihat.

Oleh yang demikian, bila tubuh kita mendapat cukup kalsium dan magnesium mengikut keperluan , kita akan mudah bangun dari tidur walaupun tidak dapat tidur selama 6 jam mengikut keperluan, badan mudah rasa segar dan kelancaran pengaliran darah dalam tubuh buat kita lebih bertenaga.

Testimoni dari seorang ibu mengandung selepas mencuba Ostematrix Shaklee:
" smlm me mkn ostematrix, nyaman tdur smp ke pagi
even my hubby pun mkn smlm, dia pun ckp tdur dia nyaman smlm n bngun pagi rasa bertenaga
smlm tu me sakit pinggang
after me mkn oste this morning pinggang dah tak sakit la"
Sesiapa yang belum cuba ostematrix Shaklee, better cuba. Tak rugi. Serius berbaloi.
PM saya di facebook atau email ke juliemauryn@yahoo.com....

Wednesday, 9 November 2011

INGIN HAMIL? 5 PERKARA YANG PERLU DIUBAH DALAM DIET ANDA.

Sekiranya anda ingin hamil, 5 perubahan dari segi diet perlu dibuat. (Ini adalah merujuk kepada www.babycenter.com). 5 perkara tersebut adalah:

 

 

 1. Baiki diet anda - Untuk lelaki atau pun perempuan, permakanan adalah berkaitan dengan kesuburan. Diet yang seimbang perlu untuk meningkatkan peratus untuk hamil.

 

2. Beberapa yang perlu diketepikan - kurangkan pengambilan alkohol, caffeine, ikan yang mengandungi kandungan merkuri yang tinggi seperti shark, swordfish, king mackerel, and tilefish, juga makanan yang diproses atau diasap(smoked) atau mentah. Contohnya seperti hot dog.

 

3. Makan vitamin-mineral supplement - Walaupun anda dapat memenuhi keperluan nutrisi, ramai pakar pakar berpendapat 'even the healthiest eaters can use extra help'. Kadang-kadang sukar untuk memenuhi pemakanan seimbang apabila kita sibuk dengan keluarga, kerja dan lain-lain. Untuk Vegetarian, Vitamin D and B12 supplements perlu untuk mendapat tambahan sumber protin.

 

4. Makan Folic Acid sekurang-kurangnya 400mg sehari - ini telah dibuktikan dapat merendahkan risiko birth defects seperti spina bifida, dan yang berkaitan dengannya untuk mengurangkan serangan jantung, strok, cancer dan diabetes.

 

5. Dapatkan berat badan yang ideal - Mungkin perlu kurangkan berat atau naikkan berat untuk mengurangkan komplikasi semasa mengandung dan beranak. 



VITAMIN DAN MINERAL


Berkenaan dengan vitamin dan Mineral, hasil dari pembacaan, saya senaraikan vitamin yang sesuai diambil untuk sesiapa yang ingin hamil. Ini adalah dipetik dari www.fertilityfactor.com.

1.  Folic acid - untuk kurangkan birth defects

2. B6 (up to 50mg/day) and  (up to 50mcg/day): - untuk meningkatkan kesihatan produktiviti. B6 meningkatkan kesuburan wanita dan B12 dapat membantu masalah sperma rendah.

3. Vitamin C (1,000mg/day) - kekurangan antioksidan ini akan menyebabkan sperma melekat antara satu sama lain ('clump together'). Ini keadaan yang tidak diingini untuk hamil. Vitamin C juga didapati dapat membantu meningkatkan peratus untuk hamil. Ianya salah satu kandungan didalam ubat kesuburan 'clomiphene'.

4.  Zinc (15 – 30mg/day) - penting untuk maintain pengeluaran testosterone pada lelaki. Juga boleh mempenggaruhi 'sperm count and motility'. Pada wanita, membantu tubuh badan dalam pengunaan estrogen and progesterone yang lebih effektif.

5. Selenium (55 – 100mcg/day) - Antioksidan yang membantu melindungi tubuh badan dari radikal bebas. Juga dapat mengurangkan 'birth defects', meningkatkan 'sprem count' bagi lelaki yang bermasalah.

6. Vitamin E (15mg/day) - Salah satu vitamin yang disertakan apabila menjalani program kesuburan 'Vitro Fertilization'. Juga sebagai antioksidan.



Shaklee mempunyai vitamin yang tersenarai diatas. Shaklee sesuai untuk anda yang ingin hamil kerana ianya sumber semulajadi dan bukan sintetik. Vitamin yang berkenaan adalah Vita Lea Iron formula, Vitamin B Complex, Sustained Release Vitamin C, Zinc Complex dan Vitamin E Complex.

 

Berikut adalah petikan dari http://www.babycenter.com/0_trying-to-conceive-five-changes-to-make-to-your-diet-now_3558.bc?page=2, yang telah saya petik untuk entry ini.

Trying to conceive? Five changes to make to your diet now

Improve your diet

For both men and women, food and fertility are linked. You need to stick to a balanced diet to boost your chances of conceiving and of having a healthy baby.

Eat several servings of fruit, vegetables, grains such as whole wheat bread, and calcium-rich foods such as yogurt, cheese, and milk every day.

Certain vitamins and nutrients — such as vitamins C and E, zinc, and folic acid — are important for making healthy sperm.

Not getting enough nutrients can affect your periods, making it difficult to predict when you ovulate. And you may not ovulate at all if you've lost a drastic amount of weight or are obese.

 

What to avoid

If your eating habits leave something to be desired — and many people's do — you'll have to make some adjustments. Some solid advice: Cut out or only occasionally drink alcohol. Stop using recreational drugs and, if you smoke, quit. All of these substances and habits can harm a developing fetus.

You may also want to cut back on caffeine. The research on whether caffeine can affect fertility is mixed. Experts generally agree that low to moderate caffeine consumption, less than 300 mg a day or about the equivalent of three cups of coffee, won't affect your fertility, but your doctor may recommend that you cut caffeine out entirely to play it safe.

Although fish is generally very healthy, certain types are high in mercury, which can be dangerous to your unborn baby. Because mercury can accumulate in your body and linger there for more than a year, it's best to avoid high-mercury fish such as shark, swordfish, king mackerel, and tilefish while you're trying to conceive. Instead, eat lower-mercury fish such as salmon and canned light tuna once or twice a week.

Processed meats should be consumed in small amounts, and smoked or raw meats should be avoided entirely during pregnancy. Even hot dogs or deli meats should be heated until they are steaming before you eat them if you are pregnant.

Take a vitamin-mineral supplement.

Although you can meet almost all of your nutritional needs through a balanced diet, many experts believe that even the healthiest eaters can use extra help. You may find it particularly hard to eat well when you're at work or parenting other children, so taking a prenatal vitamin ensures that you're getting enough folic acid and other nutrients to boost your chances of conceiving.

Remember that a supplement is a safeguard, not a substitute for a sound diet. And since regular over-the-counter multivitamins may contain megadoses of vitamins and minerals that could be harmful to a developing baby. Those who consume a vegetarian diet may also need Vitamin D and B12 supplements in addition to extra protein. Talk with your doctor about the right prenatal supplement for you.

 

Get lots of folic acid — at least 400 micrograms a day.

This vitamin has been proven to reduce a baby's risk of neural-tube birth defects such as spina bifida, and it is linked to a lower incidence of heart attacks, strokes, cancer, and diabetes.

Most women of child-bearing age should get 400 micrograms (mcg) daily, the equivalent of 0.4 milligrams (mg), according to the U.S. Public Health Service (USPHS). If you have a family history of neural-tube birth defects or take medication for seizures, your doctor may suggest that you boost your daily intake to 4,000 mcg, or 4 mg, starting at least a month before you conceive and continuing throughout your first trimester.

A good over-the-counter prenatal vitamin should contain more than the minimum recommendation of folic acid, between 600 and 800 mcg — what you'll need during pregnancy. In addition, you can eat folate-rich foods, such as dark green leafy vegetables like spinach or kale, citrus fruits, nuts, legumes, whole grains, and fortified breads and cereals. Folic acid is a water-soluble vitamin, so your body will flush out the excess if you consume too much. But there's a downside to being water-soluble, too. You can lose a lot of this vitamin in cooking water, so steam or cook vegetables in a small amount of water to preserve the folate.

For some women, there's an exception to this rule: Getting too much folate may hide a B-12 deficiency, which is sometimes a problem for vegetarians. Ask your doctor or midwife if you think you may be at risk.

 

Find your ideal body weight.

Shedding some pounds, or gaining a few if you're underweight, while you're attempting to get pregnant is a good idea, since you want to be as close as possible to your recommended weight when you conceive. Being over- or underweight can make it harder to get pregnant. Also, overweight women have more pregnancy and birth complications, and underweight women are more likely to have a low-birth-weight baby.


Ini pula dari http://www.fertilityfactor.com/infertility_natural_treatments_vitamins.html berkenaan vitamin dan mineral.

Even before you get pregnant, it is important to start paying attention to your intake of vitamins. Receiving the proper daily amount of these will help ensure that your body is functioning to the best of its ability. Additionally, certain vitamins and minerals have been found to be especially beneficial in aiding fertility.

What To Get Lots Of
  • Folic Acid (400mcg/day): Over and over again, women are told to take folic acid to help prevent birth defects, but did you know that you should start taking folic acid as soon as you start thinking about getting pregnant? In addition to helping prevent serious birth defects like spina bifida, it has also been shown to improve fertility. But it’s not just women who need to up their intake, men also need folic acid to maintain the quality and number of their sperm. Dark green leafy vegetables, like spinach and broccoli, are a great source of folic acid.

  • B6 (up to 50mg/day) and B12 (up to 50mcg/day): Along with folic acid, vitamins B6 and B12 help make up part of the B-complex family. All of these vitamins are essential to good reproductive health. B6 in particular has been shown to increase fertility in women, while B12 helps men with low sperm counts.

  • Vitamin C (1,000mg/day): Lack of this antioxidant can cause sperm to clump together, obviously not ideal behavior for sperm when you’re trying to conceive. Men who smoke can really benefit from increased amounts of vitamin C. Since the chemicals found in cigarettes eventually make their way into semen (which is why it is best to quit when you want to get your partner pregnant), the antioxidant properties in vitamin C help to neutralize these chemicals. A study done on male smokers found that an intake of 500mg of vitamin C decreased the amount of clumping and abnormally shaped sperm as well as improved the men’s sperm count, motility and viability. Vitamin C has also been found to help women on the fertility medication clomiphene increase their chances of conceiving. Citrus fruits and juices are a fantastic source of vitamin C (one medium orange contains 70mg), as are sweet peppers (half a cup of red peppers has 142mg), broccoli (a half cup contains 62mg) and strawberries (five have 51mg). However, because so much vitamin C is recommended to aid in fertility, it might be a good idea to complement your dietary intake with a supplement.

  • Zinc (15 – 30mg/day): This mineral is important for maintaining the production of testosterone in men. Low levels of zinc can also affect sperm count and motility. In women, zinc helps the body use estrogen and progesterone more efficiently. Meat and seafood are the best sources of this mineral but it can also be found in whole grains and wheat germ.
    As important as this mineral is, it’s vital that you don’t take too much. High levels of zinc can be toxic as well as counterproductive in your efforts to aid conception. A well-balanced diet is usually sufficient to maintain zinc levels. However, if you are thinking of taking a zinc supplement, consult your doctor first so that you can be sure you receive the correct amount.

  • Selenium (55 – 100mcg/day): An antioxidant that helps protect the body from free radicals, selenium can help minimize the risk of birth defects as well as increase sperm counts in men with a low sperm count. Some good sources of selenium include red meat, tuna, chicken, and enriched pasta and whole grain breads.

  • Vitamin E (15mg/day): Although experts aren’t sure why, vitamin E has been found to aid in conception. Men often receive vitamin E when their partners are undergoing in vitro fertilization treatment. Increasing the intake of this antioxidant has been found to increase a couple’s chances of IVF being successful by 10%. However, this vitamin should not be taken if you are using anticoagulants. You should always check with your doctor if you plan to exceed 500mg/day. Wheat germ oil is an excellent source of vitamin E (one tablespoon will provide you with your total daily intake) as are almonds and sunflower seeds and oil. Broccoli and spinach also provide some vitamin E.

Sekali lagi:

 Shaklee mempunyai vitamin yang tersenarai diatas. Shaklee sesuai untuk anda yang ingin hamil kerana ianya sumber semulajadi dan bukan sintetik. Vitamin yang berkenaan adalah Vita Lea Iron formula, Vitamin B Complex, Sustained Release Vitamin C, Zinc Complex dan Vitamin E Complex.

Boleh hubungi saya di juliemauryn@yahoo atau PM di facebook untuk memdapatkan harga istimewa....
Salam Sayang dari Healthy by Nature

Tuesday, 8 November 2011

PROTECT YOUR HEART WITH OMEGA GUARD

Omega Guard adalah salah satu product Shaklee khasnya untuk kesihatan Jantung.





Minyak Ikan Terbaik di Dunia

Apakah kebaikan Omega Guard?

Protect Your Heart

OmegaGuard provides full-spectrum potency of ultrapure, phamaceutical grade 3 fatty acids.

Helps Reduce the Risk of Heart Disease

Supportive but not conclusive research shows that consumption od EPA and DHA omega-3 fatty acids may reduce the risk of cononary heart disease. One serving of OmegaGuard provide 905mg of EPA and DHA omega-3 fatty acids.

Research also shown that high levels of omega-3 fatty acids promote cardiovascular health and help retain normal blood pressure and triglyceride levels. In addition, omega 3s support healthy brain, vision and joint function.

Ultrapure and Pharmaceutical Grade

OmegaGuard is made with a proprietary, triple molecular distillation process that concentrates the natural beneficial omega-3 fatty acids while removing harmful compounds like mercury and lead that are found in many types of fish.

World's Finest Fish Oil

Contains a full spectrum of seven naturally occuring omega-3 fatty acids EPA, DHA, ALA and more. EPA benefits your heart and joints, while DHA is critical for brain delevopment and function.

Monday, 7 November 2011

ELAKKAN KULIT KUSAM DENGAN SHAKLEE

Entry ini saya petik dari blog kawan saya, Norita... satu testimoni yang memberansangkan...


Testimoni menarik untuk dikongsi. Bagi mereka yang mempunyai masalah kulit kusam , kulit berjerawat,atau apa jua masalah kulit boleh mencuba Shaklee....

Di Shaklee, kami cadangkan agar anda consume sekurang-kurangnya B-Complex, Vitamin-C dan Vitamin-E untuk penjagaan kulit lebih berseri dan menawan. Lebih umphhh kalau dapat consume sekali dengan Energizing Soy Protein (ESP).

Namun buat permulaan, 3 vitamin yang asas ini pun sudah mencukupi. Sebab itulah lahirnya Shaklee Set D (Skin Care Set).


  Terima kasih kepada Ilyana yang telah berkongsi kisah Shaklee Skin Care set ini dengan kami. Dan tidak lupa, kepada Suriawati, one of GenkiMomma's earliest customer, yang secara tidak langsung telah memperkenalkan produk Shaklee kepada Ilyana.

Jom ikuti kisah penjagaan kulit Shaklee yang dikongsikan oleh Ilyana...


