Tuesday, 31 January 2012

SET PENYUSUAN B : BENARKAH IA BERKESAN?

 Set B merupakan set Asas bagi supplement penyusuan. Walaupun asas, namun ianya telah membantu ramai ibu2 yang menyusukan anak mereka..

Ini adalah entry salah seorang ibu yang telah mencuba Set B dan sehingga kini telah menjadi pengguna tegar Shaklee. Beliau pada masa tersebut masih menyusukan anak kembarnya. Ikuti cerita beliau.



TESTIMONI INA YANG MEMAKAN SET B UNTUK MENAMBAHKAN SUSUIBU
(Credit to Ina and Norita)

Alhamdulillah saya masih lagi meneruskan penyususuan susu ibu sehinggalah Amna dan Anis berusia 17bulan.Saya tidak menetapkan sesuatu tempoh ianya mesti berakhir sehingga bila kerana saya selalu berdoa"Ya Allah kurniakan kepadaku kekuatan untuk menyusukan anak-anakku selama yang mungkin kerana setiap yang berlaku hanyalah dengan izinmu,Ya Allah permudahkanlah segala urusan hidup kami dan berkatilah kami dengan Rahmat dan Kasih Sayangmu..


Bagaimana saya begitu percaya dengan Shaklee?
Bermula pada thn 2009 Sewaktu kandungan saya berusia 5 bulan saya saja-saja mencuba 1 tin ESP sebelum ditukarkan kepada canister)kerana kesian pada seorang kwn bersungguh-sungguh bercerita tentang ESP sehinggalah saya melahirkan Amna &Anis.Alhamdulillah kesan ESP 1 tin itu kulit mereka cukup bersih dan gebu..saya mula terfikir bagimanalah rupanya jika bertin-tin ESP masih diteruskan pengambilannya semasa saya menyusu pulak.mesti orang akan bertanya Amna&Anis ikut siapa yer sebab saya tidak segebu mereka...hehe


Bagaimana Set B dan ESP membantu penyusuan saya?

Setelah melahirkan Amna&Anis saya tidak tahu rupanya ESP yang saya pernah minum dapat membantu memperbanyakkan dan memekatkan susu ibu hinngalah apabila Amna&Anis berusia 16 bulan susu saya makan berkurang sehingga 2 0z setiap sesi perahan.Saya takut dan risau kerana ramai ibu yang tidak dapat meneruskan penyusuan apabila anak sudah mula makan.


Bagaimana saya menemui harapan untuk dapatkan semula 9 oz setiap sesi?
Saya berusaha mencari Info bagaimana untuk menambahan susu perahan saya.Saya masih mengepam secara konsisten,tapi apa yang berlaku saya cepat panik bila saya hanya mampu bawa pulang 3-4oz setiap hari untuk keperluan amna&anis.Saya jadi seorang yang cepat stress bila seminggu susu saya drop.Alhamdulillah bertemu kak N bercerita tentang Shaklee apa vitamin yang boleh kurangkan stress dan tambahkan susu,berkenalan pulak dengan kak Nadia berkongsi cerita dan Tips bagaimana kak Nadia berjaya.Terima Kasih Kak N dan Nadia..semoga ada ganjaran dari Allah SWT dan setiap usaha dan perkara baik yang kalian lakukan diberkati Allah SWT...

Apa hasilnya selepas seminggu mencuba Set B dan ESP?
Saya akui memang saya mengharapkan kesan serta merta setelah saya mencuba Shaklee.Tapi Allah SWT ingin melihat saya bagaimana perlu dan pentingnya sifat sabar.Saya belum nampak sebarang peningkatan.Siapa yang saya cari?Saya sms kak N "Salam Kn dah 8 hari makan Set B cuma susu masih belum nampak perubahan".Saya sms pula kak Nadiah.Salam kak.saya nak tanya camna cara kak ambil vitamin dah 8 hari makan set B tapi tak nampak perubahan .Jawapan kak N,Ina ada orang makan 2 weeks baru ada kesan yang ketara,jadi kena istiqamah ya.Akak doakan ina berjaya dapatkan amount yang dihajati.Kak Nadiah pula emailkan saya penerangan yang cukup panjang lebar(.Nanti saya kongsikan yer..boleh ke kak Nadiah? )Kesimpulannya sabar,istiqamah dan banyakkan doa


Selepas 12 hari....
Susu perahan 10 am = 4 oz



Susu perahan 3 pm = 9 oz




 Susu perahan 11.10 pm = 10 oz

Apa kata kak N: Tahniah,itulah berkat kesabaran
Saya berusaha,bersabar,dan saya perlu istiqamah dan teruskan berdoa..Saya juga ingin berkongsi dan bersedia untuk membantu anda





Sesungguhnya mereka yang berjaya adalah mereka yang melaksanakan 3 perkara yang selalu ibu ingatkan iaitu :
1. Sesi perahan yang konsisten iaitu perah setiap 3 jam.

2. Minum minima 3 liter air sehari. Perlu ada satu indicator memastikan pengambilan air yang cukup.

3. DOA yang berterusan. Ini adalah untuk kepentingan rohani. Roh yang sakit adalah ROH yang sentiasa tidak sabar, pemarah, merungut, tidak redha  dengan aturan ALLAH serta TIDAK YAKIN dengan ALLAH. Maka DOA ini bukan sekadar menadah tangan ke langit dan meminta...ia perlulah dengan iringan solat sunat, zikrullah serta amalan2 yang baik. Renung2kanlah.

Itulah testimoni dari pengamal Set B.. Kadang kala kita tidak boleh berharap kesan supplemen dengan serta merta. Setiap tubuh badan akan bertindak dengan caranya tersendiri. Namun, perlulah bersabar dan berdoa, with God's will nothing is impossible...
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Jika anda ingin mencuba Set B, sila contact saya di juliemauryn@yahoo.com/0122395502/ add me di Facebook: Julie Mauryn Gumpil.... Salam Sayang dari Healthy by Nature...

Monday, 30 January 2012

MEAL SHAKE: INCREASED CHILDREN'S APPETITE

Mealshake... I got interested to promote Mealshake when I sold one canister to my sister. She was asking for vitamins for her 11 year old daughter, who is tall and skinny. Appetite like a bird... Another word, tiada selera makan.. Every time, I'm lazy lah want to eat... So, many vitamin my sis gave her but seems to be the same...

So, first thing that came up in my mind is vitamin b complex.. Every time i mention this vitamin, sure customer reaction is... Vitamin b complex, takutlah nanti gemuk.. I also asked my sister to purchase Energizing soy protein, Vitalea children and of course, Meal Shake..

After a month, my sister sms me... Intia tidak pun mau makan the vitamin, terpaksa saya yang makan.. Dia cuma suka minum tu Meal Shake. Dia cakap sedap...

How about the appetite??????

This is what she commented...






What is Meal Shake???

Shaklee said:


With their on-the-go lives, kids don't  always have time for a sit-down meal. That's why they need fast food options that are also good for them — choices like low-fat, low-glycemic Shaklee® Meal Shakes. These great-tasting, easy-to-mix drinks pack extra nutrition into any meal or snack. They provide 19 essential vitamins and minerals, and they’re a rich source of calcium and an excellent source of protein — the fundamental nutrients that growing kids and teens need to stay strong and healthy. A non-soy protein choice



Whats good about it.... 6 amazing facts worth to know..... (credit to Cery Mamafaiz)


  • Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.
  • Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.
  • Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.
  • Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.
  • Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion. Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.
  • Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ANOTHER FACT... MEAL SHAKE IS FOR ADULT TOO... CAN REPLACE YOUR MEAL IF YOU ARE TRYING TO LOSE WEIGHT.. OR SIMPLY TO IMPROVE HEALTH....
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


What do other mothers says about Meal Shake....

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Want to try??? this how meal shake look like.....



GET ONE FOR YOUR CHILD...

CONTACT ME AT juliemauryn@yahoo.com/0122395501/ add me at Facebook: Julie Mauryn Gumpil.... to get best price and consultation....

Sunday, 29 January 2012

BETULKAH SHAKLEE PRODUK MENINGKATKAN SUSUIBU?

Hi kawan2....

Ramai juga yang PM atau sms saya bertanya, 'Betulkah Shaklee boleh menambahkan susuibu'...
Jadi, hari ni, sekali lagi saya ingin menulis berkenaan dengan perkara ini...

Sebenarnya apa yang menambahkan susuibu adalah berasaskan konsep 'supply and demand'. Maksudnya lebih kerap payu dara di kosongkan, maka tubuh badan kita akan menghasilkan lebih banyak susuibu. Ianya macam subjek perdanganggan, dulu kita belajar masa sekolah menengah: Lebih banyak kehendak, lebih banyaklah pengeluaran...

Jadi apa kaitan Produk Shaklee dengan konsep ini? Nampak macam tidak berkait, kerana produk Shaklee adalah supplemen pemakananan.  Apa yang Produk Shaklee buat adalah menyokong pemakanan. Kaitannya, saya listkan dibawah ini:-


BAGAIMANA SUPPLEMEN MEMBANTU DALAM PENYUSUAN SUSUIBU



  • Supplements memenuhi kekangan pemakanan kita setiap hari 

  • Supplements membantu dalam memperkuatkan antibodi - Antibodi disalurkan kepada bayi menyusu melalui susuibu.

  • Dengan berehat secukupnya dan penggambilan Supplemen dapat membantu dalam membina semula tenaga siibu terutamanya pada masa pantang. Ini sangat diperlukan untuk tujuan penghasilan susuibu.
  • Vitamin yang larut dalam air (e.g., B vitamins, vitamin C) yang dimakan oleh siibu selalunya meningkatkan level kuantiti susuibu. Namun penambahan ini hanya pada satu takat sahaja.

  • Vitamin Larut lemak (Fat soluble vitamin) contohnya, vitamins A & E dapat memekatkan susuibu
  • Booster seperti Alfalfa - telah digunakan secara tradisi untuk menggalakkan fungsi kelenjar pituitari, sumber hormon utama untuk laktasi.

  • Produk Shaklee adalah 100% selamat untuk dimakan.  Dari Natural resources. Bukan sintetik.

Sebenarnya Supplemen membantu dalam memenuhi nutrisi pemakan kita agar tubuh badan kita dapat membekalkan ingridient susuibu itu sendiri. Yalah, kalau tiada ingridient, macam mana nak produce susuibu kan...

Sekiranya anda mengamalkan pemakanan yang seimbang dan mencukupi, maka supplemen bukanlah satu kemestian. Tetapi dalam kehidupan kita yang serba morden ini, kita senantiasa sibuk dengan pekerjaan, menjaga anak, kadang-kadang kesihatan dan pemakanan kita tidak terurus. Maka vitamin memainkan peranan penting dalam nutrisi susuibu.

 

 Apakah kesannya jika tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang?

Sekiranya siibu tidak mendapat beberapa nutrisi seperti vitamin B6, vitamin B12 or iodine, ianya mungkin memberi kesan kepada nutrisi susuibu.
Nutrisi seperti folic acid, iron, calcium, copper, magnesium, zinc tidak akan menjejaskan nutrisi susuibu tetapi kesihatan siibu akan terjejas kerana nutrisi ini akan diambil dari tubuh badan siibu.

(rujukan: Kellymom dan Nutrition During Lactation (Hamosh, 1991))


Supplement yang membantu dalam nutrisi susuibu;-

Vitalea- Multi vitamin yang lengkap dengan iron, menyokong nutrisi siibu dan susuibu

Vitamin C - Vitamin larut dalam air, untuk sistem imun siibu, agar lebih kuat untuk menghadapi masalah selsema dan penyakit lain

Vitamin B complex- vitamin larut air, membantu ibu cergas dengan membantu meningkatkan kadar metabolisma

Alfalfa- Booster hormon untuk penyusuan

Ostematrix- Sumber Kalsium Magnesium. Agar kesihatan tulang dan gigi siibu dapat dikekalkan. Kerana kalau Kalsium tidak mencukupi, Kalsium akan diserap dari tulang siibu uintuk melengkapkan nutrisi susuibu. Ostematrix juga dapat memningkatkan tenaga dan membantu dalam masalah PMS.

Energizing Soy Protein- Memberi tenaga dan mempercepatkan penghasilan susuibu kerana kadar penghadamannya yang tinggi

Oleh yang demikian, Pemakanan yang seimbang, Kekerapan pengosongan Payu dara, Pengambilan air yang mencukupi dan Rehat, kurang stress... Perlu berjalan seiringan dalam menjayakan penyusuan....

Saya share kejayaan ibu yang mengamalkan set penyusuan produk shaklee.
 
 


Sekiranya anda ingin memcuba supplemen ini sila hubungi saya

 Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN




**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Thursday, 19 January 2012

DULU 1 BOTOL PUN SUSAH, KINI 2 BOTOL SETIAP PERAHAN

Hai.. Syukur sangat hari ini. Saya nak share pasal seorang customer saya, Nonny Yuya. Nonny merupakan seorang ibu yang sangat bersemangat tentang penyusuan anak pertamanya. Masa pantang lagi Nonny sudah mula mengumpul stok. Beliau tidak berlengah dengan Shaklee kerana Maknya sendiri pernah mengamalkan Shaklee untuk kesihatan. Bahkan, beliau sendiri juga pernah memakan Heb lax untuk masalah sembelitnya. Nonny terus membeli Fullpack SET B dan ESP.

Pada mulanya, sesi perahan Nonny hanyalah menberi hasil yang sedikit. Syukur, selepas mengamalkan Shaklee sesi perahan telah bertambah dari sedikit menjadi sebotol dan seterusnya dua botol....

Ini Komunikasi saya dan Nonny dalam Facebook....








Nonny telah menerima dan mula memakan Set B dan ESP pada 28 December 2011.





Dalam masa 9 hari, sesi perahan Nonny telah bertambah kepada 1 botol. Nonny telah menambah sesi perahannya untuk mendapat lebih banyak stok....




Pada 17 Januari, Sesi perahan kini adalah 2 botol.... Semuanya hasil kerajinan Nonny untuk mengepam.....

Saya juga turut gembira apabila dapat berkongsi dengan ibu-ibu diluar sana.
Semoga lebih ramai ibu yang dapat menjayakan penyusuan mereka, dan kalau boleh hingga 2 tahun...

Untuk ibu-ibu diluar sana, fahamilah konsep SUPPLY DAN DEMAND... juga PEMAKANAN untuk penyusuan.. Dengan ini sudah tentu anda akan berjaya.....

Untuk konsultasi percuma dan pesanan, hubungi saya di juliemauryn@yahoo.com/ 012 2395501 atau add saya dalam facebook: Julie Mauryn Gumpil

Wednesday, 18 January 2012

SET-SET PENYUSUAN YANG MEMENUHI KEPERLUAN PEMAKANAN IBU

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Hello semua... Ketemu kita sekali lagi. Kali ini saya ingin membuat entry tentang Produk2 yang boleh membantu memenuhi keperluan nutrisi dan pemakanan seorang ibu menyusu.


Sebenarnya tujuan memenuhi pemakanan bagi ibu menyusu bukanlah untuk menambahkan susuibu mereka, kerana untuk memperbanyakkan susuibu, siibu perlu mengosongkan payudara lebih kerap. Pemakanan ini bertujuan untuk menyokong kesihatan siibu kerana sekiranya nutrisi siibu tidak lengkap maka nutrisi akan diambil dari tubuh badan siibu tersebut. Jika ini berlarutan, siibu mungkin akan merasa sakit2 belakang, cepat letih, cepat jatuh sakit, ibu mudah stress dan lain-lain lagi. Semua ini akan mempengaruhi kuantiti susuibu.

Terdapat 4 set penyusuan yang popular:-

1. SET B
  • Set ini mengandungi Multivitamin, Vitamin C, Vitamin B Complex dan Alfalfa
  • Sesuai untuk memenuhi keperluan nutrisi harian siibu dan susuibu
  • Membantu meningkatkan kesihatan dan mungkin boleh membantu dalam masalah keputihan, eczema anak yang menyusu, meningkatkan imun sistem ibu dan sembelit
  • Alfalfa dapat bertindak sebagai booster penghasilan susuibu
  • Set ini sesuai untuk ibu yang tidak mempunyai masalah dalam penyusuan mereka

2. SET EU FOUR PACK     >>>>>>>>BEST SELLER<<<<<<<<<
  • Set ini mengandungi Multi vitamin, Vitamin C, Vitamin B Complex dan Ostematrix
  • Sesuai bagi ibu-ibu yang selalu dilanda masalah PMS dan susu merundum apabila PMS (haid).
  • Ostematrix merupakan gabungan Kalsium, Magnesium, Vit D dll yang dapat memenuhi keperluan harian 1000mg Kalsium untuk ibu menyusu.
  • Kalsium adalah penting untuk pembentukan tulang dan gigi, juga mencegah osteoporosis di hari tua
  • Sesuai untuk ibu yang tidak suka minum susu atau alleri dengan produk tenusu
  • Ostematrix dapat mengekalkan kecergasan dan meningkatkan tenaga walaupun kurang tidur

3. SET B + ESP
  • Set ini mengandungi Multi vitamin, Vitamin C, Vitamin B complex, Alfalfa dan Energising Soy Protein.
  • ESP merupakan sumber Protin yang tinggi dan boleh meningkatkan tenaga siibu.
  • Ianya dalam bentuk powder, dan ini membolehkan penghasilan susuibu dengan cepat.
  • Set ini serba sedikit boleh membantu memperbanyakkan susuibu tetapi siibu mungkin atau masih akan mengalami masalah PMS dan susu merundum

4. SET 3M      >>>>>>>>>>>>HIGHLY RECOMENDED<<<<<<<<<<<<<<<<<
  • Set ini terdiri dari Multi vitamin, Vitamin C, Vitamin B Complex, Alfalfa, Ostematrix dan ESP
  • Sangat sesuai bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah penyusuan
  • Masalah penyusuan bermaksud, siibu masih menghadapi masalah penyusuan walaupun telah mengepam setiap 2 jam dan meminum air sebanyak 3L setiap hari... Dengan set ini, segala masalah kekurangan nutrisi pemakanan dapat di atasi dan dipenuhi agar tubuh badan siibu dapat berfungsi dengan baik
  • Set ini juga dapat membantu susu merundum pada masa PMS disamping dapat meningkatkan kecergasan dan tenaga dari kedua-dua Ostematrix dan ESP
  • Sesuai untuk ibu yang ingin mengumpul stok yang banyak


Proses penyusuan selama 2 tahun adalah tidak mudah, memerlukan tekad, komitment dan usaha penuh dari ibu. Ianya menuntut Sesi pengepaman yang kerap atau konsisten setiap hari. Pemakanan yang lengkap dan sihat juga sangat penting. Dalam menjalakan tugasan harian, siibu selalunya mengenepikan pemakanan yang sihat. Kadang-kadang siibu terpaksa memakan fast food kerana ini cara termudah....Maka dengan ini pengambilan supplemen amat disarankan.

Jika anda berminat untuk memesan mana2 Set Penyusuan ini, sila hubungi saya. Sebarang pembelian dari saya akan saya konsikan segala tips penyusuan yang boleh membantu anda menjayakan perjalanan 2 tahun penyusuan.

Hubungi saya di
EMAIL:   juliemauryn@yahoo.com
SMS:      0122395501
atau PM saja di facebook: JULIE MAURYN GUMPIL
Salam Sayang dari Heathy by NAture...





Tuesday, 17 January 2012

VITALEA DAN ESP MEMBANTU DALAM MENINGKATKAN HEMOGLOBIN KAWAN SAYA

Satu lagi testimoni Shaklee yang telah memberi kegembiraan pada saya dan kawan saya.

Pat merupakan kawan saya semasa saya kanak-kanak lagi. Kami telah bertemu semula di Facebook.
Saya telah berkongsi tentang Shaklee dan kebetulan pula pada masa tersebut juga, Pat mengandung 6 bulan dan mengalami masalah Hemoglobin (HB) rendah.

Hemoglobin merupakan pengangkut oksigen ke seluruh sel-sel badan.
HB Pat pada masa tersebut hanyalah 8.5 sahaja dan telah memcuba berbagai cara tetapi tidak berjaya.
Dia sangat risau kerana telah diberi amaran oleh Doktor.

Pat terus membeli Set A dan ESP dari saya. Dengan seribu harapan saya juga berdoa agar Shaklee dapat membantu PAt.
Apa yang merisaukan saya pada masa itu adalah Pat hanya menerima Produk 2 hari sebelum Pat berjumpa Doktor untuk appoinment bulanan. Macam mana nak beri 100% harapan dalam 2 hari??

Namun, dengan berkat Tuhan, sepelas 2 hari Doktor mengesahkan peningkatan HB Pat. Kini HB PAt 10.5, Betapa gembiranya kami berdua.

Namun, kegembiraan ini agak sementara. Pada checkup yang seterusnya, Doktor meminta Pat untuk meningkatkan HBnya sehingga tahap 11.

Saya telah mengesah Pat untuk meminum ESP. Pat sebenarnya tidak dapat telan ESP kerana tidak suka akan kepekatan ESP.
Namun katanya, 'saya akan cuba juga'...

Berkat Tuhan juga, pada check up seterusnya, HB PAt telah meningkat ke 12...
Syukur kepada Tuhan...

Saya ingat lagi kata-kata Pat di FB:-







Apa yang Pat makan adalah:-

SET A yang terdiri daripada:-

1) Vitalea Iron Formula - Dari namanya sahaja kita tahu ia membekalkan Iron yang membantu meningkatkan Hemoglobin.
2) Vitamin C - Membantu penyerapan Iron dalam badan
3) Vitamin B Complex - Sebagai Asid Folic yang memang diperlukan oleh ibu mengandung
4) Energizing Soy Protein - Sumber Protin.. Sebahagian dari Hemoglobin merupakan kandungan Protin

Jelas sekali Keempat-empat supplemen ini membantu dalam pembinaan Hemoglobin dalam tubuh badan manusia...


Sekiranya anda mempunyai masalah yang sama, tidak kiralah mengandung atau tidak, mari cuba
Set A dan ESP... SAya akan bagi konsultasi cara makan... Ada trialpack sijual untuk SET A.
Hubungi saya di juliemauryn@yahoo.com/0122395501/ PM di Facebook: Julie Mauryn Gumpil...
Sekian untuk kali ini, Salam Sayang selalu....

Sunday, 15 January 2012

SET BERPANTANG SHAKLEE

Hi, bertemu lagi.... hari ni nak crita pasal pantang selepas melahirkan anak. Terdapat berbagai cara orang berpantang, namun semuanya mempunyai tujuan yang sama iaitu, untuk memulihkan tubuh badan agar kita dapat meningkatkan semula tenaga...

Selalunya berpantang mengambil masa 40 hari. Masa ini melibatkan siibu membiasakan diri pada perubahan emosi dan fizikal dengan pertambahan ahli keluarga baru. Dalam proses perubahan dan pemulihan ini, siibu memerlukan banyak rehat dan nutrisi pemakanan yang seimbang.


Mengapakah Nutrisi Pemakanan Penting?

Tubuh badan seorang ibu telah mengalami banyak perubahan semasa mengandung dan melahirkan anak dan ini termasuklah luka2 tidak kiralah dari pembedahan ataupun melahirkan anak secara normal.  Ini perlu dipulihkan. Selain dari banyakkan berehat, pemakanan yang sihat perlu untuk menyokong penyembuhan ini. Nutrisi pemakanan juga penting untuk mengekalkan kesihatan agar siibu dapat meningkatkan tenaga untuk menjaga anak yang baru lahir.

Nutrisi juga penting bagi siibu yang ingin menyusukan anaknya. Pemakanan yang sihat dan seimbang boleh menyokong penghasilan susuibu pada masa pantang.


Tetapi apa yang sering berlaku adalah siibu sering sibuk dengan dengan anak yang baru lahir hingga tidak memikirkan pasal pemakanan. Atau pun jika siibu seperti saya, tak suka sangat nak makan makanan seperti ikan haruan, ikan yang memulihkan luka... Kena paksa baru nak makan.. he he he...

Oleh sebab inilah kami ada mencadangkan SET BERPANTANG. 

SET BERPANTANG terdiri daripada:-


  • Multivitamin - Membantu meningkatkan kesihatan secara keseluruhan
  • B complex - membantu mengembalikan tenaga; menukarkan makanan kepada tenaga
  • Vitamin C - Meningkatkan sistem imun agar tidak mudah jatuh sakit
  • Zinc - Membantu dalam proses penyembuhan luka2 luar dan dalaman, juga membantu dalam menggurangkan keguguran rambut
.....ADA TRIALPACK DIJUAL...................
Set Berpantang Sangat bagus jika diambil bersama 
  • Energizing Soy Protein - Membina sel-sel yang rosak, memberi tenaga
  • Ostematrix - Membantu meningkatkan tenaga dan menguatkan semula tulang kita

Jika anda masih tertanya-tanya apa jenis pantang yang nak ikut... Cubalah Set berpantang Shaklee.. Ini akan membantu dalam kecergasan dan pemulihan luka dengan cepat. 
Jika anda ingin memesan sila email saya di juliemauryn@yahoo.com atau PM sahaja di Facebook atau sms 0122395501..
Salam Sayang dari Healthy by Nature...

Thursday, 12 January 2012

Tips-tips apabila susu merundum/berkurang

Tiada yang lebih menyedihkan dari keadaan dimana kita tidak boleh memenuhi kepuasan baby yang hendak menyusu.. Apalagi jika baby tak nak formula... Saya sendiri telah melalui dengan anak pertama saya.. Saya sering menangis kerana perkara tersebut dan kadang kala sehingga kini masih rasa menyesal..

Bagi yang mengalami masalah sama, janganlah putus asa, cuba tips-tips ini, ianya mungkin dapat membantu...

1. Tambahkan sesi penyusuan atau pengepaman.

Kita tahu konsep penyusuan utama adalah- supply by demand- jadi kita perlu memberi signal pada otak bahawa kita memerlukan banyak susuibu barulah otak akan bertindak untuk menghasilkan lebih banyak susu. Cuba pam 2 jam sekali. Tambah 1 sesi di masa pagi, antara 2 -5 pagi, masa ini hormon menyusu tinggi maka ambillah kesempatan ini.

2. Selepas baby directfeed, pam selama 5 minit.

Biarpun sesi pengepaman selepas directfeeding seolah-olah pam angin sahaja, ini memberi signal pada otak agar kita memerlukan susuibu lagi.

3. Buat Power Pump

Buatlah sekali dalam sehari, menurut pengalaman ramai ianya telah membantu.. Teknik Power Pump: CLIK DISINI

4. Pantau semula pemakanan anda.

Pastikan kalori pemakanan cukup untuk penyusuan kerana nutrisi dan zat-zat dari lari pemakananlah yang menjadi ingridient susuibu. Pastikan juga pemakanan adalah berkhasiat selaras dengan keperluan harian. Makanlah makanan kaya dengan protin dan kalsium. Ini antara nutrisi yang diperlukan untuk penghasilan susuibu.

5. Pastikan meminum air sekurang-kurangnya 2 liter (jika tidak mengambil vitamin).

Pengambilan air mencukupi sangat mustahak. Jika kurang air, macam mana nak produce susu yang sememangnya dalam bentuk cecair...

6. Rehat secukupnya

Pastikan anda mendapat rehat agar tubuh dapat menjana lebih banyak susuibu. Apabila badan terlalu letih, segala proses dalam badan akan terganggu dan kurang efektif.

7. Boleh cuba menggunakan booster

Terdapat banyak booster yang boleh meningkatkan susuibu. antaranya fenugreek dan alfalfa. Ada yang memdapat hasil tinggi bila memakan longan, buah kurma, bayam... Cuba cari booster yang sesuai dengan anda...

Selalunya, masalah pemakanan antara masalah yang sering dirasaii oleh para ibu yang senantiasa sibuk baik di pejabat mahupun dirumah. Seperti contoh, keperluan Kalsium sebanyak 1000mg. Nak penuhi ni setiap hari bukan senang, melainkan yang biasa makan yogurt, cheese, apalagi kalau yang tak suka minum susu. Kalau nak harap dari sayuran, manalah kita nak check mana satu jenis yang banyak kalsium..

Sebab itu, ada jalan pintas iaitu dengan menggambil supplement.. Ini dapat membantu memenuhi segala kekangan pemakanan kita...

 Supplement ini terdiri dari Vitalea, Vitamin b complex, Vitamin C, Alfalfa, Oste@Kalsium Magnesium dan ESP... Nak tahu mana satu nak ambik... CLIK DISINI


Jika anda ingin memcuba suplement ini sila hubungi saya di juliemauryn@yahoo.com/0122395501/ PM me di Facebook: julie mauryn gumpil....

BLEEDING 6 BULAN DAN ECZEMA PULIH SELEPAS MEMAKAN SUPPLEMENT SHAKLEE

Hello prend2 smua....

Satu testimoni yang sangat2 menakjubkan.. Macam miracle oh.... Bleeding  memang sangat menakutkan.. apalagi kalau 6 bulan...Zamzalina telah mengalami bleeding selama 6 bulan dan eczema teruk sehingga tangan dan kaki merekah dan berdarah... Terpaksa juga glove baik di rumah atau ofis....

Menurt doktor, hormon Zamzalina  tidak stabil dan menyaran agar mengambil produk seperti evening primrose. Zamzalina pun cuba memakan supplement Shaklee, tanpa melihat harga(kesihatan lebih penting bah..) Apa yang dia ambil?..:-

1) Mealshake
2) GLA complex
3) Energising Soy Protein
4) Nutriferon


Dan kesannya.. macam miracle... bleeding berhenti, eczema pun hilang, parut sahaja yang tinggal....
Ini apa yang Zamzalina kata.....




Apakah supplement2 ni?

1) Mealshake - Mealshake adalah sejenis multi vitamin dalam bentuk serbuk/powder. Boleh dibancuh dengan air, atau susu, atau apa2 yang anda suka kecuali kopi, teh dan minuman yang dengan air panas/mendidih. Ia mengandungi 19 jenis vitamin dan mineral yang penting untuk tubuh badan.

2) GLA complex - GLA complex mengandungi Gamma Linolenic Acid(GLA), seperti yang terkandung dalam evening primrose.. Apa yang buat GLA baik adalah kandungan GLA yang tinggi. GLA ini dihasilkan dari biji bunga matahari dan biji borage. Tumbuhan ini telah terbukti dengan kepekatan GLA mereka... @x ganda dari evening primrose. Satu lagi bonus dalam GLA complex adalah... Vitamin E.. Kegunaannya termasuklah melindungi dinding ateri, memelihara integriti sel, membantu kesihatan dan mencantikkan kulit dan juga menuetralkan radikal bebas dalam badan.. Radikal bebaslah punca terjadinya cancer atau cysts.

3) Enerzising Soy Protein- Ini adalah sumber protin yang berkualiti tinggi. Kerana ianya diproses dengan air, bukan alkohol, agar kandungan zat2nya terpelihara. Kebaikannya adalah ia boleh membaiki dan membina sel-sel badan.. Sebab itu kita memang memerlukan ESP ini.

4) Nutriferon - Ini adalah sejenis supplement dalam bentuk serbuk. campur dengan air terus diminum. Kebaikkannya adalah untuk mengguatkan sistem imun kita, khasnya jika anda mempunyai environmental alergies.

Itulah vitamin yang telah diambil dan telah menunjukkan kesan positif... Jika anda adalah antara yang mempunyai masalah ini.. seperti eczema... silalah cuba supplemen ini... Jangan dibelenggu lagi... Namun ada cara nak makan semua ni ok... Contact saya juliemauryn@yahoo.con/0122395501/ pm di facebook.. julie mauryn gumpil

Tuesday, 10 January 2012

Power Pumping

Hello semua... Hari ni saya nak tulis pasal Power Pumping.




Power pumping adalahsatu teknik mengepam yang boleh membantu dalam meningkatkan supply susuibu.
Ia melibatkan penggunaan teknik pengepaman biasa tetapi dengan cara yang unik.

Tujuan power pumping adalah untuk meniru cara penyusuan bayi yang selalu menyusu agar supply ebm boleh meningkat.

Teknik Pengemapan Power Pump

Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

 
Power Pumping disarankan dibuat sekali dalam sehari dan dicadangkan pada masa malam ke subuh bila hormon menghasilkan susuibu adalah tinggi.

Untuk pengepaman pada masa lain, rutin mengepam biasa dilakukan.

Power Pumping mengambil masa lebih kurang seminggu untuk menunjukkan hasil. Jadi bersabar dan berdoalah agar Tuhan memberi and rezeki....

Salam Sayang dari Healthy by Nature

Monday, 9 January 2012

ENERGIZING SOY PROTEIN

Energizing Soy Protein adalah produk no. 1 Shaklee...
Sumber protin biologi yang lengkap untuk keperluan seisi keluarga.
Ia mengandungi 9 asid amino yang diperlukan oleh badan.
Protin merupakan makanan tunggal dan terpenting.....

Kenapa Perlu Protin?

TUBUH BADAN KITA TERDIRI DARI PROTIN

Tulang
Kulit
RAmbut
Otot-oto
Organ-organ
Plasma............................ SEMUA INI DIBUAT DARI PROTIN


Antibodi
Enzim
Hormon............................SEMUA INI TERBENTUK DARI PROTIN

Hemoglobin - mengangkut oksigen ke sel-sel .............SEBAHAGIANNYA DARI PROTIN

Sel-sel (lebih kurang 60 trillion) - membentuk tubuh badan.....SEMUANYA BERGANTUNG KEPADA PROTIN UNTUK :-

  • Membina sel-sel baru
  • Mengantikan tisu-tisu tua
  • Menggantikan tisu-tisu yang rosak

JADI SEMUA ORANG PERLUKAN PROTIN



 KEBAIKAN ESP:-


  • Membantu membina dan memperbaiki tisu-tisu badan

  • ESP menyediakan 14gram protin kacang soya dalam setiap hidangan

  • Menyihatkan jantung

  • Membekalkan 50% keperluan harian KALSIUM untuk menyokong tulang yang kuat

  • Mengandungi Fitostrogen untuk kesihatan prostat, payudara dan menopos

  • Hidanagn yang serba lengkap- sumber protin dan lain-lain khasiat utama yang ideal

  •  Indeks flisemik rendah-membantu mengekalkan paras gula dalam darah

  • Tidak mengandungi kolesterol dan laktosa

  • Dalam bentuk serbuk-penyerapan ketubuh badan cepat

  • Tiada pewarna, perasa tiruan

  • Senang diminum-boleh dicampur dalam minuman kegemaran anda seperti jus, milo kecuali teh dan kopi


Kenapa ESP produk NO. 1, juga palin HOT dikalangan penggamal Shaklee...


  • ESP memberi tenaga, bila diminum badan rasa sihat dan kurang letih

  • ESP bertindak sebagai Breastmilk Booster-penghasilan susuibu menjadi cepat

  • Susuibu akan menjadi pekat dan berkrim

  • ESP menjadikan kulit sihat, gebu dan berseri

  • Juga membantu dalam menganjalkan kulit, juga payu dara

  • Membantu bayi dalam kandungan agar perkembangan dan pertumbuhan yang sihat.

  • Juga menjaga kesihatan ibu mengandung

  • Membantu pembentukkan otot bagi mereka yang ingin membina badan

  • Membantu dalam weight management.

  • Membantu dalam berbagai jenis penyakit seperti  alahan, anemia, osteoporosis, migrane dlll. 


APA KELEBIHAN SHAKLEE
  • Protin lengkap - terdapat 9 asid amino yang tubuh badan tidak dapat hasilkan

  • diproses dengan air, bukan alkhohol, maka kandungan isoflavon dan daidzin terpelihara.

  • Protin soya bukan GMO- Shaklee memastikan kacang soya tiada peruahan ginetik semasa benih hinggalah proses penyimpanan...

  • ESP dipastikan anda mendapat manafaat kacang soya sepenuhnya...

HARGA MEMBER RM121 (WM) DAN RM 124 (EM)

Mau order.... Hubungi saya di juliemauryn@yahoo.com/0122395501/pm di FB: julie mauryn Gumpil

Sunday, 8 January 2012

PERFORMANCE DRINK..

Performance drink... Bunyi macam minuman untuk orang nak bersukan kan?
Sebenarnya banyak kegunaan Performance Drink ini... Memanglah ia bagus diminum semasa bersukan, tapi ini juga penting pada masa kecemasan...

Hari ini, seorang kawan telah bertanya, anak saya kena ceret beret, apa nak bagi ye?
Masa ini lah saya berfikir, alamak kawan saya perlu PD tapi dia tak ada pula stok di rumah..




PD ni adalah minuman terlarut yang lebih cepat berbanding air.. 

Bekerja mahupun bersukan boleh menyebabkan kekurangan nutrisi penting dalam tubuh.
Contohnya stress dari bekerja akan merosakkan vitamin B complex kita... Begitu jugalah dengan asap rokok, minuman keras boleh merosakkan vitamin C. Ini boleh menyebabkan kita kurang tenaga...

Apa yang selalu orang buat ialah meminum 100plus...

Tetapi PD adalah pilihan yang lebih kerana ia berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan membekalkan tenaga untuk kegiatan harian.

Antara kebaikannya:-
-Opticarb untuk membekalkan tenaga yang berpanjangan
-Membekalakn bendalir dan elektrplit yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan
-Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah

Bilakah masa sesuai minum PD?


  • Bila hari terlalu panas dan ibu rasa badan kering dan perlukan lebih air.
  • Bila ada ahli keluarga demam, cirit birit ...inilah antara penawar terbaik dan ianya akan dibancuh dengan ESP
  • Bila nak berpuasa , minum during sahur dan berbuka.
  • Ibu2 yang menyusu jika kurang minum air
  • Ianya juga sesuai diminum oleh mereka yang ingin mengawal paras gula dalam badan seperti pesakit diabetes.
Anda ingin memcuba PD... Pesanlah dari saya melalui juliemauryn@yahoo,com/0122395501/pm saya di FB, julie mauryn  gumpil. Bulan January 2012 adalah bulan promosi PD, jadi ada harga diskaun k...
Salam sayang dari Healthy by NAture...

Saturday, 7 January 2012

23 OZ SEHARI SELEPAS MEMAKAN PRODUK SHAKLEE.....

HI ALL.....
Satu testimoni yang buat saya rasa sangat-sangat kagum... Testimoni oleh ibu menyusu, Shima Samat telah berjaya meengumpul stok EBM sebanyak 1316 oz dalam 55 hari sahaja. Ini bermakna secara purata lebih kurang 23 oz..... Punyalah banyak tu.....

Apa yang Shima makan? Ni dia...
Set 3M - Vitalea, Vitamin B complex, Vitamin C, Alfalfa, Ostematrix dan Energizing Soy Protein
dan Vitamin E, GLA complex dan Performance Drink
Dan sudah tentunya Pengepaman yang konsisten, setiap 2-3jam....


Huh.. Banyakkan? penuh peti ais...
Memang nampak banyak vitamin yang Shima makan. Kalau anda rasa ada kekangan kewangan, makan je SET 3M
sudah memadaii...

Harga set 3M adalah RM250... Mahal juga ke, tak de mahal sangat kalau bandingkan dengan susu formula yang kita beli jika baby menyusu fm....

Kalau sekadar nak cuba2 dulu, boleh order set B je, RM 80....

OK geng semua... semoga ini akan memberi motivasi pada ibu2 yang sentiasa bertungkus-lumus mengepam ok.. Kalau berminat nak try produk ni, boleh hubungi saya di juliemauryn@yahoo.com/0122395501/FB: julie mauryn gumpil...
BYE, Salam Sayang dari Healthy by Nature...

Thursday, 5 January 2012

TESTIMONI NUTRIFERON

Upline saya sering beritahu saya tentang betapa efektifnya Nutriferon.Katanya,

"Kalau rasa macam nak sakit demam, atau batuk boleh bancuh nutriferon dan diminum. Dengan izin Tuhan mesti tak jadi sakit."

Selama ini saya tidak berapa percaya kerana takkanlah boleh meningkat imun sistem dengan cepat.



Berlakulah satu keadaan pada 5 Januari 2012. Masa ni baru sehari balik dari Kg. Anak pertama saya demam panas kerana serangan virus. Saya pulak dah rasa macam gatal2 hidung, rasa badan tak sedap macam nak demam. Teringat pula saya ada membeli Nutriferon tapi belum mencubanya. Tidak berkesempatan, kerana selepas makan supplemen Shaklee hanya 2 kali je sakit. Itu pun satu darinya adalah healing crisis.

Saya pun bancuhlah nutriferon dengan air. Dalam masa sejam saya sedar hidung saya sudah tidak gatal dan badan pun dah ok, dan sehingga hari ini (6 Jan) saya tidak sakit demam. Anak saya yang kedua pulak (masih menyusu badan) pun tidak demam teruk. Suhu tak tinggi pun...

Saya sangat terkejut dan barulah percaya tentang kehebatan Nutriferon ini...

Jika anda ingin mengetahui lebih mendalam tentang Nutriferon Click disini..
http://health-wellness-nature.blogspot.com/search/label/Nutriferon

Harga member Rm145 (WM) dan RM153 (EM), kalau rasa mahal (sebab nak cuba sajakan) jangan risau, saya ada jual trialpack juga...

SET H (Sistem Pertahanan Badan)   -  RM70
10 Sachets NUTRIFERON @ Immune System Booster


Jadi.... PM saya, Julie Mauryn Gumpil di FBook atau Email ke juliemauryn@yahoo.com atau
sms 0122395501

Salam Sayang Selalu dari Healthy by NAture...

MENCERAHKAN 'N' DAN MENGANJALKAN PAYUDARA

Ini lagi satu masalah yang selalu buat para ibu-ibu risau. Terutamanya ibu-ibu yang menyusu. Ya lah siapa tidak mau Breast anjal macam muda-muda dulu kan...

Sedar tak kaum2 ibu, bila kita beranak, warna aerola atau sekitar nipple kita jadi gelap, ada yang kehitaman pulak. Ada pula ibu yang makin banyak anak makin bertambah gelap aerolanya.

Ibu yang menyusukan anak pulak selalu akan mengalami masalah payudara kendur dan hilang keanjalan selepas berbulan-bulan menyusukan anak.

Sebenarnya ada cara untuk mencegah masalah ini. Kena jaga pemakanan dari awal dan melakukan senaman khas. Tapi kebanyakkan kita lupa tentang kecantikkan diri kita  sebab selalu utamakan baby dahulu.

Sekiranya anda mengalami masalah ini, janganlah risau. Masih ada cara penyelesaian yang boleh diambil.






ESP boleh membantu menganjalkan payudara wanita terutama yang menyusukan anaknya. Ini telah dirasaii oleh ibu-ibu yang telah mencuba ESP. Bukan setakat payu dara, kulit pun boleh menjadi cantik jika mengambil ESP dengan konsisten. Ini mungkin kerana ESP merupakan sumber Protin yang boleh memperbaharui sel-sel badan. Namun pengambilan yang konsisten membantu mendapatkan hasil yang baik.

Selain dari ESP, Vitamin E complex juga penting. Vitamin E complex boleh membantu dalam penghasilan lapisan kulit baru untuk menggantikan yang lama. Oleh itu aerola yang gelap boleh menjadi cerah seperti warna asalnya. Namun diingatkan proses kitaran kulit mengambil masa lebih dari 3 minggu.

Dibawa ini adalah testimoni berkenaan masalah ini:-


" search pasal nk tmbh susu tetiba jumpa blog Ita, tu yg try Set F tmbh ESP sbb masa tu br beli vitamin2 dr farmasi. Alhamdulillah.. hari pertama amik ESP dgn Alfalfa susu naik balik kepada 3oz dr 1oz hari sebelumnya. Dua ari lepas tu susu naik lagi dr 3oz kpd 5oz skali pam. Punya la suka.. Masa tu minum ESP 1x sehari dan 2 biji Alfalfa. Pikir nk jimat pun ada gak sbb baru renew insuran dan roadtax keta :)

Lagi satu saya suka (segan nk bgtau ni) sbb nipple lepas bersalin anak pertama tambah gelap.. smp anak ketiga ni lagi gelap.. TAPI sejak amik Vitamin E dr Ita aritu nipple kurang gelap dan skang ni nipple agak cerah (mcm ms blum kawin).. X sangka plak Vitamin E tu blh mencerahkan nipple.. plan amik untuk cantikkan kulit muka je sbb dh mula kusam.. tp result muka dh mula berseri sikit dr sebelumnya dan siap extra benefit lg.. "



Bestkan Produk kesihatan Shaklee? Sudahlah menambahkan EBM, dapat bonus pula kulit cantik dan payu dara yang lebih menarik...


Bagi yang menjaga kecantikan, teruskan usaha dari dalaman pulak. Pilihan untuk mengambil ESP dan Vitamin E adalah pilihan tepat.Jika anda berminat untuk mencuba produk ini, Boleh hubungi saya di juliemauryn@yahoo.com atau 0122395501. Pastikan and mendapat diskaun hebat dari
Healthy by Nature... Salam Sayang...

Wednesday, 4 January 2012

Tulang Rapuh (Osteoporosis)

Hari ini saya ingin konsi pasal Osteoporosis. Satu keadaan dimana tulang menjadi rapuh dan kalau lebih teruk, boleh patah. Tulang yang tidak kuatlah menyebabkan warga emas menjadi bongkok.



Bagi ibu2 yang mengandung dan yang menyusu adalah penting untuk menitik beratkan penjagaan tulang. Ini kerana jika pemakanan harian tidak memenuhi keperluan kalsium, maka, tubuh badan akan menyerap zat-zat daripada tubuh badan siibu. Tubuh badan akan memberi keutamaan kepada pembesaran bayi dalam kandungan ataupun nutrisi dalam susuibu, barulah pada tubuh badan siibu sendiri.
Jika ini berlaku, secara tidak disedari kekuatan tulang siibu berkurang, dan jika menjadi teruk, sakit-sakit belakang akan mula dirasaii... Dan Jika ini berlarutan sehingga usia meningkat, OSTEPOROSIS akan menyerang.

Saya sendiri telah merasaii sakit belakang ini. Nasip baik saya mula mengambil Ostematrix yang mengandungi Kalsium, Magnesium, Vitamin D, Zinc, Copper, Manganese dan Boron. Oste dilengkapi dengan berbagai lain2 zat kerana tulang memerlukan semua bahan ini sebagai pengikat atau motar untuk menjadi kuat. Vitamin D pula penting agar penyerapan Kalsium lebih efektif.



   Jika anda ingin tahu lebih pasal Osteporosis, sila teruskan membaca. Petikan ini saya ambil dari 
http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Dewasa/TulangRapuh.pdf



Tulang Rapuh (Osteoporosis)
 
Pengenalan
 
Osteoporosis adalah satu keadaan kehilangan tisu tulang, mengakibatkan tulang-tulang rapuh dan mudah patah.
 
Ia biasa berlaku di kalangan mereka yang meningkat usia dan golongan wanita berikutan menopaus, bila badan tidak lagi dapat menggantikan tisu-tisu tulang yang lama dengan tisu baru yang lebih sihat.
 
Apabila usia meningkat, anda juga akan mengalami kekurangan jumlah tisu-tisu tulang, menyebabkan tulang menipis. Tulang akan mudah jadi rapuh dan mudah patah, terutamanya tulang belakang, pergelangan tangan dan tulang pinggul.
 
Tulang adalah tisu hidup yang membaiki sendiri secara berterusan. Ia terdiri dari bahagian luar yang keras, mengandungi jaringan kolagen ( serat elastik yang kuat ) bahan mineral salur darah dan sum-sum tulang. Tulang yang sihat biasanya amat padat dan ruangan di antara tulang adalah kecil. Dalam kes osteoporosis, ruangan adalah besar, menjadikan tulang lemah dan kurang elastik.
 
Tulang yang dibaiki dan diperteguhkan dengan pelbagai zat protien dan mineral yang diserap dari saluran darah. Ini termasuk kalsium , fosporus, protien dan juga asid amino . Hormon pertumbuhan dan hormon seks mengawal jumlah mendapan bahan mineral dalam tulang.

Perubahan pada paras hormon boleh memberi kesan ke atas kekuatan tulang. Sebagai contoh, hormon estrogen bagi wanita boleh mencegah osteoporosis. Selepas menopos, paras estrogen menurun, menyebabkan tulang menipis dengan cepat. Osteoporosis lebih kerap berlaku dan boleh menjadi lebih teruk.
 

Tanda dan Gejala
 
Osteoporosis mengambil masa beberapa tahun untuk berkembang. Gejala pada mulanya tidak begitu ketara pada peringkat awal dan boleh mengambil beberapa bulan dan tahun untuk muncul. Tanda osteoporosis termasuklah sakit sendi, sukar untuk berdiri lurus atau duduk atau kepatahan tulang tanpa hentaman atau hentakan.
 
Apabila tulang menjadi nipis (rendah dalam jisim tulang) , perpecahan tulang pergelangan tangan, tulang pinggul atau tulang spinal (vertebra) lebih senang patah. Batuk atau bersin mungkin menyebabkan patah tulang dada (rib) atau berpotensi untuk tulang belakang reput.

Kepatahan tulang dalam usia lanjut boleh menjadi serius, kerana tulang tidak boleh membaiki diri sendiri dengan berkesan. Ini boleh menyebabkan kepada artritis dan mungkin menyebabkan kecacatan; bagi setengah warga usia emas mereka tidak boleh hidup berikut kecederaan. Sesetengah warga emas tidak boleh hidup berdikari jika mengalami kecederaan.

Bongkok yang biasa berlaku di kalangan warga usia emas adalah satu gejala osteoporosis. Ia berlaku apabila tulang vertebra patah ( atau pecah ) membuatkan susah untuk menyokong berat badan.
 

Sebab-Sebab

Tulang tebal dan kuat semasa remaja. Pada sekitar umur 35 tahun, lebih banyak tisu tulang yang hilang daripada yang diganti. Ini menyebabkan tulang menjadi nipis dan lemah. Orang yang kerap melakukan senaman semasa muda, dan masih aktif semasa berumur, kurang risiko mendapat osteoporosis, kerana tulang masih kuat. Ada beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko anda mendapat osteoporosis:
 
Wanita berisiko lebih tinggi mendapat osteoporosis berbanding lelaki. Ini disebabkan penurunan hormon oestrogen selepas menopos. Wanita berisiko tinggi apabila :
 
• Mengalami menopos awal sebelum umur 45 tahun.
• Menjalani pembedahan histerektomi (pembuangan organ rahim) sebelum berusia 45 tahun, terutama jika ovari dibuang sekali.
• Tidak datang haid dalam jangkamasa lama ( lebih dari 6 bulan) disebabkan senaman
berlebihan atau makan berlebihan
 
Hormon lelaki , iaitu testosterone juga menolong menjadikan tulang sihat. Lelaki menghasilkan hormon secara berterusan walaupun usia lanjut, tetapi berisiko mendapat osteoporosis jika paras hormon rendah.
 
Penyakit hormon-penghasilan kelenjar boleh menyebabkan osteoporosis. Hormon wanita, estrogen , dan hormon lelaki, testosteron adalah penting untuk menjadikan tulang kuat, dengan memproseskan mineral seperti kalsium. Osteoporosis boleh tercetus oleh penyakit melibatkan hormon, termasuk :
 
• Hipertiroidism (kelenjar tiroid yang sangat aktif).
• Gangguan kelejar adrenal. Dalam Sindrom Cushing, penghasilan berlebihan kortisol
(hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal) menyebabkan osteoporosis.
• Kurang pengeluaran hormon seks ( estrogen dan testosteron).
• Gangguan di kelenjar pituitari dan,
• Kencing manis..

Fakta-fakta lain yang akan meningkatkan risiko mendapat osteoporosis termasuk:
 
• Sejarah osteoporosis di kalangan keluarga yang terdekat (ibu bapa).
• Tidak aktif dalam jangkamasa lama seperti rehat di atas katil.
• Kerap mengambil minuman keras dan merokok.
• Gangguan penyerapan seperti ' Coeliac disease' (penyakit seliak) dan Crohn's disease
(penyakit crohn).
• Penggunaan ubat berdos tinggi bagi rawatan korti kosteroid bagi tempoh yang lama
(selalunya digunakan bagi rawatan arthritis dan asma) boleh memberi kesan kepada
kekuatan tulang.
• Kekurangan kalsium .
• Paras rendah vitamin D.

• Jisim badan yang sangat rendah (contoh, berat badan yang kurang atau mempunyai
tulang yang menipis akibat kecelaruan gaya pemakanan)
Diagnosa
 
Osteoporosis selalunya tidak didiagnosakan sehinggalah tulang lemah dan menyebabkan tulang patah. Sinaran x tidak boleh memberi ukuran jisim tulang yang betul, tetapi boleh mengenalpasti kepatahan tulang belakang. Kepadatan tulang dapat dilihat melalui scan, dipanggil ' dual energy X-ray absorptiometry (DEXA) scan', digunakan untuk mengukur kepadatan tulang dan dapat membandingkannya dengan yang normal. Ujian ini
menyukat/mengukur kekuatan tulang serta risiko kepatahan 

Komplikasi
 
Osteoporosis menyebabkan kurang ketinggian badan, akibat kepatahan tulang belakang (spinal ). Ini bermakna tulang belakang tidak lagi mampu untuk menyokong berat badan, dan menyebabkan bentuk badan yang sedikit membongkok . Kebiasaannya kemalangan kecil boleh menyebabkan patah atau rentak di pergelangan tangan , lengan, leher atau tulang pinggul.
 
Sesetengah orang menjadi tidak berupaya kesan daripada tulang yang lemah. Penggantian semula tulang pinggul selalunya diperlukan sekiranya ia patah, dan ini akan menyebabkan pesakit tidak mampu berjalan sendiri. Walaupun osteoporosis tidak memendekkan jangka hayat manusia, ketidakupayaan bergerak sendiri menjadi sebab utama kemasukan ke rumah penjagaan.
 

Rawatan

Ada beberapa rawatan yang disediakan untuk osteoporosis:
• Terapi gantian hormon (Hormone Replacement Therapy)
• Rawatan testosteron 
• Bisfosfohat ubatan bukan hormone
• Kalsitonin adalah hormon yang dihasilkan dari kelenjar tiroid menghalang sel yang
memecahkan tulang.
Kalsium dan vitamin D tambahan amat berguna untuk lelaki dan wanita bagi
mengelakkan risiko kepatahan tulang pinggul. Mengambil kalsium yang cukup dalam
pemakanan semasa muda sangatlah penting bagi mengurangkan risiko terutama
wanita. Anda perlu 1000mg kalsium setiap hari.
Sekiranya anda tidak mendapat kalsium yang cukup dalam pemakanan harian
tanyalah doktor anda untuk mendapatkan nasihat pengambilan supplemen kalsium.
• Selective Estrogen Receptor Modulators (SERMs) 


Pencegahan
 
Gen anda menentukan potensi ketinggian dan kekuatan rangka anda. Walau bagaimana pun, amalan cara hidup yang sihat, seperti pemakanan dan senaman boleh mempengaruhi kesihatan tulang anda. Mengamalkan cara hidup sihat melambatkan berlakunya kejadian osteoporosis dan tulang lambat menjadi rapuh. Senaman yang berkala amat diperlukan. Cuba lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit 3 kali seminggu.
 
Dua jenis senaman yang penting untuk mengukuhkan kepadatan tulang bagi mencegah osteoporosis - senaman menggunakan pemberat dan senaman yang berterusan. Senaman penampung berat adalah senaman melibatkan kaki yang ditampung oleh berat badan sendiri.
Bagi remaja senaman lompat tinggi menggunakan pemberat adalah sesuai. Jogging, lompat tali (skipping), menari aerobik dan melompat atas dan bawah ( up and down ) baik untuk kekuatan tulang.
 
Bagi mereka yang berusia , senaman ringan dan selamat, seperti berjalan , main tenis , berenang amat berguna tapi bukan senaman yang menggunakan pemberat. Untuk orang yang lebih tua , senaman menggunakan pemberat yang sederhana perlu bersesuaian dan selamat, seperti berjalan perlahan, kelas mengekalkan kecergasan , menaiki tangga 10 kali sehari, permainan tenis yang sederhana.
 
Berenang dan berbasikal bukanlah aktiviti senaman penampung berat. Senaman ketahanan adalah penggunaan kekuatan otot. Tarikan tendon pada tulang mampu meningkatkan kekuatan tulang. Sebagai contoh , tekan tubi, angkat berat atau menggunakan peralatan berat di gimnasium. Juga termasuk senaman mudah seperti mengangkat tin mengandungi makanan yang membantu menguatkan tulang di pergelangan tangan.
 
Amalan cara hidup yang boleh membantu mencegah osteoporosis termasuk:
 
makan makanan yang mengandungi zat kalsium yang tinggi - sekurang-kurangnya
1,000 mg sehari.

• berhenti merokok -menghisap rokok berkaitan dengan peningkatan risiko
osteoporosis.
• hadkan jumlah pengambilan minuman alkohol. Disyorkan had 21 unit seminggu
untuk lelaki dan 14 unit untuk wanita.
 
Mereka yang berusia dengan tulang yang rapuh boleh melakukan sesuatu bagi mengurangkan risiko tulang retak atau patah. Satu tindakan yang baik untuk memeriksa dan mengenalpasti perkara yang mendedahkan anda kepada bahaya seperti lingkaran wayar . Pastikan anda sentiasa memeriksa tahap penglihatan dan pendengaran. Sesetengah warga emas memakai pelindung khas pada pinggul untuk mengelakkan kecederaan semasa jatuh.
 

Tuesday, 3 January 2012

PROSES PEMULIHAN (HEALING CRISIS)

Selamat Tahun Baru 2012....

Semasa saya bercuti di Kg., saya telah mendapati ada kawan-kawan saya yang telah memakan suplemen Shaklee berhenti mengambil supplemen kerana mengalami proses pemulihan yang teruk.

Seperti contoh, selepas mengambil set Mencantikkan kulit, kawan saya mendapati lebih banyak jerawat keluar selepas 3 minggu pengambilan supplemen.
Apa yang berlaku disini adalah 'Healing Crisis' atau Proses Pemulihan.


Apakah itu Proses Pemulihan?

Proses pemulihan adalah satu kaedah natural untuk pembersihan tubuh badan.
Apabila kita mengambil supplemen (khasnya dari sumber semulajadi), badan mula untuk membersihkan dirinya daripada bahan-bahan toksik yang telah membina dari masa ke masa. Ini mungkin asing kepada badan seperti bahan pencemar atau bahan buangan metabolik yang telah terkumpul dalam badan kita.

Semua penyembuhan bermula dari dalam badan sehinggalah ianya dikeluarkan dari badan. Selalunya bermula dari kepala ke bawah, dari organ-organ yang lebih penting kepada organ-organ kurang penting dan mengikut tertib kronologi terbalik sebagaimana gejala-gejala mula muncul.


Sebagai contoh, sekiranya kulit kita tersumbat dengan bahan-bahan asing yang tidak diperlukan dalam badan, selepas pengambilan vitamin (selalunya vitamin antioksidan seperti C dan E), proses pemulihan akan berlaku dimana tubuh badan akan cuba untuk mengeluarkan bendasing tersebut. Cara pengeluaran adalah bergantung kepada tubuh badan masing-masing.


Seperti apa yang saya lalui, selepas beberapa minggu mengambil supplemen, termasuklah vitamin E, kulit muka saya menjadi sangat gatal.  Ini berlaku selama 2 hari. Kulit (khasnya kulit yang keras) pada tapak kaki saya juga mengelupas. Namum saya terus mengambil supplemen kerana saya tahu ini hanyalah proses pemulihan untuk tubuh badan menjadi sihat.




SATU PRINSIP PROSES PEMULIHAN ADALAH:
 
 

SATU CARA MENGATASI  KRISIS PENYEMBUHAN ADALAH DENGAN MELALUINYA.
Semasa krisis penyembuhan, mungkin akan kelihatan seolah-olah keadaan bertambah buruk. Ini adalah benar dan mengikut konsep dimana badan membersihkan dirinya dari toksin agar penyakit itu boleh secara beransur-ansur sembuh.
 

Pemulihan krisis juga akan menyebabkan gejala daripada penyakit-penyakit lama seolah-olah kembali ke tahap yang tertentu.

Oleh sebab ini, saya sarankan pada mereka yang belum pernah memakan vitamin, bersabar dengan proses pemulihan ini. Sekiranya proses penyembuhan terlalu kuat, boleh kurangkan dosage supplemen atau ambil selang sehari. Namun ini tidak akan memberhentikan proses penyembuhan. Apabila kita mengambil vitamin semula, ianya akan berlaku lagi sehinggalah tubuh badan dibersihkan. Adalah lebih baik untuk meneruskan pemakan supplemen agar proses pemulihan akan berlalu dengan cepat. Pastikan mengambil banyak air untuk membantu mempercepatkan proses penyembuhan.


Beberapa contoh proses pemulihan adalah kawan-kawan yang mengambil vitamin pertama kalinya termasuklah Sakit  kepala, Rasa mengantuk, Demam, sakit2 badan dan lain2 lagi...


Sekian semoga entry ini dapat menerangkan kenapa berlakunya proses penyembuhan ini...
Salam sayang dari Healthy by Nature..