Thursday, 13 February 2014

DAUN BETIK RAWAT DENGGI

Kes denggi Selangor meningkat 354%

February 12, 2014

Kes denggi tertinggi adalah daerah Petaling (2738 kes), 
Hulu Langat (1784 kes), Gombak (644 kes) dan Klang (775 kes).

Wabak denggi yang kini kian merebak sehingga wad hospital tidak cukup di beberapa hospital.
Umum mengetahui bahawa buah betik adalah kaya dengan vitamin A dan C. Namun, ramai yang tidak menyedari bahawa daun betik juga boleh digunakan dalam merawat demam denggi.

Satu kumpulan penyelidik dari Institute for Medical Research, Malaysia yang diketuai oleh Dr. Soobitha Subenthran telah menemui bahawa just daun betik dapat meningkatkan bilangan sel platlet darah di dalam pesakit demam denggi.

Kumpulan tersebut telah bekerjasama dengan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang bagi melakukan kajian klinikal ke atas 228 pesakit demam denggi dan demam denggi berdarah. Separuh dari pesakit tersebut telah diberikan 50 gram jus daun betik selama tiga hari berturut-turut. Dalam masa yang sama, bacaan bilangan sel platlet darah pesakit-pesakit telah di ambil selama dua hari. Didapati bahawa pesakit yang menerima jus daun betik mempunyai kadar bilangan sel platlet yang lebih tinggi berbanding pesakit yang tidak mengambilnya.
- See more at: http://www.majalahsains.com/2013/07/penyelidikan-daun-betik-pengubat-denggi/#sthash.XKCrjPFH.dpuf

Pada tahun lepas, seorang kawan rapat, suami isteri telah kena denggi. Dan antara usaha yang dibuat adalah minum jus daun betik dan sup ketam. Memang didapati sel platlet darah mereka meningkat. Rasa macam mereka minum jus ajaib pula. Sebab tulah saya nak sangat share info ni..

Umum mengetahui bahawa buah betik adalah kaya dengan vitamin A dan C. Namun, ramai yang tidak menyedari bahawa daun betik juga boleh digunakan dalam merawat demam denggi.

Satu kumpulan penyelidik dari Institute for Medical Research, Malaysia yang diketuai oleh Dr. Soobitha Subenthran telah menemui bahawa just daun betik dapat meningkatkan bilangan sel platlet darah di dalam pesakit demam denggi.

Kumpulan tersebut telah bekerjasama dengan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang bagi melakukan kajian klinikal ke atas 228 pesakit demam denggi dan demam denggi berdarah. Separuh dari pesakit tersebut telah diberikan 50 gram jus daun betik selama tiga hari berturut-turut. Dalam masa yang sama, bacaan bilangan sel platlet darah pesakit-pesakit telah di ambil selama dua hari. Didapati bahawa pesakit yang menerima jus daun betik mempunyai kadar bilangan sel platlet yang lebih tinggi berbanding pesakit yang tidak mengambilnya.
- See more at: http://www.majalahsains.com/2013/07/penyelidikan-daun-betik-pengubat-denggi/#sthash.XKCrjPFH.dpuf

 Umum mengetahui bahawa buah betik adalah kaya dengan vitamin A dan C. Namun, ramai yang tidak menyedari bahawa daun betik juga boleh digunakan dalam merawat demam denggi.

Satu kumpulan penyelidik dari Institute for Medical Research, Malaysia yang diketuai oleh Dr. Soobitha Subenthran telah menemui bahawa just daun betik dapat meningkatkan bilangan sel platlet darah di dalam pesakit demam denggi.

Kumpulan tersebut telah bekerjasama dengan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang bagi melakukan kajian klinikal ke atas 228 pesakit demam denggi dan demam denggi berdarah. Separuh dari pesakit tersebut telah diberikan 50 gram jus daun betik selama tiga hari berturut-turut. 

Dalam masa yang sama, bacaan bilangan sel platlet darah pesakit-pesakit telah di ambil selama dua hari. Didapati bahawa pesakit yang menerima jus daun betik mempunyai kadar bilangan sel platlet yang lebih tinggi berbanding pesakit yang tidak mengambilnya

Sumber:  http://www.majalahsains.com/2013/07/penyelidikan-daun-betik-pengubat-denggi
Research article : http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/616737/

Cara Penyediaan Jus Daun Betik

Bersihkan 2 helai daun betik.
Tumbuk sehingga jus terhasil. 
Turaskan dengan kain bersih.
HAnya perlu minum 2  sudu teh sehari.
Jangan masak atau cuci daun dengan air panas.


SUPPLEMENT SHAKLEE?

Kami mencadang beberapa suplemen yang meningkatkan imun sistem. Paling penting NUTRIFERON.
Kerana, ia meningkatkan sistem ketahanan tubuh badan menentang virus.
Jom lihat testimoni ni...






Ok, sampai ketemu lagi ya... Jika anda nak order produk shaklee, sila contact saya ya...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN
















Umum mengetahui bahawa buah betik adalah kaya dengan vitamin A dan C. Namun, ramai yang tidak menyedari bahawa daun betik juga boleh digunakan dalam merawat demam denggi.

Satu kumpulan penyelidik dari Institute for Medical Research, Malaysia yang diketuai oleh Dr. Soobitha Subenthran telah menemui bahawa just daun betik dapat meningkatkan bilangan sel platlet darah di dalam pesakit demam denggi.

Kumpulan tersebut telah bekerjasama dengan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang bagi melakukan kajian klinikal ke atas 228 pesakit demam denggi dan demam denggi berdarah. Separuh dari pesakit tersebut telah diberikan 50 gram jus daun betik selama tiga hari berturut-turut. Dalam masa yang sama, bacaan bilangan sel platlet darah pesakit-pesakit telah di ambil selama dua hari. Didapati bahawa pesakit yang menerima jus daun betik mempunyai kadar bilangan sel platlet yang lebih tinggi berbanding pesakit yang tidak mengambilnya.
- See more at: http://www.majalahsains.com/2013/07/penyelidikan-daun-betik-pengubat-denggi/#sthash.XKCrjPFH.dpuf

Umum mengetahui bahawa buah betik adalah kaya dengan vitamin A dan C. Namun, ramai yang tidak menyedari bahawa daun betik juga boleh digunakan dalam merawat demam denggi.

Satu kumpulan penyelidik dari Institute for Medical Research, Malaysia yang diketuai oleh Dr. Soobitha Subenthran telah menemui bahawa just daun betik dapat meningkatkan bilangan sel platlet darah di dalam pesakit demam denggi.

Kumpulan tersebut telah bekerjasama dengan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang bagi melakukan kajian klinikal ke atas 228 pesakit demam denggi dan demam denggi berdarah. Separuh dari pesakit tersebut telah diberikan 50 gram jus daun betik selama tiga hari berturut-turut. Dalam masa yang sama, bacaan bilangan sel platlet darah pesakit-pesakit telah di ambil selama dua hari. Didapati bahawa pesakit yang menerima jus daun betik mempunyai kadar bilangan sel platlet yang lebih tinggi berbanding pesakit yang tidak mengambilnya.
- See more at: http://www.majalahsains.com/2013/07/penyelidikan-daun-betik-pengubat-denggi/#sthash.XKCrjPFH.dpuf
Umum mengetahui bahawa buah betik adalah kaya dengan vitamin A dan C. Namun, ramai yang tidak menyedari bahawa daun betik juga boleh digunakan dalam merawat demam denggi.

Satu kumpulan penyelidik dari Institute for Medical Research, Malaysia yang diketuai oleh Dr. Soobitha Subenthran telah menemui bahawa just daun betik dapat meningkatkan bilangan sel platlet darah di dalam pesakit demam denggi.

Kumpulan tersebut telah bekerjasama dengan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang bagi melakukan kajian klinikal ke atas 228 pesakit demam denggi dan demam denggi berdarah. Separuh dari pesakit tersebut telah diberikan 50 gram jus daun betik selama tiga hari berturut-turut. Dalam masa yang sama, bacaan bilangan sel platlet darah pesakit-pesakit telah di ambil selama dua hari. Didapati bahawa pesakit yang menerima jus daun betik mempunyai kadar bilangan sel platlet yang lebih tinggi berbanding pesakit yang tidak mengambilnya.
- See more at: http://www.majalahsains.com/2013/07/penyelidikan-daun-betik-pengubat-denggi/#sthash.XKCrjPFH.dpuf
Umum mengetahui bahawa buah betik adalah kaya dengan vitamin A dan C. Namun, ramai yang tidak menyedari bahawa daun betik juga boleh digunakan dalam merawat demam denggi.

Satu kumpulan penyelidik dari Institute for Medical Research, Malaysia yang diketuai oleh Dr. Soobitha Subenthran telah menemui bahawa just daun betik dapat meningkatkan bilangan sel platlet darah di dalam pesakit demam denggi.

Kumpulan tersebut telah bekerjasama dengan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang bagi melakukan kajian klinikal ke atas 228 pesakit demam denggi dan demam denggi berdarah. Separuh dari pesakit tersebut telah diberikan 50 gram jus daun betik selama tiga hari berturut-turut. Dalam masa yang sama, bacaan bilangan sel platlet darah pesakit-pesakit telah di ambil selama dua hari. Didapati bahawa pesakit yang menerima jus daun betik mempunyai kadar bilangan sel platlet yang lebih tinggi berbanding pesakit yang tidak mengambilnya.
- See more at: http://www.majalahsains.com/2013/07/penyelidikan-daun-betik-pengubat-denggi/#sthash.XKCrjPFH.dpuf

Wednesday, 12 February 2014

IBU MENYUSUKAN ANAK, RASA PENING DAN NAK PENGSAN

Ibu-ibu menyusukan anak, jika anda antara yang sering merasa pening atau nak pengsan, jangan pandang remeh kepada masalah ini.

Terdapat beberapa sebab umum terjadinya rasa pening ni :-

1) Benign positional vertigo. Ini adalah keadaan dimana kita merasa pening selama 30 saat apabila bangun dari posisi miring (Side-lying position) selepas menyusukan anak.
2) Dehidrasi atau tidak cukup air dalam badan
3) Kurang kandungan gula dalam aliran darah
4) Mengandung
5) Kekurangan zat
6) Sakit seperti selsema, allergy, thyroid dlll

Dalam kebanyakkan kes, rasa pening ini tidak memerlukan ubat kerana ia anda mungkin hanya kekurangan air atau kurang makan. Jika anda merasa pening semasa berdiri, peganglah sesuatau untuk menyokong berat badan anda. Jangan angkat baby sehinggalah pening tu hilang.
Minum dam makan harian perlu cukup dan seimbang. Anda mungkin perlu minum air setiap kali anda menyusukan anak atau bila rasa pening.

Makan snek yang merangkumi protin dan karbohidrat diantara makan berat, anda macam pada pukul 10pagi dan 4 petang. Ini membantu menstabilkan kandungan glukos dalam darah. Apa-apa pun memang baik jika anda dapat nasihat dari doktor juga. 

Saya ingin lebarkan penjelasan 'kekurangan zat'. Kekurangn zat besi boleh menjadi penyebab kepada anemia. Salah satu symptom anemia adalah rasa pening. Ramai ibu yang mengalami masalah HB rendah semasa mengandung. Ada kalanya ia berlarutan sehingga ibu beranak dan menyusukan anak.
Jika ini adalah masalah anda, saya sangat2 cadangkan anda untuk mengamalkan supplement dari Shaklee khasnya produk VITALEA IRON FORMULA. Vitalea membekalkan multivitamin dan mineral termasuklah zat besi. Even pengguna2 Shaklee yang mengandung telah mendapat kesan kenaikan HB mereka selepas makan supplemen shaklee.
Ini antaranya:-






Namun Vitalea kalau boleh diambil dengan lengkapnya sebagai set Wellness, lagi bagus...

Ok, sampai ketemu lagi ya... Jika anda mo order Vita-Lea, yang sememangnya ada promo bulan ni, PM saya ya...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN














Monday, 10 February 2014

ADAKAH ANDA PERLUKAN SUPPLEMEN MULTIVITAMIN DAN MINERAL?

Pertama sekali, persoalan seperti ini memerlukan pemahaman apakah itu multivitamin dan mineral.

VITAMIN: Kompaun kimia organik yang perlu untuk tubuh badan untuk perkembangan atau tumbuseran yang normal, untuk metabolisma (kerana ia menghasilkan tenaga dalam sel kita) dan kesihatan.

Kita perlu vitamin untuk membina enzim dan hormon, yang mana diperlukan untuk terus hidup. Vitamin perlu diperolehi dari makanan atau supplemen. Tubuh badan tidak boleh buat magic untuk menghasilkan vitamin.

MINERAL: Elemen kimia bukan organik seperti kalsium atau potassium. Juga diperlukan oleh tubuh badan untuk tumbuseran, metabolisma, kesihatan, pembinaan hormon dan enzim. Sama seperti vitamin, ia perlu diperolehi melalui makanan.



Berapa banyak multivitamin dan mineral yang kita perlukan?

Kalau cari jawapan ni di Google, berlain-lain jawapan yang akan diperolehi.
Namun biasa yang dirujuk adalah RDAs (Recommended  Dietary Allowances) atau ia juga dikenali sebagai DRIs (Dietary Reference Intake)...
Mesti u all cakap, "Oh! ini pula ertinya.."
Kalau anda pengedar Shaklee, pasti sudah biasa dengan terms ni kan?

Contohnya: 
RDAs untuk orang dewasa. 
Kalsium ... 1,000 - 1,200mg

RDAs inilah yang dirujuk sebagai jumlah vitamin dan mineral yang MINIMUM perlu kita dapat setiap hari.

Ah... Mari kembali pada Tajuk...


Perlukah makan supplemen Multivitamin dan Mineral?

Saya quote ni, hasil dari pembacaan...

"The average person can get the RDAs and AIs for vitamins and minerals simply by eating a reasonable diet containing PLENTY of whole grains and FRESH fruits and vegetables."

Yeah Right...
Pertama sekali, siapakah diantara kita ni average person yang betul2 ikut pemakanan diatas?
Jangan cari sana sinilah. Saya contoh yang baik.. he he. Basic pemakanan saya, roti, nasi, seketul daging atau ikan goreng, sikit sayur - kadang tiada. Malam makan sosej atau burger atau sardin tin buat sanwic..
Fruits? sangat sedikit...  hmmm, tunggu taun baru cina makan banyak oren..

Lets get real lah...
Bukan senang nak penuhi pemakanan yang seimbang. Makanan fast food memang sentiasa menarik perhatian saya..

Ok.. bagaimana pula yang masak di rumah?
Sememangnya ini adalah option yang sangat baik.
Namun, kita tidak dapat nafikan bahawa banyak vitamin dan mineral yang hilang semasa proses memasak.
Lebih lama kita simpan makanan, lebih banyak vitamin yang hilang. Ini terutamanya vitamin C, Thiamin dan b complex. Lain lah kalau kita petik dari dusun dan terus makan..

Mari kita lihat kanak-kanak pula. Berapa ramai kanak-kanak yang memilih makanan sekarang? Dan yang memilih ni, berapa ramai kanak-kanak yang memilih ayam goreng berbanding ayam yang kena stim?
Ni lagi best: Berapa ramai kanak-kanak yang tidak makan sayur?

Golongan wanita pula, yang mengandung atau menyusukan anak.. atau pun yang single..
Menurut RDAs kita memerlukan 1000mg - 1200mg kalsium untuk kesihatan tulang dlll. bererti 3-4 gelas susu.. Sanggup kah kita minum banyak ni? cheese, yogurt, ikan bilis, berapa banyak kita boleh makan dalam sehari?

Bagaiman pula yang berdiet, yang tak biasa makan banyak.... ahhh.. tidak perlu saya buat panjang lebar.. kita pasti tahu tahap pemakanan kita.. Ni belum masuk bab seperti udara yang kian tercemar, asap rokok yang menggangu kesihatan....  terlalu banyak impaknya...

Semua keadaan diatas memberi kita jawapan yang ringkas.

Supplemen menjadi satu kepentingan dalam pemakanan harian kita.

Kata sebuah buku:

"Taking Multivitamin and mineral supplement is sensible insurance - it makes sure you get everything you need".

Namun ia yang minimum ya.. sebab tu ada yang memerlukan lebih dari sekadar multivitamin.

Ok.. Cukuplah setakat ni.. terasa pula saya ni macam anty POK PEK POK PEK gitu..
Namun, pertimbangkanlah supplemen... Mulakan dengan Multivitamin Vitalea..
Sebab ia adalah bersumberkan alam semulajadi. Ia berinteraksi dengan baik dengan tubuh badan.
Dan ia juga ada promo bulan ni...

multivitamin, tingkatkan tenaga, rasa lesu






Orait... See u all again!

Jika anda ingin mencari makanan tambahan sepanjang breastfeeding journey anda, pm2 me ya!

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN







Wednesday, 5 February 2014

TIADA SUSUIBU PADA 1-3 HARI PERTAMA...

Hari ni saya ingin share lagi tentang penyusuan susuibu pada 1-3 hari pertama.
Masih ramai lagi ibu-ibu diluar sana yang rasa mereka tidak mampu memberi susuibu pada anak mereka kerana terasa mereka tiada susuibu...



Pada 1-3 hari pertama, selalunya ibu akan merasakan breast mereka berat dan penuh tetapi tidak ada susu yang keluar. Pam pun tiada yang keluar...
Ini merupakan keadaan dimana susu pekat colostrum (kuning)  dalam proses pertukaran kepada susuibu yang berwarna putih.
Namun ada keadaan dimana pertukaran ini mengambil masa lebih lama dari 3 hari. Jangan stress dan terus mengatakan anda tidak mempunyai susu.


Pahami keadaan ini:-

  • Size perut baby adalah sebesar buah ceri
  • Apabila baby menyusu pada hari pertama, baby hanya minum colostrum lebih kurang 5ml (satu sudu teh) sahaja pada setiap kali baby menyusu. Jika ibu terus menyusukan baby, susuibu akan bertambah banyak mengikut kehendak baby.
  • Apabila baby mencapai usia 3 hari, saiz perutnya masih kecil. lebih kurang 20ml sahaja setiap kali baby menyusu. 20ml = 4 sudu teh. Sebab itulah baby menyusu setiap 2 jam (lebih atau kurang). Ini bukan bermaksud baby tidak cukup susu.

sumber : The Zmom



Konsep penyusuan susuibu yang paling utama:-

  • Kuantiti susuibu yang dihasilkan bergantung pada kekerapan breast dikosongkan yakni melalui penyusuan secara lansung mahupun menggunakan pam.
  • Pada masa pantang, masa untuk menstabilkan susuibu, penyusuan secara lansung amat penting. Ini melibatkan ransangan dan penghasilan hormon menyusu siibu justeru itu, lebih banyak susu akan terhasil mengikut keperluan baby.
  • Pemakanan amat penting kerana inilah yang menyokong penghasilan susuibu, kecergasan dan kesihatan ibu.
  • Cuba jangan berikan baby susuibu melalui botol, susu formula atau air pada usia sekecil ini. Ini boleh menyebabkan baby tidak mahu menyusu secara lansung dan menyebabkan susuibu anda akan berkurang. Timbul masalah susuibu tidak cukup pula.

Lastly,
Start Out Right from the very begining...

Setakat ini untuk hari ini. Semoga ia dapat membantu memberi pengetahuan tambahan bagi ada.
Jika anda ingin mencari makanan tambahan sepanjang breastfeeding journey anda, pm2 me ya!

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN


Tuesday, 4 February 2014

MULTIVITAMIN (VITALEA) SEBAGAI BOOSTER TENAGA?

Saya ada seorang kawan, seorang wanita yang kawal pemakanan agar berat badan tidak naik.
Malam beliau memang kurang makan. Nasi tidak disentuh lansung belah malam.
Satu kesan dari diet ini adalah, beliau merasa sentiasa letih. Tidak bertenaga.
Dari sinilah beliau mula makan Vitalea dan sehingga kini menjadi booster tenaga beliau.

Bagaimana Vitalea membantu?

Menurut WebMD:


Many energy supplements are derived from the nutrients, proteins, fats, and amino acids that are already in our bodies or that we get from food. And they do work -- in a sense. “Research has clearly shown that these compounds support the energy metabolism process,” says Shao. They affect how the body processes the nutrients we eat and converts them into energy.

Jelas sekali nutrien dari makanan ditukar kepada tenaga oleh sistem tubuh badan kita. Apabila pemakanan kita terhad dengan crash diet, tubuh badan tidak dapat berfungsi dengan seimbang. Proses penukaran tenaga tidak adapat berjalan dengan lancar kerana proses ini memerlukan beberapa nutrien seperti

  • B vitamins, like vitamin B6, vitamin B12, folic acid, thiamine, niacin
  • Creatine, carnitine, and amino acids like tyrosine, phenylalanine, taurine 
  • C0Q10
Dalam Vitalea Iron Formula ia mengandung 12 Vitamin dan 7 mineral. Ini termasuklah Vitamin A, B, C, D, E, Thiamin, Riboflavin, Niacin, Biotin dan lain-lain lagi. Disini Vitalea bertindak sebagai salah satu sumber nutrisi.

vitalea shaklee


Bagaimana jika anda seorang pengamal pemakanan yang sihat dan seimbang?? Hmm, dalam keadaan ini, mungkin anda tidak akan nampak impak yang besar dalam peningkatan tenaga. Mungkin ada sebab lain kenapa anda rasa lemah...

Namun bagi anda yang sering berdiet dan kurang makan, Multivitamin Vitalea Iron Formula adalah antara supplement yang perlu anda pertimbangkan. Bukan sahaja ia membantu melengkapkan nutrisi tapi anda juga akan mendapat menikmati beberapa kelebihan vitamin ini.
Kelebihan atau perbezaan Vitalea Iron Formula:-

  • Tablet Vitamin yang paling pantas larut dalam air dan tubuh manusia
  • Mineral yang terkandung mudah berintegrasi dengan protin untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil
  • Ujian teknikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-lea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%
  • Telah dipilih sebagai THE BEST MULTIVITAMIN oleh Center for Science di Amerika Syarikat 

Ok sekian untuk hari ini..
 Jika nak info pasal supplemen, Sila;

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com 


SALAM MESRA YA.....
Julie
HbN