"saya beli set ni atas cadangan kawan. (Suriawati)
selepas setahun (kami berjumpa kembali) baru saya perasan perubahan pd wajah beliau.

jadi saya tak harap perubahan yg besar untuk bulan pertama ni :)
menurut beliau sendiri, perubahan terasa pd wajah lebih flawless hanya selepas setahun mencuba. beliau sendiri pun mengambil 2-3 kali trial set utk permulaan."

Owh ya, merujuk kepada soalan Ilyana di atas, sel kulit memerlukan 21 hari untuk di ganti dengan sel baru. Maka, dalam masa sebulan belum pasti akan nampak perubahan yang ketara. Walaubagaimanapun, tetap akan terdapat perubahan, antara anda sedar atau tidak. Yang pasti, wajah muka akan kelihatan berseri (tidak kusam) apabila anda mula mengambil Shaklee Set D ini.

Saya sendiri selepas setahun lebih mengamalkan set ini barulah terdapat perbezaan yang jelas ketara di wajah. "Kulit awak nampak lain, compare dengan masa kita jumpa sebelum nie. Mungkin sebab dulu masih baru lagi makan vitamin. Nie nampak memang lain lah!"

Nahh, walaupun sendiri memang rasa kulit muka lebih sihat (dan flawless) berbanding sebelum pengambilan vitamin, namun, apabila dipuji oleh rakan yang jarang bertemu, pastinya ia lebih menyakinkan, bukan? Apatah lagi jika kawan tersebut mempunyai kulitt yang halus mulus bak kulit telur, dan telah mengamalkan vitamin Shaklee lebih 10 tahun!

Bagi sesiapa yang ingin mencuba Vitamin semulajadi dari Shaklee untuk penjagaan kulit muka anda, bagi yang mempunyai masalah kulit berjerawat, jeragat atau berparut, saya amat menyarankan untuk mencuba Shaklee Set D (Set wajah berseri) ini.

Kecantikan, bukan sahaja di luar, namun dari dalam juga, kan? ;)



Vitamin Shaklee untuk kecantikan wajah!
Vitamin Shaklee untuk kecantikan wajah!
Gambar Ehsan dari GenkiMomma




credit 
Jangan ragu-ragu Pm saya di juliemauryn@yahoo.com atau di Facebook pun boleh...

Sunday, 6 November 2011

ENERGIZING SOY PROTEIN MENGIKUT SELERA ANDA

Ramai yang bertanya macam mana nak minum ESP, ianya terlalu sukar untuk ditelan... Bagi saya, saya cuma bancuh dengan air suam saya....Saya telah memetik cadangan untuk membancuh ESP dari blog upline saya (www.anakkuwiraku). Ibu ini telah memakan ESP selama 11 tahun... Katanya boleh minum ESP seperti berikut...

  1. ESP + Air suam
  2. ESP+ Fresh Milk
  3. ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP..bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  4. ESP + SusuAnmum
  5. ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  6. ESP + Nesvita 3in1
  7. ESP + jus twister tropicana ESP
  8. ESP + Ribena
  9. ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  10. ESP + Milo/Horlicks
  11. ESP + sirap bandung
  12. ESP + Meal Shake + Aiskrim (buatan sendiri)...resipi leh check sini..http://exclusivelypumpingmother.blogspot.com/2011/01/resipi-baru-espnyum-nyumsedapp.html.
Sila tambah lagi mengikut kreativiti dan selera anda. Namun jangan sesekali dibancuh bersama teh atau kopi ya mahupun air panas kerana ini akan merosakkan protien itu sendiri.

Pilihan Saya bancuh dengan air, Namun pilihan Upline saya ialah :

Rasanya sangatttttt sedap bila dibancuh dengan air sejuk!

 
 
Boleh kepada saya di juliemauryn@yahoo.com atau PM di Facebook untuk konsultasi percuma. 
 
Salam sayang dari Healthy by Nature