Sunday, 31 March 2013

KUATKAN MEMORI DAN KUASA OTAK ANDA (PART 2)


Saya teruskan entry saya dalam kesihatan otak..... PART 1 boleh baca kat sini ya... http://health-wellness-nature.blogspot.com/2013/03/kuatkan-memori-dan-kuasa-otak-anda.html



BAGAIMANA OTAK BERFUNGSI

Otak kita terdiri daripada beberapa bahagian dan setiap bahagian otak mempunyai fungsi yang berbeza.

Otak sebenarnya terdiri daripada satu trilion sel-sel (atau neuron). Memori sesuatu acara akan disimpan dalam pattern elektrik didalam nueron. Lebih kuat memori, lebih banyak neutron yang digunakan dan lebih banyak gabungan nuetron yang diwujudkan. Bergantung pada seseorang, otak memerlukan beberapa jam atau hari untuk menyimpan ingatan baru.(Macam komputer ja kan???)

Terdapat pelbagai jenis ingatan. Yang pertama, ingatan jangka pendek. Sebagai contoh, anda harus ingat bahagian pertama ayat agar anda dapat memahami maksudnya apabila anda sampai ke akhir ayat. Ingatan jangka pendek seolah-olah ingatan yang memegang 'ingatan dalam sesi memproses'. Berapa lama anda boleh tahan ingatan jangka pendek? Tidak lama. Ingatan jangka pendek akan hilang dengan pantas dan mempunyai kapasiti yang kecil.

Terdapat juga satu jenis ingatan yang dikenali sebagai 'memori bekerja', memori ini diperlukan untuk menyempurnakan sesuatu tugas. Sebagai contoh, apabila kita sedang dalam perjalanan, kita akan ingat laluan perjalanan seolah-olah menggunakan kad panggilan tetapi kebanyakan kita tidak ingat arahan ini untuk tempoh yang lama.

Ingatan jangka panjang pula adalah bertujuan untuk menyimpan ingatan untuk jangka masa yang panjang. Maklumat daripada memori jangka pendek dan ingatan kerja (yang diterangkan diatas) akan dipindahkan ke ingatan jangka panjang. Terdapat dua jenis ingatan jangka panjang, episod memori dan ingatan semantik.

Episod memori mewakili ingatan dalam bentuk bersiri.  Ingatan semantik pula mewakili rekod fakta-fakta, konsep dan kemahiran yang kita telah diperolehi. Ingatan semantik dan episod la yang membolehkan kita belajar sesuatu yang baru daripada pengalaman yang kita alami setiap hari.

Apabila seseorang cuba mengingati sesuatu, ia seolah-olah menarik ingatan dari laluan neural. Otaklah yang betanggungjawap dalam mengaktifkan laluan samaada dengan cepat atau lambat. Ia bergantung bagaimana 'familiar'nya anda dengan maklumat tersebut dan bagaimana anda pada mulanya alami pengalaman tersebut.


KENAPA SERING LUPA?


Daya ingatan berkurang secara natural — Maklumat kita yang tidak gunakan atau tidak dikukuhkan mungkin akan hilang secara perlahan. Otak kita akan mendaftarkan ingatan atau memori tetapi hanya akan menyimpan ingatan yang mempunyai makna. Jika kita hanya dengar, lihat atau alami sesuatu, ingatan pada perkara tersebut akan terus hilang, kecuali jika terdapat pengulangan atau pengukuhan lain.

Gangguan — Maklumat baru boleh menggantikan maklumat lama

Tidak lagi boleh diakses — apa yang dipanggil 'fenomena hujung lidah'. Ini adalah keadaan dimana anda ingat maklumat tetapi tidak boleh menamakannya. Tidak dapat dijelaskan kenapa ini berlaku, namun selalunya memori akan tiba-tiba muncul apabila kita tidak cuba mengingatinya.

Overload — Otak buat sementara terbeban dan terganggu. Ini adalah perkara biasa dalam kehidupan yang sibuk



Walaupun kehilangan ingatan tidak dapat dielakkan, kesihatan fizikal yang baik boleh membantu anda mengekalkan keupayaan kognitif anda dan melambatkan penurunan kemerosotan ingatan. Pemakanan yang betul, bersenam, mental yang aktif dan memastikan anda mendapat komponen pemakanan yang betul bukan sahaja meningkatkan fungsi memori tetapi anda boleh menyokong kesihatan otak yang optimum.


FAKTOR - FAKTOR  MEMPENGARUHI KEUPAYAAN OTAK


Pemakanan yang kurang baik — Otak perlukan protin berkualiti tinggi, asid lemak yang sihat dan mikronutrien. Ini amat penting dan kekurangannya boleh memberi kesan serius dalam pembelajaran dan ingatan. Ini adalah masalah yang khusus untuk kanak-kanak dan orang yang lebih tua. Pemakanan yang tidak lengkap atau tidak sihat boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi boleh membawa kepada stroke yang boleh mengancam fungsi otak.

Alkohol - Alkohol mengganggu ingatan jangka pendek, menghadkan keupayaan untuk menyimpan maklumat baru. Memang kita sudah sedia maklum alkohol boleh merosakkan ingatan secara serius.

Tidur yang tidak mencukupi — Kekurangan tidur boleh menyebabkan keletihan kronik yang mampu merosakkan  penyatuan maklumat dan pengingatan.

Rokok - Rokok akan menghadkan jumlah oksigen sampai pada otak. Ini boleh menyebabkan kesihatan otak terganggu

Kafein — Sementara kafein dalam kopi dan teh boleh mempunyai kesan positif keatas kecergasan, namun rangsangan yang disebabkan oleh minuman ini boleh mengganggu fungsi ingatan yang normal. Kafein juga boleh mengganggu tidur yang diperlukan untuk mengukuhkan ingatan.

Dehidrasi — Kekurangan air mempunyai kesan serta-merta pada ingatan. Ia juga boleh menghasilkan kekeliruan dan kesukaran pemikiran. Terlalu sedikit air membawa pada keletihan dan mengurangkan kecergasan.

Ubat-ubatan - Ubat-ubatan tertentu seperti 'muscle relaxer', ubat tidur dan ubat anti-kerisauan dan lain-lain lagi boleh menyebabkan kehilangan ingatan. Pada sesetengah orang, ubat-ubatan untuk tekanan darah tinggi juga boleh mempunyai kesan ke atas memori dan dalam beberapa kes boleh menyebabkan kemurungan.

Penyakit-Penyakit tertentu dan kecederaan otak boleh menyebabkan kehilangan memori yang serius. Ini adalah agak berbeza dari yang biasa yang berlaku dalam kehidupan seharian. Perkara sebegini memerlukan penilaian Doktor.

Tekanan Kebimbangan dan stres mengganggu tumpuan. Gaya hidup didunia serba morden menyebabkan kehidupan bertambah stress, terganggu dan terbeban. Daya ingatan boleh menderita dalam keadaan yang berterusan sebegini.


MAKANAN UNTUK OTAK
Protein lengkap, buah-buahan segar dan sayur-sayuran, bijirin dan lemak yang sihat adalah penting untuk otak bagi mana-mana organ lain dalam badan. Walau bagaimanapun, sel-sel otak boleh menjadi lebih memerlukan pemakanan berbanding sel-sel lain. Sel-sel otak memerlukan banyak tenaga untuk berfungsi secara optimum. Otak dan sel saraf berhak mendapat sokongan pemakanan khas.

  • Protein dan asid lemak sihat diperlukan untuk membuat sambungan baru.
  • Asid lemak sihat membantu dalam pelepasan neurotransmitter dan adalah sangat penting bagi fungsi-fungsi otak yang lain.
  • Vitamin adalah amat penting untuk daya ingatan. Ini termasuk thiamin, asid folik dan vitamin B12.
  • Lecithin membekalkan kolina. Ini merupakan entiti yang penting dalam penghantaran mesej didalam otak dan sistem saraf.
  • Vitamin antioksidan seperti Vitamin E juga penting untuk menuetralkan toksik dalam badan, melindungi / mencegah kerosakan sel dan membantu sel menyerap oksigen.

Selain dari pemakanan sudah tentu perkara seperti berikut dapat membantu meningkatkan daya ingatan...

- Aktif dari segi fizikal
- Cukup rehat dan relax
- Sentiasa belajar sesuatu yang baru
- Senaman otak : ini adalah seperti bermain puzzle, bermain chess, membaca dan banyak lagi
- Fokus - contohnya kita fokus kepada secawan kopi.. fokus pada warna cawan, apa kandungannya,  aroma, suhu kopi dan lain-lain lagi. Ini akan membantu meningkatkan kepekaan otak 
- Sentiasa berinteraksi : Bukan sahaja dengan orang yang positif tapi juga dengan keadaan sekeliling, perkara yang diminati, events dan lain-lain lagi

Ok sekian sahaja untuk hari ni.. Satu entry yang pasti membuatkan otak anda berfikir mahupun bersenam he he he....

Jika anda ingin mendapatkan info berkenaan makanan tambahan bagi otak yang cerdas, baik bagi anak ataupun dewasa, contact saya melalui:


Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN


**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Wednesday, 27 March 2013

KUATKAN MEMORI DAN KUASA OTAK ANDA



Entry berkenaan otak ini akan saya bahagikan kepada beberapa tajuk ya.. maka saya perlu beberapa hari untuk menyiapkannya.. Maka saya amat terharu sekiranya anda mengikuti semua entry-entry ni ya...

______________________________________________________________________________

Otak merupakan satu organ yang paling misteri dan kompleks dalam badan kita. Fungsi dan cara otak manusia bekerja telah menjadi topik utama penyelidikan sejak dulu lagi. Kenapa? kerana beberapa faktor berikut:-

Sejenis penyakit yang dinamakan Alzheimer kini telah menjadi agak lazim. Ia adalah satu keadaan di mana daya ingatan seseorang merosot dengan teruknya sehinggakan pengidapnya tidak mampu mengurus diri sendiri. Penyakit ini semakin lazim dan diramalkan akan meningkat lagi di masa hadapan. Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Institusi Gerontologi Universiti Putra Malaysia (UPM), kira-kira 300,000 rakyat di negara kita menghidap penyakit demensia dan 150,000 daripadanya adalah penghidap Alzheimer.Keadaan ini biasanya dialami mereka berumur 65 tahun ke atas, dan sering disalah anggap sebagai nyanyuk atau penyakit ‘orang tua’.

Satu lagi faktor penting ialah kebimbangan terhadap kanak-kanak dan pembangunan mereka. Terdapat kajian mengatakan kecerdasan otak kanak-kanak mula terbentuk pada beberapa tahun pertama mereka dan akan berterusan sehinggalah mereka mencapai belasan tahun. Namun kajian baru mengatakan otak sebenarnya terus berkembang biarpun kanak-kanak telah mencapai usia belasan tahun.

Sebenarnya walaupun, tidak kira apa peringkat usia anda, anda perlu bimbang dengan kesihatan otak. Apalagi bagi ibu-ibu yang telah melahirkan anak kerana ramai yang mengatakan mereka menjadi pelupa selepas melahirkan anak.

Jadi mari kita belajar bagaimana otak kita bekerja dan bagaimana kita boleh memaksimumkan potensinya.

Otak berat hanya kira-kira 3 paun dan terdiri daripada kira-kira satu trilion sel. Satu janakuasa yang besar kan?? Fungsi Otak termasuklah:

  • Mengawal setiap tindakan badan
  • Mampu berfikir secara kritikal
  • Pengawalan perasaan, emosi, pembelajaran dan memori
______________________________________________________________________________
Sekian untuk hari ini ya.. jumpa lagi di hari esok ok.......


Jika anda berminat nak cuba berShaklee... Cari saya di:

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Friday, 22 March 2013

HIMPUNAN TESTIMONI KEPEREMPUANAN

Semenjak 2 hari ni banyaknya testimoni yang disharekan oleh pengguna shaklee yang telah membeli dari saya.. Semuanya hal-hal keperempuanan... Ni dia testimoni tu...

1) Kawan ni mempunyai masalah jangkitan saluran kencing. Doktor telah memberi ubat melalui bahagian sulitnya. Namun tidak ada sebarang perubahan. Maka beliau pun google mengenai masalah ini.. Didapati khasiat bawang putih mampu membantu. Dan banyak pula yang rekomen produk Shaklee... Maka beliau pun belilah GARLIC COMPLEX dari saya.. Katanya lepas makan tu ok dah.... Dah habis sebotol, die order lagi dgn vitalea...;)


 2) Masalah kitaran haid tidak teratur memang merunsingkan, apalagi kalau dah kawen dan ingin menimang cahaya mata.. Begitulah keadaan seorang kawan.. Hasil pembacaan dari Blog saya, beliau buat order GLA COMPLEX... Katanya lepas 2 minggu makan, period datang dah.. sebelum ni dah 3 bulan tak datang-datang.. Pastu bonus pula, kulit dah tak kering... Hmmm bonus dari vitamin e dlm GLA tu...



3) Yang kegita ni memang saya pun excited sikit.. Lepas pengambilan alfalfa dan ESP, ibu ini telah mendapati payudaranya menjadi tegang.. Kena beli bra baru katanya, bra lama tak selesa dah... Hah, hebatkan!!!



4) Last but not least, untuk hari ni la, lagi period tak teratur dan nak preggy... Sis ni makan SET KESUBURAN.. memang terus datang period dan pastu dah regular dah.. Cuba belum preggy lagi, masih memujuk suami untuk makan set kesuburan lelaki....



5) Ah nak tambah 1 lagi lah.. memandangkan bulan ni promo oste...
Tadi jumpa kawan petronas...
katanya dia dah boleh memasak tanpa rasa sakit2 tangan. menjahit pun dah boleh...
Sebelum ni macam sakit, macam tak terangkat 'ladle'.. NAk menjahit jari rasa sakit2...
Sekarang, lepas 4 hari makan OSTEMATRIX, sudah ok.... Syukur2..




Well, memang dua tiga hari ni saya amat bersyukur betul... senyum pun sampai telingga ja...

Ok sekian saja untuk hari Sabtu ni.. sekadar bacaan untuk releks-releks.. Namun jika anda berminat nak cuba berShaklee... Cari saya di:

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN
**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Thursday, 21 March 2013

KEMURUNGAN SELEPAS MELAHIRKAN ANAK


Perasaan murung atau 'Baby blues' selepas melahirkan anak adalah perkara yang biasa. Ia adalah sejenis  tekanan yang dirasaii dan selalunya berlaku pada masa dua minggu pertama selepas bersalin. Ia bukan sejenis penyakit ya.. 




SIMPTOM KEMURUNGAN

• Merasa tertekan
• Sukar tidur
• Tidak gemar melakukan aktiviti yang menyeronokkan
• Merasa serba kekurangan sebagai ibu
• Lesu
• Dan lain-lain lagi


PUNCA KEMURUNGAN

Punca sebenar kemurungan tidak diketahui. Ia dikatakan berkaitan dengan perubahan fizikal dan hormon yang dramatik semasa bersalin dan selepas melahirkan anak. Perubahan ini secara tidak lansung menyebabkan perubahan kimia dalam otak siibu, dan ini seterusnya menyebabkan kemurungan. Ditambah dengan perubahan rutin selepas baby dilahirkan, kurang tidur dan pengalaman semasa beranak, semua ini merupakan faktor yang mempengaruhi perasaan seorang ibu.


JAGA DIRI ANDA

Penjagaan diri merupakan cara terbaik untuk mengurangkan kemurungan. Cuba langkah-langkah berikut:-

Dapatkan tidur secukupnya
Kekurangan tidur boleh memburukkan lagi keadaan. Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa kekurangan tidur menyebabkan pusat emosi dalam otak menjadi 60% lebih reaktif. Jadi, carilah masa untuk berehat. Melelapkan mata walau hanya sepuluh minit dapat menceriakan anda.


Luahkan perasaan anda dengan suami atau mereka yang boleh dipercayaii. 
Jangan malu untuk berkongsi perasaan anda dengan suami. Bila anda berkongsi apa yang anda rasakan, anda akan merasa kurang tertekan. Malah, anda boleh menyertai kumpulan sokongan. Kumpulan sokongan boleh membantu anda menangani perasaan tertekan dan meluahkan perasaan dan emosi anda dalam suasana yang berpendidikan dan sentiasa memberi sokongan.


Menangislah jika anda ingin. Jika anda rasa ingin menangis, menangislah sepuas hati. Menangis adalah satu bentuk komunikasi. Sama ada anda percaya atau tidak, menangis adalah satu terapi yang boleh membantu anda melegakan ketegangan dan tekanan. Menahan perasaan hanya akan memanjangkan kemurungan.


Makan makanan yang sihat. Apa yang anda makan boleh mempengaruhi mood anda. Hasil kajian menunjukkan bahawa makanan dengan kandungan omega-3 yang tinggi seperti kacang soya, walnut, tauhu dan sardin boleh menaikkan mood anda.

Sangat penting bagi anda tahu bahawa ini adalah perkara normal dan ramai ibu diluar sana yang melaluinya juga.
Jika kemurungan berterusan selepas dua minggu, kemungkinan anda mengalami sesuatu yang lebih serius. Ini dinamakan kemurungan postnatal. Segera dapatkan bantuan, jelaskan pada doktor tentang keadaan anda secara jujur. Jika perkara ini dibiarkan berlanjutan, ia boleh membawa kesan negatif dan memburukkan keadaan hingga menjejaskan pengalaman anda sebagai ibu. 

Ok sekian untuk hari ini.. Jika anda berminat dalam supplement yang sesuai untuk kemurungan mahupun yang lepas bersalin, sila contact saya ya;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Wednesday, 20 March 2013

MIGRAIN / SAKIT KEPALA .. OH TIDAK!!!!

Rata-rata kalau kawan-kawan di facebook post pasal sakit mereka, yang sering keluar adalah selsema, demam, batuk dam sakit kepala atau migraine...

Punca migrane ni sebenarnya tidak difahami sepenuhnya namun beberapa artikel menerangkan migrain ni melibatkan penguncupan dan pengembangan saluran darah ke otak. Biasanya, perjalanan darah mengurang di bahagian belakang otak dan merebak ke bahagian depan. Bila saluran darah yang menguncup itu mengembang, asakan darah dengan tiba-tiba mencetuskan rasa sakit yang kuat. Migrain dikesan menerusi denyutan, kadangkala sakit yang kuat dan biasanya di bahagian sebelah kepala. Deria pendengaran dan penglihatan menjadi semakin sensitif.

Sebab-sebab lain yang boleh mendorong terjadinya migrain termasuklah ketegangan (stress), makanan seperti coklat, minuman berkopi, alkohol, tidak cukup tidur dan haid.
Selain dari itu ramai juga yang merasakan migrain menyerang kerana mereka terdedah pada matahari yang terik..
Setakat ini belum ada ubat yang benar-benar mampu mengatasi migrain dan sakit kepala akibat ketegangan.
Bagaimanapun, kombinasi pengubatan, pengendalian stress atau ketegangan serta faktor-faktor penyebab yang lain boleh membantu menyekat, menghapus atau meringankan migrain.

Memandangkan migrain melibatkan pengucupan dan pengembangan salur darah maka kami di Shaklee mencadangakn supplemen yang membantu dalam kesihatan salur darah termasuklah pergerakan salur darah. Selain dari itu supplemen yang membantu menangani stress juga penting sebab stress merupakan punca utama migrain ini...

2 supplement yang paling minimum adalah B complex dan Ostematrix.. 
Ramai pengguna Shaklee mengumpamakan B complex tu seolah-olah panadol. Bila migrain naik saja, telan lah b complex... Supplemen B complex juga membantu dalam menangani stress.

Ostematrix pula mengandungi magnesium. Magnesium ni membantu dalam sistem saraf dan otot. Telah banyak artikel menerangakan kajian yang telah dibuat dan didapati tahap kesakitan dan kekerapan terjadinya migrain berkurang dengan pengambilan magnesium setiap hari...



Ini beberapa kata-kata mereka yang dah try cuba, 2 supplement ni...


Jika nak baca lagi tentang supplement ni, KLIK  http://health-wellness-nature.blogspot.com/search/label/Migraine 
Ok sekian untuk hari ini.. JAngan lepaskan peluang promo MAc ni ya....
 Jika nak info pasal supplemen, Sila;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN


Monday, 18 March 2013

CARA UNTUK MENINGKATKAN PENGHASILAN SUSUIBU

Artikel ni saya petik dari Blog Kumpulan Susuibu... Sangat menarik perhatian saya.. Jika anda dah pernah baca, sori ya...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Macamana hendak menaikkan penghasilan Susuibu
By Nur Hidayu and Izura Mohamad Sobri ·

JOM KITER BACA TENTANG PENYUSUAN SUSU IBU NIE..HARAP2 DAPAT MEMBANTU KALIAN YANG DALAM SITUASI BERGINI... BERKONGSI KE ARAH KEBAIKAN...

Bagaimana bagi ibu yang bekerja ataupun exclusively pumping?
Mengepam dengan konsisten dan teknik yang betul  +  Pemakanan yang teratur dan seimbang  +   Air yang tidak kurang dari 2 liter sehari  + Supplement + Keyakinan dan semangat yang berterusan + Gembira serta berfikiran positif = Menghasilkan susu dengan jayanya.
Mengepam dengan konsisten dan teknik yang betul.

Ini membantu stimulasi sentiasa berlangsung dan penghasilan susu yang berterusan akan berlaku. Konsisten bermaksud sentiasa melakukan sesuatu itu dengan istiqamah...biar sedikit tetapi perlu berterusan. Teknik yang betul pula dikaitkan dengan memastikan si ibu itu mengepam dan memastikan sehingga payudara benar-benar kosong. Adakah jenis pam mempengaruhi penghasilan susu? Ada pendapat mengatakan pam yang memberi rasa keselesaan pada si ibu membantu menghasilkan susu dengan lebih baik. Ini kerana pam yang selesa tidak akan membuatkan si ibu rasa sakit semasa sesi mengepam dan ini akan melancarkan pengaliran susuibu dengan mood yang tenang dan gembira. Pam tidak semestinya berharga mahal ...memadai memberi keselesaan pada si ibu.

Pemakanan yang teratur dan seimbang.
Sangat penting bagi ibu yang menyusukan anaknya dengan susuibu memastikan pengambilan makanan yang teratur dan seimbang. Bermaksud si ibu tidak boleh sama sekali skip daily meal. Daily meal perlulah mengandungi lengkap semua keperluan vitamin demi memastikan susu yang dihasilkan penuh dengan nutrisi yang seimbang. Ada ibu2 yang mempunyai perasaan takut akan gemuk jika makan sedangkan proses penghasilan susuibu itu sendiri membantu pembakaran kalori dari tubuh ibu.

Air yang tidak kurang dari 2 liter sehari 
Pengambilan air sangat membantu penghasilan susu dengan baik. Namun masih terdapat ibu2 yang bekerjaya yang malas untuk menggantikan air dalam tubuh mereka atas alasan malas untuk ke tandas. Badan ibu akan mudah kekeringan (dehydrate) apabila terlalu terdedah dengan matahari (terutama mereka yang kerja luar dan terdedah kepada panas) serta mereka yang terlalu terdedah kepada kesejukan. Berapa banyak air yang perlu diminum? Bergantung kepada badan si ibu dan yang pasti minima ialah 2 liter.

Supplement
Ada sesetengah pendapat mengatakan bahawa si ibu tidak perlu mengamalkan pemakanan tambahan untuk menjayakan penyusuan. Ini adalah benar bagi mereka yang mempunyai pengambilan makanan yang teratur dan seimbang dari semua zat pemakanan yang perlu. Jika kita boleh pastikan makanan harian kita mengandungi 500mg vit C , kalsium dan magnesium, segala zat dalam multivitamin dan healthy life style...maka golongan ini tidak memerlukan vitamin. Namun jika anda adalah seorang yang bekerja dan pengambilan makanan anda tidak dapat memenuhi keperluan badan anda, supplement sangat digalakkan.
Supplement hanyalah untuk mengisi ruang kekosongan di dalam badan anda yang tidak dapat dipenuhi melalui pengambilan makanan harian. Jika si ibu adalah berbadan besar tidak bermakna si ibu itu sihat. Some goes to thin mother. Supplement asas yang perlu untuk badan si ibu sustained dan sihat ialah : multivitamin, b complex , vitamin C dan protin . Pengambilan protin boleh digantikan dengan alfalfa kerana kandungan alfalfa turut mempunyai protin namun pada kuantiti yang minima. Pengambilan supplement memerlukan pengambilan air yang selari agar ianya dapat diserap oleh seluruh tubuh dengan baik sekali.

Keyakinan dan semangat yang berterusan
Pembacaan yang banyak dan ilmu yang luas dapat membantu si ibu terus berkeyakinan dan semangat berterusan. Berkawan dengan ibu yang turut menyusukan anak juga menjadi pemangkin untuk si ibu terus bersemangat untuk menyusukan anaknya. Banyakkan berzikir kerana ini antara yang dapat menghidupkan rohani dan secara langsung kita dijauhkan dengan sifat malas atau mengalah.

Gembira serta berfikiran positif 
Jika si ibu itu memastikan pengambilan makanannya mengandungi cukup vitamin B atau lengkap dengan semua vitamin B , insyaAllah si ibu itu akan sentiasa gembira dan berfikiran positif. Ada kajian yang mendapati ibu yang mudah mengalah, cepat marah, mudah mengamuk, sensitif dan mudah penat dan sakit adalah mereka yang KEKURANGAN VITAMIN B COMPLEX di dalam tubuh mereka.  B complex tidak akan menggemukkan sebaliknya ia membantu si ibu itu maintain dan lebih nampak cantik serta berseri.
Akhir kata; berkawanlah dengan mereka yang menyusukan anak kerana ini membantu menaikkan semangat si ibu untuk terus menyusu. Abaikan mereka yang cuba merosakkan keyakinan anda untuk terus berjaya dalam penyusuan. Jangan mengalah...lalui semua cabaran dengan tenang kerana pahala yang banyak tersedia untuk ibu yang terus sabar dan berusaha untuk berjaya.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Artikel diatas menjejaskan dengan detailnya betapa pentingnya untuk mengepam biarpun breast tidak bengkak.. Jangan menyangka jika kita rasa breast tak penuh, pam pun sedikit sahaja, kita tidak perlu pam.. Bila keadaan begini berlaku, makin perlulah kita mengepam ya...

Bab supplement pula, tidak perlu saya huraikan lagi... Saya berani mengatakan bahawa supplementlah yang membantu saya menyajakan penyusuan susuibu sehingga anak saya 2 tahun 6 bulan... Itu pun sebab saya wean off kan baby... jika tidak mungkin hingga kini masih lagi nak menyusu...

Saya mencadangkan set 3m bagi mereka yang menyusukan anak.. Set supplement yang lengkap untuk memenuhi keperluan pemakanan harian... Satu testimoni dari ibu yang telah mengamalkan set 3M...

Khas untuk semua, ada offer Ostematrix di bulan Mac 2013 ni... Beli 6 free 1 botol.. 1 botol tu tahan sebulan je.. Jika nak info pasal supplemen, Sila;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN 
 

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease


Friday, 15 March 2013

MENINGKATKAN BERAT BADAN: MAKANAN FAKTOR NO. 1

Sebenanrnya ramai yang berminat nak naikkan berat badan... Khasnya para wanita, saya dah banyak kali ditanya soalan ni: Mealshakes tu boleh naikkan berat badan tak???
Terus terang saya juga adalah dalam kategori Kurus... Cuma perut dan bahagian paha tu memang berlemak, semuanya berlaku selepas saya melahirkan anak...

Perkara yang paling utama jika nak naikkan berat badan adalah pemakanan/nutrisi... Inilah faktor pertama dalam meningkatkan berat..

IF YOU DON’T EAT MORE CALORIES THAN YOU BURN YOU WILL NOT GAIN MASS NO MATTER HOW HARD YOU TRAIN.


Makan makanan berkalori tinggi: 
Ini adalah langkah mustahak dalam penambahan berat badan.
Cuba kira berapa kalori yang anda perlukan setiap hari.. Lepas tu kira berapa banyak kalori sehari yang anda makan... (Jangan terkejut jika kalori yang kita makan tu lebih rendah dari apa yang kita perlukan..)
Jika nak naikkan berat badan, Lebihkan memakan makanan berkalori sebanyak 500-1000 kcal dalam sajian anda setiap hari. Dengan cara ini, anda boleh menambahkan berat badan anda.
Macammana nak kira kalori? boleh google je.. atau boleh email saya.. nanti saya bagi links...


Makan mengikut jadual: 
Makan dengan sukatan yang besar sekurang-kurangnya tiga kali sehari bersertakan snek di antara waktu makan. Maksudnya makan sarapan, snek pagi, lunch, snek petang, dinner dan kalau boleh supper. "Makan selalu dan jangan abaikan waktu makan anda!"

Snek pada waktu lewat malam (atau supper)  dapat mengelakkan badan anda daripada membakar terlalu banyak kalori ketika anda tidur. Ini dapat mengekalkan berat badan anda.


Makan Daging/protin: 
Daging mengandungi zat besi yang tinggi dan merupakan sumber protein yang baik untuk pertumbuhan otot-otot. Namun begitu, adalah lebih baik jika kita pelbagaikan pemakanan kita untuk mendapat hasil yang maksimum.


Makan dan berehat secukupnya: 
Tiada gunanya anda memakan makanan yang berkalori tinggi sekiranya kalori itu membakar untuk membekalkan tenaga yang disebabkan kekurangan rehat yang secukupnya. Ini tidak bermakna anda harus tidur sepanjang hari. Waktu rehat atau tidur selama 6-8 jam setiap hari sudah cukup mamadai. 


Minum jus buah-buahan dan susu: 
Minuman adalah cara paling mudah untuk meningkatkan pengambilan kalori. Apabila anda berasa haus, cuba amalkan meminum jus buah-buahan selain daripada air biasa. Lagi satu cara yang mudah dan enak untuk menambahkan kalori adalah dengan meminum minuman yang bersusu seperti makanan segera untuk bersarapan.


Itu beberapa tips dari segi makanan... Namun, bagi saya, bila makan makanan yang tidak sihat, lemak-lemak akan terkumpul di bahagaian paha dan perut... bahagian tangan semua masih lagi kurus.. Sebab itulah saya sangat percaya dalam membina otot. Apa yang kita mahukan di sini adalah penambahan berat melalui pertumbuhan otot-otot dan bukan hanya lemak semata-mata. Satu tips berkenaan senamanan ni...


Bersenam untuk membina otot-otot: Pilih rutin senaman yang bersesuaian dengan keadaan fizikal anda. Sebaiknya anda lakukan senaman angkat berat (weight lifting) atau senaman ketahanan badan seperti tekan tubi (push-up) untuk membina otot-otot anda. Senaman-senaman seperti ini memberi stimulasi kepada otot-otot anda untuk membina dan tidak hanya berlemak. Minum minuman berprotein atau berkalori tinggi sejurus selepas bersenam untuk menggantikan kalori yang telah hilang. Ini adalah untuk mengelakkan berat badan yang anda tambah itu berkurangan atau susut semula. Tetapi anda diingatkan bahawa penambahan atau pembinaan tisu otot-otot anda adalah bergantung kepada susuk badan dan juga ciri-ciri genetik yang anda warisi.

(rujukan: utusan online)

Khas untuk semua, ada offer Ostematrix di bulan Mac 2013 ni... Beli 6 free 1 botol.. 1 botol tu tahan sebulan je.. Jika nak info pasal supplemen, Sila;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN 
 

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease





Wednesday, 13 March 2013

TEKANAN DARAH TINGGI SEMASA MENGANDUNG / HAMIL

Darah tinggi (juga dikenali sebagai Hypertension) berpotensi terjadi kepada setiap wanita hamil dengan peratusan antara 10 hingga 15 peratus, di mana ia boleh dikategorikan sebagai agak tinggi.
Keadaan ini berlaku tidak kira sama ada di negara sedang membangun mahupun negara yang maju daripada aspek perubatannya. 



Tekanan darah yang normal untuk orang yang tidak mengandung ialah 140 ke 90, tetapi bagi ibu mengandung tekanan yang normal ialah 110 ke 70 atau 120 ke 80. Ia tidak tetap. Sila jangan banding-banding ya.. Biar doktor yang menganalisisnya... Namun sekiranya tekanan melebihi 140 sudah tentu ia dikategorikan sebagai tinggi.


Terdapat dua jenis nama yang diberikan kepada masalah tekanan darah tinggi bergantung bila ia berlaku:-

Berlaku sebelum usia kandungan 20 minggu  - ini dipanggil Essential Hypertension.
Ini mungkin berlaku kerana sebelum mengandung siibu sudah mempunyai tekanan darah yang tinggi. Pemeriksaan terhadap pesakit akan dilakukan untuk melihat sama ada terdapat penyakit lain yang berkaitan buah pinggang atau sejarah perubatan keluarga yang sememangnya ada menghidap darah tinggi.

Berlaku selepas usia kandungan 20 minggu - ini dipanggil Gestational Hypertension. Inilah yang dikatakan tekanan darah tinggi semasa mengandung.
Entry ini membincangkan berkenaan masalah Gestational Hypertension.


Kenapa Berlaku Darah Tinggi?
 

Darah tinggi terjadi kepada ibu mengandung kerana perubahan yang berlaku pada proses perkembangan uri.
“Perkembangan uri sangat penting semasa proses kehamilan. Di dalam uri terdapat banyak saluran darah. Tekanan darah berlaku apabila salur darah dalam uri (spiral arteri) tidak berkembang seperti yang sepatutnya (mengecut) dan menyebabkan darah tidak mengalir dengan sempurna”. 
Kenapa ia berlaku? Sebabnya tidak diketahui....


Apa Risiko / komplikasi?

Ramai ibu yang mempunyai tekanan darah tinggi telah melahirkan anak dengan selamatnya.. Namun ini tidak bermakna anda boleh biarkan masalah ini tanpa pemeriksaan doktor... Kerana keadaan ini boleh menyebabkan beberapa masalah atau komplikasi.. Antaranya adalah:-

- Kurangnya aliran darah ke placenta. Ini mungkin menyebabkan kurangnya nutrisi dan oksigen pada bayi dalam kandungan. Perkembangan baby mungkin akan menjadi perlahan dan kemungkinan terjadinya kelahiran baby dengan berat badan yang rendah.

- Satu masalah yang dikenali sebagai placental abruption, di mana plasenta dipisahkan dari rahim lebih awal dari masa yang sepatutnya. Ini juga, boleh melucutkan pengaliran nutrien dan oksigen pada baby. Gejala utama placental abruption adalah pendarahan yang banyak.

- Kelahiran pramatang atau terpaksa mengeluarkan baby dari kandungan sebelum waktu matang.
“Seperti yang diketahui jarang jangka hayat bayi dapat diteruskan sekiranya kandungan baru berusia 20 minggu.
“Setiap bayi yang lahir pramatang akan menghadapi banyak masalah. Katakan bayi terpaksa dilahirkan pada 28 minggu, baby perlukan pengudaraan yang sempurna, perlu dimasukkan ke wad neo natal, penjagaan rapi dengan kos yang amat tinggi. Namun semua ni bergantung pada analisis doktor ya...

 - Dalam beberapa keadaan, tekanan darah tinggi semasa hamil boleh menjadi petunjuk kepada masalah preeclampsia. Keadaan ini boleh mempunyai kesan yang sangat negatif terhadap organ siibu seperti buah pinggang, hati dan otak. Jika preeclampsia berkembang dalam wanita hamil, siibu boleh kena sawan, dan ini biasanya dirujuk sebagai eclampsia.


Treatment???



Sekiranya tekanan darah tinggi boleh dikawal, maka doktor akan menasihatkan ibu berkenaan supaya meneruskan kandungan dengan pengawasan rapi.
Kawalan dibuat sendiri (tanpa ubat) atau doktor akan mulakan pengambilan ubat darah tinggi. 

Ibu hamil yang menghidap darah tinggi tidak perlu memilih makanan mereka kerana darah tinggi ini lain daripada darah tinggi yang biasanya dihidapi oleh orang yang tidak mengandung.
Pendek kata ia tidak ada kena mengena dengan darah tinggi yang disebabkan oleh makanan seperti pengambilan garam berlebihan.
Jika tahap darah tinggi ibu itu terlalu tinggi, mungkin doktor akan menyarankan bersalin awal dengan cara pembedahan Ceasarean kerana apabila tekanan darah terlalu tinggi, bahayanya adalah pada ibu.

Wanita hamil mengalami darah tinggi adalah disebabkan kehamilannya, uri dan bayi itu sendiri. Jadi sebaik sahaja bayi dilahirkan darah tinggi pada ibu mengandung itu akan turun,” kecuali ada faktor-faktor lain seperti usia si ibu yang sudah mencecah 40 tahun. 

Terdapat kes di mana selepas bersalin tekanan darah tinggi tersebut tidak hilang, sebab mungkin secara semula jadinya darah tinggi itu sudah memang ada dalam dirinya kerana faktor umur atau juga faktor-faktor lain dan bukan sebab mengandung.

Rujukan: Utusan Online, Baby Center, Health Magazine, MAyo Clinnic dlll
“---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Itulah beberapa info pasal tekanan darah tinggi ni... Sebelum saya mengundur diri, saya iklan dulu ya... Dua supplement yang sesuai untuk ibu preggy adalah Ostematrix dan OmegaGuard.....

Khas untuk semua, ada offer Ostematrix di bulan Mac 2013 ni... Beli 6 free 1 botol.. 1 botol tu tahan sebulan je.. Jika nak info pasal supplemen, Sila;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN 
 

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease


Monday, 11 March 2013

RASA LETIH DAN SERING SAKIT: IBU MENYUSUKAN ANAK 10 BULAN

Hi.. Hari ni saya ingin menarik perhatian anda semua berkenaan kesihatan anda sepanjang perjalanan penyusuan baby.... Beberapa ibu telah menceritakan masalah mereka sering rasa letih dan cepat jatuh sakit semasa mereka breastfeeding.. Sebenarnya saya sendiri pun telah melalui masalah ini.. Ingin saya kongsikan Q & A ini dari mamapedia, berkenaan seorang ibu yang telah mengalami masalah yang sama dan nasihat yang telah diberikan oleh doktor....
Teruskan membaca ya moms.... Ni saya terjemahkan dari bahasa English ya...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
QUESTION:

Hey semua. Saya mempunyai baby perempuan berumur 10 1/2 bulan. Dia masih menyusu susuibu saya. Tetapi, saya rasa seperti seluruh tubuh badan saya sakit-sakit dan sekali seminggu saya akan mengalami 'muscle pull' (otot kejang / tertarik) . Dulu saya mampu berjalan 2 batu sehari dan melakukan senaman (strenght training) 3 kali seminggu. Sekarang saya rasa saya tidak kuat seperti dulu.

Saya telah berjumpa doktor kira-kira 3 bulan yang lalu dan didapati tahap zat besi dalam badan saya berada pada level 13. Sepatutnya ia berada pada level 150!! Saya kini mula makan semula supplement zat besi saya (Saya tidak sepatutnya berhenti kerana saya menyusukan anak).

Mula-mula saya berasa lebih baik sedikit selepas pengambilan supplement zat besi, tetapi tidak pula diakhir-akhir ini. Sekarang saya masuk tidur awal lebih kurang 09:00 malam (dulu boleh tahan sehingga tengah malam).

Jika saya bersenam (walaupun sedikit) terasa seolah-olah sistem imun saya tidak membenarkan saya bersenam kerana saya akan diserang batuk atau selsema atau demam. Ini pun saya tidak berjalan kaki sejauh 2 batu ... saya hanya buat senaman angkat berat 3 lb dengan menggunakan bola kestabilan selama 10 minit dan senaman berjalan sebatu,  2-3 kali seminggu.

Saya rasa sedih kerana tahap seratonin yang saya rasakan apabila bersenam, kini telah menurun. Baby saya alah kepada makanan tenusu, jadi saya tidak boleh makan keju, susu, mentega, seperti dulu.  Pernah saya makan sedikit tetapi baby saya kena diahrea.

Saya ada mengambil produk soya, dan saya sering terlupa untuk mengambil supplemen kalsium saya ... Adakah ini penyebabnya? Hari ini, saya makan semangkuk oatmeal, kacang cashews, beberapa biskut beras, salad hijau dengan 1/2 avacado, lobak merah dan semangkuk nasi berlemak kelapa.

Adakah ini cukup? Biasanya itulah yang saya makan setiap minggu ... saya juga mempunyai 1 hari di mana saya makan seperti pai, telur, roti bakar, sandwich ayam belanda, dan lain-lain .. ia naik dan turun ... jika saya berada di rumah, saya akan makan makanan yang ada dirumah..

Berat saya adalah 145 lb sebelum saya mendapat hamil dan sekarang saya berat 130 -  132 lb. Tinggi saya adalah  5 '9 ".

Terima kasih kepada sebarang tips mengenai apa yang perlu makan ketika penyusuan badan.


ANSWER:

Jawapan yang diberikan oleh ibu-ibu yang memberi komen adalah untuk makan lebih banyak makanan.. khasnya yang bersumberkan protin dan zat besi.. Ada juga yang mencadangkan mengambil supplemen tambahan khasnya kalsium, omega dan lain-lain... Ada juga yang cadangkan untuk memeriksa keadaan thyroid.
Rata-ratanya mengatakan masalah disini timbul disebabkan oleh kekurangan nutrisi....


Jadi apa yang berlaku pada siibu tadi? 
Ni jawapannya:

Terima kasih untuk respon penuh kasih sayang dari Mama-mama! Saya telah mengambil nota pada jawapan anda. Saya telah mendapat keputusan ujian darah saya hari ini. Semuanya kini normal! Yippie! Tiada masalah, tahap zat besi yang baik, tiroid baik, dan lain-lain.  Doktor berkata saya tidak makan cukup / tidak cukup minum dan mungkin sedang melalui sejenis kemurungan / kebimbangan daripada perubahan gaya hidup kadar (saya bekerja di Korporat besar Amerika sebelum hamil) dan kini SAHM. Dalam keadaan saya tidak cukup makan, tidak mendapat sinar matahari yang mencukupi, tidak cukup minum dan semua perkara berkenaan keibuan, badan saya mengalami satu kejutan. Saya mengambil semua nasihat anda, makan lebih, pergi berjalan-jalan di taman dengan ibu-ibu lain untuk bersosial dan mengambil makanan tambahan saya dengan betul . Terima kasih sekali lagi!
 

Sayang Selalu : )

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inilah salah satu keadaan jika pemakanan kita tidak mencukupi... Susuibu mungkin akan terus terhasil namun kualitinya dipersoalkan... dan kesihatan kita terjejas... Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, jagalah pemakanan anda. Jangan sampai terjejas kesihatan.. sudah nanti nak jaga baby....

Saya telah mengharungi masalah ini... Nak baca cerita saya??? KLIK DISINI

Apa yang saya telah buat?? Selain makan b\lebih berkhasiat, sudah tentu saya makan supplemen Shaklee... Rasa cergas dan bertenaga... Paling penting ia sangat selamat untuk baby kita yang menyusu.... Bonus pula, susuibu makin banyak, kulit jadi cantik (fuyo).....



Saya share satu lagi kegembiraan ibu yang mengamalkan supplemen Shaklee ni...



Cerita Q & A tadi saya petik dari  http://www.mamapedia.com/article/breastfeeding-mom-feeling-depleted-and-sickly

Nak baca yang Ori dalam English.. ni dia...


                                                
                                                    Klik untuk besarkan imej ya..


Sekian ya untuk hari ni... Salam mesra selalu... Nak info pasal supplemen??? Sila;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease






Thursday, 7 March 2013

ADAKAH SUSUIBU SAYA CUKUP UNTUK BABY?

Anggapan susuibu tidak mencukupi merupakan antara masalah penyusuan yang umum khasnya bagi ibu-ibu breastfeeding yang baru. Ramai yang berpendapat mereka tidak menghasilkan susuibu yang mencukupi tetapi pada hakikatnya ia adalah disebaliknya. Ini adalah biasa, kerana ramai ibu baru kekurangan kesejahteraan emosi dan keyakinan diri untuk menyusui bayi mereka secara eksklusif. 

Bila breastfeed secara lansung atau direct, kita tidak tahu berapa oz baby kita minum. Ini menjadi punca beberapa ibu memutuskan untuk mengepam sahaja biarpun usia baby baru beberapa hari. (Ingat : cuba elak mengepam tanpa directfeeding pada usia baby 1-2 bulan kecuali terpaksa)
 
Secara amnya, ada beberapa cara yang menentukan jika ibu mempunyai bekalan susu mencukupi:
  • Kenaikan berat badan - Bayi mendapat kembali berat lahir selepas dua minggu. Berat lahir berganda pada 5-6 bulan, dan tiga kali ganda pada satu tahun.
  • Lampin - Sekurang-kurangnya 4-6 kain lampin basah dalam masa 24 jam. Bayi akan membuang air besar yang lembut, kuning, dan berdadih.
  • Tanda lain - Bayi mempunyai warna kulit baik, cerah, mata terang dan mempunyai tempoh berjaga tertentu pada siang hari
Sekiranya perkara diatas tidak dipenuhi maka cuba selidik dan bincanglah dengan Doktor kenapa perkara ini berlaku. 

Ada kalanya, bayi mungkin menyusu lebih daripada biasa ataupun lebih cerewet. Ini menyebabkan ibu menganggap bekalan susu mereka berkurangan. Namun ada juga sebab lain bekalan susu berkurangan. Anda harus periksa jika anda sedang mengalami situasi berikut, terutamanya jika berat badan bayi tidak meningkat atau pergerakan usus yang tidak mencukupi.
  • Pelekapan yang tidak betul: Pelekapan payu dara yang tidak betul menyebabkan payu dara tidak cukup terangsang, menjejaskan penghasilan susu optimum.
  • Bentuk puting: Bentuk puting boleh mempengaruhi sama ada bayi boleh melekap dengan betul atau tidak. Puting yang leper atau tenggelam menyukarkan bayi untuk menyusu.
  • Puting sakit: Kesakitan puting merekah atau luka boleh mengganggu refleks pengaliran susu; anda juga mungkin cenderung untuk melewatkan penyusuan kerana rasa sakit dan tidak selesa.
  • Penyusuan yang tidak kerap: Susukan bayi dengan secukupnya, lebih kurang 8 kali penyusuan (atau lebih) dalam masa 24 jam, boleh merangsang proses penyusuan.
  • Penggunaan susu formula: Ini boleh mengurangkan bekalan susu, kerana bayi yang kenyang selepas minum susu formula bayi tidak akan menyusu dengan kerap.
  • Stres: Kebanyakan ibu akan melalui stres, terutamanya mereka yang baru menjadi ibu. Ia mungkin sebab kekurangan penghasilan susu.
.Satu lagi paling penting adalah pemakanan. Untuk ibu yang menyusu, mengambil makanan seimbang dan air yang mencukupi amat penting dalam memastikan bekalan susu mencukupi. 

Jika semua langkah diatas telah diambil, masih ada kemungkinan anda akan mempunyai kekurangan bekalan susu cubalah berbincang dengan doktor. Mungkin doktor akan memberi ubat yang boleh membantu meningnatkan hormon penyusuan. 

Atau jika anda rasakan pemakanan harian anda tidak lengkap dan seimbang, apa kata cuba mengambil supplement Shaklee... Ia membantu memenuhi kekangan makanan harian anda.. Ramai yang telah mencuba dan amat berpuas hati...Ni kata-kata salah seorang ibu... seorang dari entah berapa banyak yang telah mencuba dan terus mengamalkannya, termasuklah saya sendiri....


Sekian sahaja untuk hari ni.. Semoga diberkati selalu dan Salam Mesra.....

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Tuesday, 5 March 2013

OSTEMATRIX : Bukan Setakat Kalsium

Promo bulan March : OSTEMATRIX

Pasti anda dah banyak nampak iklan Ostematrix yang dibuat oleh pengedar Shaklee, termasuklah saya.. Sebenarnya apa kelebihan Ostematrix ni? Saya terangkan disini...

OSTEMATRIX - satu formula unik yang mengandungi:
Kalsium, MAgnesium, Fosforus, Vitamin D, Zinc, Kuprum, Maganes dan Boron.

Kita sering dengar kepentingan kalsium, namun, Ostematrix mengandungi lebih dari kalsium.. Ostematrix memastikan penyerapan kalsium oleh tubuh lebih tinggi dan menghalang endapan sesetengah mineral berlaku.
Nutiren-nutrien selain kalsium diatas memang diperlukan untuk mencapai penyerapan sehingga 99%...


Manfaat Ostematrix...

Kita sudah maklum dengan manfaat Kalsium, namun Ostematrix lebih dari itu.
Kandungan nutrien lain juga memberi manfaat kepada tubuh badan....
Antaranya adalah:-

- Menguatkan tulang

- Memperbaiki krem, kekejangan dan kebas-kebas

- Meringankan stress

- Membaiki masalah haid

- Pengalkalian tubuh

- Memperbaiki hiperaktiviti perut dan sakit gastrik

- Vitamin D meningkatkan penyerapan kalsium

- Forsforus menguatkan kerangka

-Magnesium menggalakkan komposisi tulang dan rawan. Membantu sistem saraf. Mengaktifkan enzim untuk menghasilkan tenaga, pengecutan otot dan saraf. Menstabilkan denyutan yang tidak sekata pada pesakit jantung.Menghalang endapan kalsium.Menyerap air dan membantu melancarkan sistem pembuangan

- Zinc, Boron, Manganes, Kuprum : memelihara metabolisma kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang dan rawan.

Oleh sebab manfaat diataslah Ostematrix ni antara yang sesuai kepada beberapa masalah kesihatan seperti:-

- Masalah pencernaan
- Sembelit
- Penyakit jantung / atrok / hypertensi
- Tekanan daraj rendah
- Tahap gula rendah
- Gout
- MAsalah ginjal dan pundi kencing
- Depresi
- Krem2 kaki
- Masalah tidur
- MIgrain
- Vertigo
-Parkinson
- Arthritis
- masalah kuku
- dan banyak lagi....

Cerita dari pengguna Ostematrix ni... NIicerita special sikit..
Credit kepada AnakkuWiraku, up line saya...


Selain dari tu ni juga antara testimoni pengguna...




Ok setakat ini sahaja untuk hari ni ya.. Ketemu lagi di entry akan datang...
Jika nak tanya apa-apa pm saya ya.....

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease