Wednesday, 27 August 2014

PEMAKANAN YANG SESUAI UNTUK KANAK-KANAK MEMPUNYAI ASMA / LELAH



Jika anak anda mempunyai lelah atau asma, ada kemungkinan makanan yang dimakan mempunyai penggaruh keatas kekerapan terjadinya serangan asma.

Kenyataan yang saya baca dari Livestrong.com. (Gambar pun credit kepada: Livestrong.com)
Serangan asma telah dikaitkan dengan alergi makanan selain dari alergi pada habuk/alergen pada udara. Namun, alergi ini agak sukar untuk di ketahui sebab kesan alergi makanan tidak semestinya terus berlaku sebaik selepas memakan makanan alergi. Ada yang selepas beberapa jam baru symptom asma keluar, ada pula selepas beberapa hari.

asma, shaklee, pemakanan, kanak


Makanan alergik sebegini selalunya jenis makanan seperti dibawah:

Some foods that are common allergens, and may affect asthma, are milk, cheese, egg, wheat, yeast, preservatives and colorings. However, if he’s not allergic to those foods, your child may get asthma relief from consuming some of them.

Apa yang saya ingin kongsikan disini bukanlah makanan yang akan menyebabkan serangan asma berlaku. Tetapi saya nak explain beberapa kategori makanan yang sesuai dijadikan diet harian kanak-kanak agar simptom asma anak boleh dikurangkan.


BUAH-BUAHAN DAN SAYURAN
Buah-buahan dan sayuran membekalkan antioksidan yang mampu membantu dalam meningkatkan system imun atau sistem ketahanan tubuh badan. Sebab inilah dipercayaii ia boleh mengurangkan risiko penyakit asma. Dan jika kanak-kanak dah memang ada masalah asma, ia mengurangkan kekerapan symptom serangan asma.
Menurut USDA, minimum pun ½ cawan sayuran dalam sehari perlu diberi pada kanak-kanak.

asma, shaklee, pemakanan, kanak

KALSIUM DAN MAGNESIUM
Para Saintis telah membuat kajian dan percaya Kalsium mempunyai kesan anti-asma. Tidak diterangkan apa bagaiman ia membantu, namun, menurut kajian, kanak-kanak yang mengambil kalsium agak kurang yang akan kena asma.

Researchers from the International Study of Asthma and Allergies in Childhood -- ISAAC -- , in Auckland, New Zealand, have studied more than 700,000 children, and in 2009 published their findings in the "European Respiratory Journal," saying that children who consumed more calcium were less likely to get asthma. In his Saudi Arabia study, Dr. Seaton found the same thing.

Kanak-kanak berumur 4-8 tahun harus mendapatkan 800 milligrams kalsium dan 130 milligrams magnesium setiap hari.  2 gelas susu mampu membekalkan 75% kalsium dan lebih 50% magnesium dari keperluan seseorang kanak-kanak.  Kalsium juga boleh diperolehi dari makanan tenusu seperti cheese and yogurt. Magnesium pula dari cereal, kekacang, ikan, dan sayuran hijau.

asma, shaklee, pemakanan, kanak, kalsium


ASID LEMAK OMEGA-3
Terdapat 2 jenis asid lemak yang kanak-kanak perlukan dalam diet mereka. Omega-3 dan Omega-6. Kedua-dua ini membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan tubuh badan.

Kajian ISAAC telah menunjukkan 75% kanak-kanak yang makan ikan segar mempunyai kurang risiko mendapat penyakit asma. Dan, supplemen minyak ikan mengurangkan kekerapan sekurang-kurangnya 50%. Minyak ikan ni dikategori dalam asid lemak omega-6.

In ISAAC’s studies, it found that kids who eat fresh fish are 75 percent less likely to have asthma. Dr. Broughton says that in his studies, fish oil supplements improved asthma symptoms at least half the time.

asma, omega, minyak ikan, lelah


GRAINS
Grains ni kalau dalam bahasa English membawa maksud:-

Grains are small, hard, dry seeds, with or without attached hulls or fruits layers, harvested for human or animal consumption. Agronomists also call the plants producing such seeds "grain crops". The two main types of commercial grain crops are cereals such as wheat and rye, and legumes such as beans and soybeans.

Kajian ISAAC juga menerangkan, kanak-kanak yang makan lebih grains dan kurang daging, lebih dilindungi dari symptom asma. Dicadangkan kanak-kanak mendapat 6 sajian setiap hari.

asma, shaklee, pemakanan, kanak, grains, lelah


Dari pembacaan tadi, amat penting untuk memberikan anak kita pemakanan yang lengkap dan seimbang dan sihat….. NAMUN……..

Dalam situasi saya memang berbeza. Sudah ramai yang menasihati saya untuk memberikan makanan macam ni pada anak. Tapi, anak saya pemilih makan. Banyak makanan yang anak saya tidak suka.. sayuran dan buah-buahan tidak digemari. Ikan lagilah…
Maka saya memilih memberikan supplement pada anak. Biarpun ada segelintir yang cakap tak perlu. Saya beri MealShakes dan OmegaGuard. No regrets!! Saya memang Nampak perbezaan yang ketara dalam kesihatannya….

makanan tambahan, asma, lelah, astma, omega, mealshakes, shaklee
 MealShakes - untuk membekalkan mineral dan vitamin lengkap
OmegaGuard - membekalkan minyak ikan terbaik

Jika anda curious nak tahu cerita anak saya dan asmanya... Baca sini ok....

Jangan segan2 pm saya  untuk pembelian produk shaklee ya...
Ps: Tinggal beberapa hari Promo GLA COMPLEX.. PM saya untuk info ya...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com

Friday, 15 August 2014

ATASI KULIT KERING DENGAN ASID LEMAK SIHAT

Asid-asid lemak yang sihat memainkan peranan penting dalam mengubah keadaan kulit seseorang melalui beberapa cara.

Penyataan diatas adalah sesuatu yang saya pelajari dari pembacaan saya.
Asid lemak yang dimaksudkan itu adalah asid lemak jenis poli tak tepu yang ada dalam makanan kita.
Asid lemak ni sebenarnya ada beberpa jenis; ada yang baik untuk kita, dan ada juga yang boleh memudaratkan kesihatan.

Asid lemak poli tak tepu sudah tentu tergolong dalam lemak yang baik.
Baik, sebab ia boleh mengurangkan paras kolesterol buruk (LDL), trigliserida dan jumlah kolesterol keseluruhan. Namun banyak lagi kebaikan asid lemak baik ni termasuklah untuk KECANTIKAN KULIT.


BAGAIMANA????
Asid-asid lemak poli tak tepu sudah dikenalpasti dalam membantu memelihara kelembapan kulit.
Pada dinding sel kulit, asid lemak ni adalah antara komponen penting. DAN... ia membuatkan dinding sel kulit kita lebih lembut dan mengurangkan kehilangan air...Nah!!! inilah sebab kenapa kita perlu pastikan kita mempunyai diet yang cukup untuk membekalkan asid lemak baik ini.
Kekurangan pengambilan asid ni sudah pasti menampakkan kulit kering.. kelicinan pun pasti berkurang.


MO MAKAN APA??

Untuk asid lemak jenis Omega-6, sumber makanan boleh diperolehi dari minyak bunga matahari, jagung, soya, safflower, bijan, biji benih flaks dan kacang.

Jenis Omega-3 pula dari minyak ikan laut dalam (deap sea fish) seperti salmon, tuna, sardin, makerel dan trout.

Kedua-dua jenis asid lemak omega 3 dan 6 akan memberi manfaat pada kelembapan kulit. Jangan risau, lemak baik ni tidak mengemukkan ya....


Jalan yang paling mudah, sudah pasti dengan supplement.

Asid lemak poli tak tepu boleh diperolehi dengan senang dari pengambilan supplement shaklee, salah satunya adalah GLA Complex.

kulit kering, kecantikan kulit

GLA Complex adalah tergolong dalam asid lemak omega-6.
Ia bersumberkan dari minyak biji 'borage' yang digabungkan dengan vitamin E dan minyak bunga matahari. Saya pun mengaku, saya tidak pernah nampak bunga borage ni he he he.... Namun, sudah terbukti adalah sumber GLA yang terbaik. Lebih pekat dari Evening Primrose.... Pastu, digabung pula dengan 2 komponen tadi agar keberkesanannya meningkat.... Phew... Hebat!!
Ini adalah kata2 gembira selepas memakan GLA Complex ini.

kulit kering, kulit kusam, gla complex, shaklee

kulit kering, kulit kusam, gla complex, shaklee

Bagi saya GLA Complex memang antara supplement yang saya makan setiap hari. Bila umur sudah nak cecah 40 tahun, paham-paham ja la, kulit bukan macam kulit remaja. Dengan supplementlah cara saya menjaga kulit...

Jangan segan2 pm saya  untuk pembelian produk shaklee ya...
Ps: Bulan ni ada Promo GLA COMPLEX.. PM saya untuk info ya...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com


Thursday, 7 August 2014

5 MANFAAT MINYAK IKAN

Minyak ikan yang saya bincangkan ini sebenarnya minyak yang dihasilkan oleh isi ikan. Minyak ni kaya dengan asid lemak omega 3: EPA dan DHA. Biar kita dari dalam kandungan lagi, hinggalah kita tua, minyak ikan akan terus memberi manfaat yang tinggi pada kita. Antaranya adalah:



1) Mencegah Osteoarthritis
Ini adalah masalah sakit2 sendi.  Sakit sendi ini timbul apabila tulang pada sendi sering bergesel disebabkan oleh cartilage pada sendi mungkin semakin haus atau rosak. Cecair yang bertindak sebagai kusyen pun mungkin telah berkurang. Omega 3 merupakan antara yang membantu dalam memperkuatkan tulang sendi.

2) Anti Keradangan
Ini bermaksud, omega 3 ni mempunyai kandungan anti keradangan. Ia membantu dalam mengurangkan kesakitan atau bengkak.

3) Membakar Lemak
Jika anda ingin turunkan berat badan, makanlah banyak minyak ikan. Ia bukanlah minyak yang akan buat berat naik tapi membantu dalam membakar lemak dengan cepat. Minyak ikan adalah antara yang meningkatkan metabolisma tubuh badan. Ia membantu dalam penghasilan insulin dan menstabilkan sistem penghadaman. Dan bagi yang bersenam, minyak ikan meningkatkan keberkesanan pengaliran darah ke otot-otot kita.

4) Menyihatkan Jantung
Ini memang sangat popular.Oleh kerana minyak ikan membantu dalam masalah kolestrol, menstabilkan metabolisma maka ia secara tidak lansung baik untuk kesihatan jantung. Selain dari ini, minyak ikan juga membantu dalam membaiki aliran darah dan mengelak penyumbatan ateri dari plak.

5) Meningkatkan Kesihatan Otak
Inilah yang sering kita lihat di iklan-iklan susu formula baby. DHA dan EPA.. Memang menurut kajian, minyak ikan membantu dalam perkembangan otak biar pada baby dalam kandungan lagi. Bagi yang semakin tua, minyak ikan ni membantu meningkatkan keupayaan otak.


Banyak lagi manfaatnya seperti membantu dalam kesihatan kulit kering, pertumbuhan rambut, kesihatan mata, masalah asma, alergi dan sebagainya.


Berapa banyak perlu dimakan?

Bagi yang sekadar untuk mencegah penyakit jantung, sekurang-kurangnya 500mg/sehari perlu dimakan. Pada mereka yang lebih memerlukannya, lebih tinggi yang diperlukan.
Bagi anak saya yang kuat memilih makan, saya berikan 300mg/sehari.

Sumber Omega 3 ni banyak. Jika anda tidak suka ikan maka anda boleh mengambil makanan lain yang kaya dengan omega 3 seperti  minyak flaxseed, minyak kanola, kacang, ikan, walnut, telur diperkaya omega 3,...  untuk cara yang lebih mudah ambillah suplemen Omega 3 yang terdapat dalam pasaran sekarang.

Dari Shaklee, kami ada OmegaGuard.. Sumber minyak ikan yang terbaik...



Jangan segan2 pm saya  untuk pembelian produk shaklee ya...
Ps: Bulan ni ada Promo GLA COMPLEX.. PM saya k...

Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus...
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com