Monday, 22 September 2014

3 GIGI SUSU TANGGAL BERTURUT-TURUT

gigi susu tanggal berturut




Minggu lepas, gigi susu anak saya; gigi kacip kedua bahagian bawah telah tanggal. 
2 hari selepas tu satu lagi gigi kacip kedua tertanggal. 
Dan 4 hari lepas tu, gigi tengah bahagian atas pula tanggal.
Dan kini gigi tengah atas yang satu lagi dah bergoyang.
3 gigi tanggal dengan berturut-turut. 
Ini buat saya risau sedikit, namun, lepas bertanya pendapat ibu-ibu lain dan pembacaan barulah saya paham keadaan sebenarnya.




Kebiasaannya, apabila kanak-kanak berusia 6 tahun, gigi kacip pertama bahagian bawah akan mula bergoyang.  Ini terjadi kerana akar gigi susu tersebut telah dihakis oleh gigi kekal yang mula bergerak ke permukaan gusi.
Kenapa gigi kacip bawah yang mula bergoyang? Sebab selalunya gigi ini merupakan gigi yang first2 sekali keluar masa baby.
Memang agak normal jika gigi susu mula bergoyang biar apada usia lebih awal dari 7 tahun.
Dan agak normal juga, jika gigi susu tak tak tanggal sehingga anak berusia 7 - 8 tahun. Namun, adalah baik untuk buat pemeriksaan doktor gigi jika kelewatan ini berlaku.


Bilakah gigi susu perlu dicabut oleh doktor gigi?

Photo credit to: www.identalhub.com

1. Bila gigi kekal telah tumbuh di bahagian belakang gigi susu ( gigi bawah) atau gigi kekal telah tumbuh di bahagian hadapan gigi susu ( gigi atas) dan gigi susu belum tanggal lagi.

2. Bila gigi susu telah rosak teruk dan selalu menyebabkan gusi bengkak dan bernanah serta sakit yang menyebabkan kanak-kanak sukar makan walaupun pernah di rawat beberapa kali oleh doktor gigi.

3. Bila gigi susu yang menyekat pertumbuhan gigi kekal atau menghalang gigi kekal dari tumbuh ke tempat sepatutnya

4. Bila dah tiba masanya utk gigi itu tanggal tetapi tak tanggal-tanggal.Kerana biasanya bila gigi tu dah goyang sangat tetapi gigi kekal tak kelihatan bermakna gigi kekal ada di bawah gigi susu.

5. Jika takut utk cabut sendiri

Kesimpulannya, adalah normal apa yang anak saya lalui ini.
Satu petua yang saya dapat, apabila anak berumur 2 atau 3 tahun, ibu bapa boleh membawa anak untuk mendapat pemeriksaan gigi. Ini akan membuatkan anak kita tidak takut untuk buat pemeriksaan gigi apabila anak kita membesar mahupun telah dewasa.

Setakat ini saya blogging saya hari ni.
Jika anda ingin sebarang info dalam produk kesihatan Shaklee, sila:

 Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus…
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com

* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease


Friday, 19 September 2014

CARA SAYA BERI VITAMIN PADA ANAK2


healthy by nature, shaklee




Soalan 'bagaimana nak bagi anak makan vitamin' sering ditanya oleh ibu-ibu sebelum mereka membeli vitamin pada anak 'peaky eater' mereka. 



Masa anak saya berumur 2 tahun, memang ramai yang menasihatkan saya untuk memberikan multivitamin kepada anak saya.
Namun, saya sangat risau dengan hal ini..
Bukan senang nak bagi vitamin mahupun ubat pada anak yang pemilih makan.
Memang saya telah cuba bagi scott emulsion, multivitamin bentuk macam gula-gula, namun tidak digemari oleh anak saya.

Apabila saya ketahui MEAL SHAKES boleh dikonsumi oleh anak saya, saya terus mencari cara pemberian yang sesuai untuk anak saya.
Memandangkan minuman kegemaran anak saya adalah jus buah mangga @ peel fresh, maka saya campur meal shakes dalam jus ni.
Senang betul, anak pun suka. Bagi anak saya no. 2 pula, saya pernah campur dalam Nestum untuk dimakan.


Bagi yang tertanya-tanya, ini adalah meal shakes:-

meal shakes, shaklee







MEAL SHAKES
 
Hidangan lazat, berkhasiat dan mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
  • Sarapan segera penuh berkhasiat
  • Sajian yang lazat, murah dan cepat disediakan
  • Makanan segera untuk dinikmati oleh semua
  • Snek yang sungguh sedap dan boleh diambil pada bila-bila masa
  • Sajian ideal yang rendah kolesterol, lemak dan natrium
Shaklee Meal Shakes merupakan sumber protein yang lengkap dengan penambahan vitamin dan mineral. Ia membekalkan sembilan asid amino dalam nisbah yang seimbang untuk kesejahteraan tubuh badan.

Di samping itu, Meal Shakes Shaklee juga mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein, termasuk asid amino perlukan oleh tubuh badan kita.

Paling saya suka, meal shakes ni dalam bentuk powder/serbuk. Senanglah nak beri pada anak-anak. Nak bancuh dan bekukan buat ais krim pun boleh! 

Vita jus, peel fresh, shaklee, meal shakes
JUS MANGGA SPECIAL by me!


More info???
Add Fbook saya Julie Mauryn Gumpil , boleh kita chating terus…
Like fanpage saya: Healthy by Nature, untuk harga istimewa dan info kesihatan secara percuma
SMS : 012 2395501
Email: juliemauryn@yahoo.com

* These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease