Thursday, 17 October 2013

NAK TURUNKAN BERAT BADAN? LECITHIN ATAU OMEGA GUARD?

Rasanya saya tidak perlu menerangkan dengan lebih lanjut tentang lecithin.. Memang ramai yang mengamalkannya mendapati penurunan berat atau maintain berat badan mereka..

Hari ini, saya ingin share tentang omega guard dan penurunan berat badan.

Shaklee Omega Guard merupakan minyak ikan berjenis omega - 3. Ia adalah asid lemak yang penting yang tidak dapat dihasilakn oleh tubuh badan. Terdapat banyak manfaat Omega - 3 termasuklah membantu dalam rembesan hormon dan mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon.
Ia juga membantu dalam melicinkan peredaran darah, menentang pembekuan darah dan membantu menurunkan kolestrol yang jahat.

Dari segi penurunan berat badan pula, menurut pembacaan, terdapat kajian yang menunjukkan bahawa mereka yang mengambil minyak ikan omega -3 dan bersenam secara sederhana berjaya menurunkan berat badan lebih tinggi dari mereka yang bersenam tetapi tidak mengambil minyak ikan.

Teori disebalik ini adalah minyak ikan meningkatkan aliran darah ke dalam otot dan ini meningkatkan kesan bersenam. Dengan senaman 45 min x 3 kali seminggu, tubuh anda akan membakar lebih banyak kalori lemak berbanding mereka yang hanya bersenam sahaja.

Selain dari ini, minyak ikan jenis EFA menghasilkan hormon yang dipanggil eicosanoids. Hormon ini menstabilkan sistem penghadaman dan penghasilan insulin.
Apabila kita makan makanan karbohidrat seperti nasi, karbohidrat ini akan ditukar kepada lemak. Proses ini memerlukan insulin. Insulin yang berlebihan akan menggalakkan lemak badan disimpan dan tidak dibakar untuk pembebasan tenaga.
Apabila seseorang mengamalkan minyak ikan omega - 3, tahap level insulin berkurang sebanyak 50%. Ini membolehkan seseorang menggunakan lemak tadi untuk tenaga dan bukan disimpan dalam badan.

Ini merupakan petikan yang saya ambil dari Livestrong... menerangkan fungsi omega 3 dalam penurunan berat badan.

2. Burn Weight with Omega 3


Researchers in Australia reported studies that show people who take omega-3 fish oil and exercise moderately lose more weight than people who exercise, but don't use fish oil. The theory is that fish oil improves blood flow to muscles, which increases the benefits of exercise. With fish oil and 45 minutes of exercise three times a week, the body burned more fat calories than people who just did the exercise.

3. Increase Metabolism

EFAs produce hormones called eicosanoids that regulate digestion and insulin production. In addition to converting carbohydrates to fat, insulin reduces fat used for fuel, instead promoting fat storage. When people regularly consume omega-3 fish oil, insulin levels drop 50 percent lower, allowing individuals to use fat for energy.


So, sekarang dah diterangkan apa fungsi Omega Guard dalam menurunkan berat badan.. Jadi mana satu nak ambil?? Mana-mana satu pun boleh atau kedua-duanya sekali lagi bagus.. Lecithin tu memecahkan lemak manakala omega meningkatkan metabolisma dan aliran darah lebih efektif ke otot2..

fat burning




Sekian saja untuk hari ni ya..  Nak info lagi, PM saya ya....

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 


* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease




Wednesday, 9 October 2013

KULIT PETUNJUK KEPADA KEADAAN DALAMAN ANDA

Kita sering dengar orang cakap, keadaan kulit kita menunjukkan apa yang berlaku dalam tubuh badan kita.
Ini memang betul. Beberapa keadaan kulit mungkin menunjukkan kita bahawa terdapat beberapa isu kesihatan yang perlu diambil tindakan. Jemput teruskan pembacaan untuk mengetahui keadaan kulit ini.
(Info ni saya odapat hasil dari pembacaan saya ya...)




KULIT KERING

Kulit kering yang bukan disebabkan oleh eczema, proriasis atau elergy, atau masalah cuaca, mungkin petunjuk kepada beberapa masalah kesihatan.
Satu penyebab kulit kering selain dari kurang minum air adalah kekurangan asid lemak Omega-3 dalam tubuh badan kita. Omega-3. Omega -3 memainkan peranan penting dalam menguatkan sel membran dan pembaharuan sel. Ini lah yang memastikan kulit sentiasa lembap dan berseri. Proses pembinaan semula sel kulit lambat berlaku menjadi penyebab kepada kekeringan pada kulit termasuklah kelimumur.

Beberapa masalah kesihatan yang agak serius juga boleh menyebabkan kulit kering seperti kesukaran tubuh badan mengawal gula dalam darah, penyakit berkait dengan hati, masalah buah pinggang, hypothyroid dan lymphoma. Namun ini hanyalah petunjuk ya, tidak semestinya ini sebabnya.


JERAWAT (BAGI DEWASA)

Jika tiba-tiba banyak jerawat keluar pada muka atau bahagian tubuh badan lain, ia mungkin petunjuk kepada kehidupan stress yang tinggi dan pemakanan yang tidak sihat. Pemakanan tidak sihat seperti 'fast food', makanan yang diproses dan sebagainya mungkin menyebabkan toksik dalam tubuh badan meningkat. Toksik ini mungkin dikeluarkan melalui kulit dan boleh menyumbatkan pori-pori kulit.

Stress pula menyebabkan penghasilan sebum yang lebih tinggi. Sebum adalah minyak yang dihasilkan oleh tubuh badan untuk tujuan melindungi tubuh dari infeksi. Tetapi jika berlebihan, ia boleh menyumbatkan liang kulit dan terjadinya jerawat.

Selain dari itu, bagi golongan wanita, ia mungkin petanda kepada ketidakstabilan hormon. Ketidakstabilan hormon juga boleh menyebabkan sebum lebih banyak dihasilkan.


KULIT YANG TERAMAT GATAL

Jika anda rasa kulit gatal bukan seperti biasa, rasa seperti gatal tersebut datang dari dalam kulit anda. Disapukan krim pun masih tidak memberi kelegaan. Ini mungkin disebabkan oleh kehadiran sel yang tidak normal dalam aliran darah.
Jika terdapat simptom lain seperti bengkak, penurunan berat badan tanpa sebab, lesu sukar bernafas, sila berjumpa doktor dengan cepat kerana ia adalah tanda awal penyakit cancer.

Itulah beberapa keadaan kulit yang mungkin petunjuk kepada beberapa masalah kesihatan.
Disamping menyapu skin care pada kulit kita, apa kata cuba selesaikan masalah ini dengan menangani masalah dari dalam tubuh badan kita. Amalkan senaman dan pemakanan yang sihat.
Jika anda rasa ada keperluan untuk mengamalkan supplement,  teruskan amalan ini kerana ia membantu memenuhi keperluan nutrisi yang sukar kita penuhi.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan berkenaan supplemen, boleh ajukan persoalan pada saya.. Tidak kiralah supplement untuk kulit cantik, menstabilkan hormon, detox... Saya mungkin boleh membantu anda...

Sekian saja untuk hari ni ya..  Nak info lagi, PM saya ya....
 
Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 


* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease


 

Wednesday, 2 October 2013

LECITHIN BANTU STABILKAN KOLESTROL (bukan sekadar menurunkan berat badan)

Produk paling hot sekarang LECITHIN...
Memang ramai sangat orang cari lecithin, sejak mula bulan puasa lagi.. Bulan lepas sahaja saya telah buat pengiriman sebanyak 60 botol..

Ramai yang mencari Lecithin untuk membantu mereka menurunkan berat badan..
Namun Lecithin ni banyak manfaatnya.. Antara yang penting  adalah:-

Lecithin membantu dalam proses metabolisma, kolestrol, triglycerides dan lipids darah.

  • Lecithin memecahkan lemak terutamanya kolestrol
  • Ia membantu menurunkan serum kolestrol dan meningkatkan kolestrol baik (HDL)
  • Membantu mengawal paras triglycerides
  • Bertindak sebagai pembersih salur darah dengan memecahkan lemak yang tersendat dalam pembuluh darah
  • Ia juga mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolestrol

Itulah salah satu manfaat utama Lecithin. Biar pun OmegaGuard (minyak ikan) lebih popular dalam menurunkan kolestrol namun ada pengamal Lecithin pun mendapat kesan dengan pengambilan lecithin:-





 
Sekian saja untuk hari ni ya..  Nak info lagi, PM saya ya....
 
Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 

 


* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease