Tuesday 14 January 2014

PENTINGNYA MAKAN SAYURAN

HAPPY NEW YEAR!!!

Sudah 15 hari kita di tahun 2014 ni, baru hari ni sempat nak up date blog...
Hari ni hatiku baru relax sikit, anak yang masuk darjah satu dah ada kawan di sekolah...
Seminggu saya bersembunyi belakang tiang setiap masa rehat sekolah.. oh anak ku...

AHHH... Nak umumkan dulu bulan Januari 2014, promosi produk adalah:
ALFALFA COMPLEX... 
tak kira size, S (330bj) atau L (700bj)..

alfalfa shaklee


Hari ni, sempena bulan Alfalfa, bulan detox, bulan banyakkan susu ibu, bulan nak slim, dan macam-macam lagi manfaat raja tumbuhan ini, saya ingin menulis sikit pasal kepentingan memakan sayuran..
Ha ha, kena tunjuk jari pada muka saya sendiri.. setiap hari hanya satu hidangan sayur saja yang saya makan.. Kalau hari ni makan sandwich, tak de lah makan sayur...
Hmm.. ok mari terus membaca ya...

************************************************************************
Sayur merupakan jenis makanan penting bagi manusia untuk menjaga kesehatan. Sayuran hijau seperti daun selada, bayam, buncis, kangkung, daun pepaya, dan yang lainnya ternyata memiliki beragam manfaat kesihatan.

Sayuran membantu pertumbuhan. Sayuran mengandung banyak vitamin dan mineral penting seperti vitamin A, C, E, dan kalium. Vitamin dan mineral itu mampu membangun jaringan tubuh dan meningkatkan pertumbuhan sel.

Sayuran mampu melawan penyakit. Zat yang terkandung pada sayuran dapat melindungi tubuh badan  dari penyakit seperti diabetes, membantu menurunkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan beberapa jenis cancer.

Sayuran membantu terhidrasi. Kita mungkin tidak sedar akan hal ini. Sayur seperti Brokoli dan kobis merupakan antara makanan yang mengandungi air lebih dari 90%. Karot pula mengandungi 87%.

Sayuran mencegah obesiti.  Ini kerana zat-zat yang ada di dalam sayuran rendah kalori dan rendah lemak namun memiliki nutrisi yang tinggi. Nutrisi yang ada dalam sayuran mampu diserap tubuh dengan sempurna. Kita masih boleh rasa kenyang dengan memakan sayuran untuk menggantikan makanan yang berkalori dan berlemak tinggi.

Sayuran kaya serat. Salah satu manfaat memakan serat sudah tentulah mencegah sembelit. Ia juga merendahkan risiko terkena penyakit jantung dan kolesterol.
Ia juga membantu menurunkan kadar glukosa dengan memperlambat proses penyerapan gula dalam aliran darah, menjadikannya pilihan makanan yang tepat untuk penderita diabetes.

Banyak lagi manfaat memakan sayuran ni..
Namun terus terang SAYA KURANG MAKAN SAYUR..
Saya mengamalkan Alfalfa Complex dan lain-lain supplement Shaklee untuk mendapatkan manfaat yang disebut diatas.

Alfalfa complex merupakan daun-daun kering tumbuhan alfalfa yang dibiakan menjadi serbuk dan dijadikan dalam bentuk tablet.
Alfalfa membekalkan protin, asid amino, klorofil, serat 15 zat galian, 10 jenis vitamin, 8 enzim dan fitokimia.

Antara manfaatnya:
- Mencuci darah, hati dan usus
- Melawan alahan
- Membaiki penghadaman
- Menyingkir lemak dan kolestrol
- Melegakan keletihan
- Mencegah atritis
Dan banyak lagi...

So, yang tidak suka makan sayur, jomlah makan supplement macam alfalfa ni..
Yang nak kurus, makanlah alfalfa complex dengan lecithin anda tu agar lebih membantu dalam proses buang lemak..

p/s. Dapatkan cara makan Alfalfa Complex dari saya ya...

Ok sekian untuk hari ini.. JAngan lepaskan peluang promo Jan ni ya....
 Jika nak info pasal supplemen, Sila;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN


No comments:

Post a Comment